Ikke farlig å bruke voksentannkrem

Med mindre mengde tannpasta på børsten kan barn like godt bruke voksentannkrem som barnetannkrem.

TRYGT: Ike farlig med voksentannkrem til barn, så lenge du ikke bruker for mye.

TRYGT: Ike farlig med voksentannkrem til barn, så lenge du ikke bruker for mye. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Mange foreldre velger å bruke spesielle barnetannkremer når barna skal begynne med tannpuss. Det at man bruker barnetannkrem framfor voksentannkrem til barn har med innholdet av fluor og smaken å gjøre. Det er 0,1 % fluor i barnetannkrem, men den voksne varianten er 0,15 %.

Og så er den barnetannkremen morsom, og kan kan kanskje hjelpe til å gjøre tannpussen morsom for barn.

Ikke for mye

- Problemet med voksentannkremen er at den inneholder for mye fluor, og man må derfor være sikker på å ikke bruke for mye. Derfor anbefaler man ofte barnetannkrem som inneholder den riktige mengden fluor, sier Ivar Espelid, professor ved det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo.

Hvis barn bruker for mye fluor, er man redd for at det kan gi fargeforandringer på tennene.

- Men det er ikke noe å være særlig engstelig for, man må bare passe på at mengden tannpasta på tannbørsten ikke blir for stor, sier Espelid.

Når den første tannen bryter frem anbefaler helsetilsynet at man begynner å venne barnet til tannbørsten. Man skal da bare bruke en knapt synlig mengde tannpasta.

Øk deretter til en mengde som tilsvarer barnets lillefingernegl ved 1-årsalder og videre til en ertstor mengde ved 6-årsalder.

Greit med voksentannkrem

- Er det noen voksentannkremer man absolutt ikke bør bruke til barn?

- Nei. I Norge er det ikke lov til å selge tannkrem med mer en 0,15 % fluor. Noen voksentannkremer har kanskje en smak som barn ikke liker, og da får man prøve noe annet. Men de andre stoffene i tannkremen spiller ikke så stor rolle.

Er man påpasselig med å ikke bruke for stor mengde tannpasta er det ifølge Espelid ikke noe i veien for at barn bruker voksentannpasta i stedet for barnetannpasta.

- For å gjøre det enklere for familier pleier jeg å si det. Men mange kjøper likevel fluortannkrem som er tilpasset barn når det gjelder smak og utseende.

Skift omkring skolealder

Det er ikke noen regel for når man skal gå fra barnetannkrem til voksentannkrem.

- Omkring skolealder kan man godt skifte til voksentannpasta. Da er fortennene brutt frem og man er ikke så bekymret for fargeforandringer på tennene, sier Espelid.

Barn bør pusse to ganger daglig. Det er viktig å ta vekk belegget, men enda viktigere er det å få fluor i de stedene hvor hullene starter.

- Faren for hull er først og fremst knyttet til furene i jekslene, man må derfor passe på å holde disse rene.

Får man ikke pusset to ganger daglig, kan man fra 2-årsalderen kompensere med å ta en fluortablett. I 6-årsalderen, eller når barn er gamle nok til å spytte ut, anbefaler tannlegene fluorskylling som et alternativ til fluortabletter.

Mer informasjon om forebyggende tannhelsetiltak for barn og unge finner du her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning