Den kan komme snikende og pressende nedover panna. Eller dunkende, i intense anfall som slår barnet helt ut. Enten det er spenningshodepine eller den mer intense formen, migrene, kan årsaken være den samme: Det handler ofte om livsstil.

Både overvekt og fysisk inaktivitet kan føre til både migreneanfall og spenningshodepine. Hos ungdommer spiller også røyking inn, forteller professor John Anker Zwart ved nevrologisk avdeling ved Universitetet i Oslo.

- Dette kan man gjøre noe med. Det finnes mange tiltak mot hodepine som ikke innebærer medisiner, sier Zwart.

Helseundersøkelsen fra Nord-Trøndelag viser at tallet på ungdom som sliter med hodepine har økt i Norge de siste årene.

Men selv helt små barn kan få vondt i hodet. Ifølge Norsk Helseinformatikk, har ett av 20 barn i førskolealder hodepine av og til. Problemene øker med alderen. I 14-årsalderen har hvert femte barn tilbakevendende hodepine.

Det er i tiårsalderen tendensen til hodepine virkelig øker, både hos gutter og jenter, forklarer professor John Anker Zwart. Fordi hormoner spiller inn fra pubertetsalderen, sliter flest jenter med hodepine. Eggløsning og menstruasjon kan fremkalle migreneanfall.

Men vel så viktig er de mange livsstilsendringene som unge legger seg til i begynnelsen av tenårene.

Hun sitter lange kvelder stille foran PC-en, spiser uregelmessige måltider. Litt for mye cola. Så er det snart matteprøve, og kanskje har tenåringen begynt å røyke i smug? Og nå klager hun over hodepine. Da er det på tide at mamma og pappa hjelper til med gode vaner hjemme.

Slik holdes hodepinen unna:

 • Sørg for at regelmessig søvn
 • Unngå å sove for lenge om morgenen
 • Ikke snu døgnet
 • Pass på å spise regelmessig
 • Husk alltid frokost
 • Ikke sitt lenge foran PC og spill av gangen, maks 1-2 timer.
 • Vær fysisk aktiv
 • Unngå røyking

- Hos ungdom kan søvnmangel trigge hodepine. For lite søvn over tid kan fremkalle migreneanfall. Det er dessuten mye stress i ungdomsårene, og det kan gi hodepine, forteller John Anker Zwart.

Med vondt i hodet er det vanskelig å konsentrere seg på skolen. Smertene kan også gjøre barnet eller ungdommen mer irritabel og begrense det sosiale livet. John Anker Zwart råder derfor foreldre til å hjelpe barna med å stresse ned, begrense antall timer foran dataskjermen og sørge for regelmessige måltider.

Hvis alle livsstilsråd er prøvd og hodepinen likevel ikke gir seg, kan det være lurt å ta barnet med til fastlegen.

Når skal barnet til legen?

- Hvis det er snakk om høy feber og akutt, alvorlig hodepine, bør barnet umiddelbart ses av legevaktlege. Da kan det være en alvorlig infeksjon som ligger bak, sier John Anker Zwart.

Han anbefaler dessuten et besøk hos fastlegen hvis hodepinen stadig vender tilbake og gjør at livet på skolen eller hjemme ikke fungerer særlig godt.

- Hvis hodepinen fører til fravær fra skolen, at man må avlyse sosiale aktiviteter, så er det fornuftig å gripe fatt i det før det har gått for lang tid. Det kan være bra å få legehjelp til å sortere om det dreier seg om spenningshodepine eller migrene, forklarer Zwart.

Er det spenningshodepine?

Dette er symptomer på spenningshodepine:

 • En pressende hodepine, kan kjennes som en kappe rundt hodet
 • Et jevnt press, ikke pulserende
 • Kan komme og gå, gjerne hyppig
 • Smerten blir ikke sterkere ved aktivitet, tvert imot
 • Barnet kan fungere greit, til tross for hodepinen

Er det migrene?

Dette er symptomene på migrene:

 • Kommer i anfall
 • Intens og bankende, pulserende
 • Blir mer intens under aktivitet
 • Blir bedre når man tar det rolig eller legger seg ned
 • Gjør barnet sky for lys og lyd
 • Kan føre til kvalme og oppkast
 • Noen får synsforstyrrelse, såkalt aura, cirka 20-30 minutter før anfallet

Kilde: Professor John Anker Zwart:

Det finnes ingen tester som slår fast om barnet lider av migrene eller spenningshodepine. Fastlegen stiller diagnosen på bakgrunn av symptomene du og barnet ditt kan fortelle om. Det kan derfor være lurt å forberede legebesøket ved å lage en hodepinedagbok, der det noteres ned når hodepinen kommer, hvordan den artet seg og hva som skjedde forut for smertene.

- Dagboken bør foreldrene passe på og styre, slik at det ikke blir for mye styr og fokus på dette for barnet. Men også dersom det settes inn ulike behandlingstiltak, kan det være smart å notere ned for å se hvordan de fungerer, sier Zwart.

Riktig diagnose er viktig

Selv om migreneanfall, i likhet med spenningshodepine, i stor grad kan forebygges, mener John Anker Zwart det er viktig å få en lege til å stille diagnosen migrene hos barn og unge som sliter med denne formen for hodepine.

Les mer om migrene her

- Dette er viktig for at omgivelsene omkring skal kunne håndtere sykdommen riktig. Det kan være nødvendig å informere skolen om at når barnet har et migreneanfall, så vil det ha problemer med å henge med på skolen. Det er heller ikke hensiktsmessig å ha gym under et anfall, siden aktivitet forsterker smertene. Denne dialogen med skolen er viktig for å forebygge migreneanfall, slik at barnet ikke trenger å bruke for mye smertestillende.

Lite medisiner til barn

Vanlig smertestillende medikamenter, som Ibux i kombinasjon med Paracet, brukes ofte for å dempe migrenesmerter. Til voksne finnes egne migrenemedisiner som er mer effektive. Disse brukes sjelden av barn og ungdom, siden det ikke finnes mye forskning på hvordan barn reagerer på slike. Fastleger tar derfor ikke stilling til om slike medisiner skal skrives ut til barn, men henviser videre til nevrolog eller barnenevrolog for en slik vurdering. En nesespray finnes også, ment brukt av ungdom ned til 12 år. Den kan gi vond smak i munnen.

Men det viktigste legen kan gjøre sammen med pasienten er å finne ut hvilke forebyggende tiltak man kan sette i gang med uten medisiner, sier professor John Anker Zwart.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Noe stress er sunt for barna

Bleiebarnas nye favorittleke

Lei en barnevakt til flyturen

Slike menn er mest attraktive

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!