Jenta mi sliter med avføringen

Professoren gir moren tips til hvordan hun kan hjelpe.

KOSTHOLD: Sliter barnet ditt med forstoppelse er det viktig med bra kosthold, sier legen.
KOSTHOLD: Sliter barnet ditt med forstoppelse er det viktig med bra kosthold, sier legen. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Mitt barn har, siden hun var baby, hatt hard avføring. Rådet fra helsestasjonen var å gi henne sviskesaft, kiwi og pære, samt havregrøt og grønnsaker.

Hun går fort lei av maten, så passer på å bytte på slik at det blir mer variert.

Har gitt henne lactulose, men etter å ha hørt at man kan få dårlig tarm av slike midler har jeg sluttet med det.

Vi har også brukt microlaks. Jeg ønsker ikke at barnet mitt skal bli avhengig av slike midler for å få ut avføringen. Microlaks blir brukt i nødtilfelle, hvis det har gått en uke mellom forrige avføring. I dag er hun tre og et halvt år og det er nå blitt en kamp for å få henne til å gå på do.

Jeg har prøvd å oppmuntre, trøste og støtte henne når hun skal på do, sitter som regel med henne i en time før hun tør å bæsje. Har og prøvd å la henne sitte alene og lese, da skriker hun enda mer og virker veldig redd, nesten panisk.

Har gått over til speltbrød etter råd fra en ernæringsfysiolog, men ser ikke ut til å hjelpe. Det ser ut som hun har veldig vondt rett før bæsjen kommer ut.

Vi har lokket med klistremerker, gaver, godteri, jeg sitter sammen med henne med henne når hun er på do fordi hun er så redd.

De siste to gangene har jeg vært veldig streng mot henne, og "presset" henne til å bæsje, men jeg tror det bare skremmer henne enda mer.

Jeg kan ikke se noen hemoridelignende klumper i endetarmen og lurer på om dette kan skyldes innvendige hemorider. Kan eventuelt feilstillinger i bekkenet gi slike plager?

Hun satt i seteleie og ble tatt med keisersnitt. Kan allergi mot matvarer gi hard mage? Hun bæsjer en til to ganger per uke.

Fra worried mum.

Treg avføring som du beskriver er ganske vanlig, men plagsomt. Det gir smerter, og smerter gjør ofte at barnet holder seg og avføringen blir enda tregere.

Det er viktig at dovanene er gode, bruke god tid, ikke skjenne på henne, kanskje du kan lese litt for henne når hun sitter på do.

Endre på kosten er det viktigste for å komme inn i god rytme. Frukt, bær, grønnsaker slik du gjør er "basis". Kommer du ikke til målet med dette etter noen dager, uker, kan du hjelpe til med små klyster, Microlax, Toilax, eventuelt større Klyx. Oljeklyster brukes også.

Du kan bløtgjøre avføringen med flytende parafin som du gir gjennom munnen, 3ml/kg/dag i 3-5 dager og så vedlikehold noen tid med 1-3 ml/kg/dag.

Andre midler er Maltekstrakt (bløtgjørende) 1-5 ml. pr 100 ml. melk. Lactulose10-15 ml. dgl. (osmotisk virkende). Movicol brukes også.

Det er mange andre tiltak også, snakk med helsestasjonen, forsøk det enkleste først og vær litt tålmodig.

Noen barn opplever klyster som ubehagelig og det kan da være bedre å bruke bløtgjørende midler.

Langvarig bruk av tarmstimulerende midler bør unngås, det kan svekke tarmens funksjon.

Hilsen Per H Finne, Professor i barnesykdommer.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også