Undersøkelser viser at nesten hvert fjerde, norske barn under 16 år har eller har hatt astma og allergi. Stadig flere rammes.

Tall fra Europeisk allergiorganisasjon anslår at om 15 år har halvparten av befolkningen en eller annen form for allergi. Dette står i sterk kontrast til 70-tallet hvor antallet tilfeller var rundt fem prosent.

Ifølge Sverre Steinsvåg, professor og spesialist i øre, nese, hals-sykdommer, skyldes økningen to ting. For det første: Vi er for lite ute. For det andre: Vi utsettes for lite mikrober i forhold til tidligere.

- La barna leke ute og ikke sitte inne foran en skjerm. Det er viktig! Når vi får lite sollys får vi d-vitaminmangel, stoffskiftet utvikles dårlig og det disponerer for allergi, forklarer Steinsvåg til Foreldre & Barn.

Vær mye ute

I andre land, der bakteriefloraen er stor og renholdet dårligere, er det lite allergi.

- Måten vi lever på gjør at vi må akseptere at flere får astma og allergi. Ingen vil stoppe å rense vann eller slutte med vaksiner. Vi må derfor gjøre noe med det vi kan, for eksempel å være mer ute, sier professoren.

Å slippe ungene ut mens foreldrene sjekker inneklimaet, er dermed en god start.

Et godt inneklima er viktig for å forebygge, og ikke forverre, astma og allergi.

- Undersøkelser viser at barn som vokser opp i hjem hvor det er røyk eller muggsopp, har større sjanse for å utvikle luftveisproblemer, allergi og eksem, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma – og Allergiforbund (NAAF).

Hun støtter Steinsvåg i at vi bør la ungene være mer ute.

- Frisk luft og fysisk aktivitet er hjørnesteinene i god helse. Det vil gi bedre lungefunksjon og forhindre utvikling av astma, sier Bistrup.

Ikke dyr i senga

Mange barn har lyst på dyr. NAAF sitt råd er å la være, hvis man har en kjent allergi. Skal man skaffe seg katt, anbefaler de at man tar en allergitest på forhånd for å avklare eventuelle allergier.

- Et godt og jevnlig renhold er viktig hvis man har dyr. Kjæledyret bør heller ikke slippes inn på soverommet og opp i sengen. Soverommet kan gjerne være dyrefri sone, sier Bistrup til Foreldre & Barn.

Kjæledyr avgir store mengder allergener. Midd trives også godt i pelsen til dyr hvor det er varmt og fuktig.

Tørk klærne utendørs

Fuktighet er verstingen for inneklimaet vårt. Det gir opphav til muggsopp og fuktskader.

- En enkelt klesvask avgir så mye som 2–3 liter vann til omgivelsene når den tørker. Å tørke klær på soverommet eller i stua, er derfor ikke så lurt, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima hos NAAF.

- Det aller beste er å tørke klærne utendørs eller i tørketrommel. Hvis det ikke lar seg gjøre, kan man tørke det i et rom som ikke brukes så ofte med vinduet på gløtt, råder Gustavsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Inneklima barn

TØRK KLÆR UTENDØRS: Fuktighet gir opphav til muggsopp og fuktskader, så derfor er det aller beste å tørke klær utendørs eller i tørketrommel. © FOTO: Colourbox

Gode råd for et bedre inneklima

✓ Hold temperaturen på 20–22 grader (under 18 på soverom).

✓ Ha minst mulig tepper (de du har bør bankes og luftes jevnlig).

✓ Sjekk ventilasjonen. Skift filter på eventuelle ventilasjonssystem årlig.

✓ Kutt ut/ned på bruken av rengjøringssprayer.

✓ Rengjør minst mulig med vann og såpe.

✓ Invester i en god støvsuger med hepa-filter hvis du ikke har sentralstøvsuger. Bytt pose regelmessig.

✓ Ikke tørk klær på soverom eller i stua.

✓ Vurder hvilke møbler/leker du tar med inn i boligen. Lukter de mye, så la være.

✓ Ikke re opp senga med en gang du står opp.

✓ Vær mer ute, både barn og voksne.

✓ Sjekk inneklimaet jevnlig ved å bruke øyne og luktesans.

Skap til taket

Han kommer med følgende generelle råd for et godt inneklima: Hold temperaturen på 20–22 grader (under 18 grader på soverom for da trives ikke midden), ha løse tepper som kan luftes ute, reduser bruken av telys, skaff en god støvsuger med Hepa-filter (sentralstøvsuger er aller best), reduser bruken av renholdssprayer, luft effektivt, sørg for nok ventilasjon og ha skap som går helt opp til taket.

I tillegg er det viktig å ha gode rutiner for skifte av sengetøy.

- Ikke re opp senga med en gang du står opp. Brett i stedet dyna bak over slik at fuktigheten fra den og madrassen får fordampe, råder Gustavsen.

Tørr rengjøring

Han anbefaler ikke dyre inneklimatester, men oppfordrer i stedet til å bruke syn og luktesans. Bor du i en eldre blokk i mur, bør du være bevisst på hvor du plasserer bilder og inventar.

- Å plassere en kommode inntil en yttervegg, kan gi fuktskader og muggsopp. Når du henger opp bilder på yttervegger, kan det være lurt å øke avstanden fra bildet til yttervegg ved å klebe filtknotter bak på bilderammen. Da sirkulerer luften gjennom, råder han.

Rengjøring bør gjøres med tørr-mopp. Vann og såpe gir næring til mikroorganismer. På flekker kan våt mikrofiberklut brukes. Vaskesprayer bør unngås eller kuttes ut. Forskning viser at disse bidrar til astma og allergi hos barn.

- Bruken har økt de siste årene, og bør reduseres. Dråpene som dannes når du sprayer innåndes og forårsaker irritasjon i luftveiene, sier Gustavsen.

Skaff en "bankestein"

Han råder også foreldre til å vurdere hvilke møbler, leker og annet utstyr de tar med inn i boligen. Lukter tingene mye eller kjemisk, kan det være et signal om at de inneholder stoffer som ikke er bra for helsa vår. Og når det er sagt: Inneklimaet starter faktisk utendørs.

- Ha en avskrapningsmatte foran inngangsdøra slik at minst mulig søle og slaps dras med inn. Hva med å gi ungene en egen «bankestein» utenfor hvor de kan banke snø og slaps av utesko? Det sparer mye fukt innendørs, sier Gustavsen til Foreldre & Barn.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!