Skolemelk i skolen

- Gir barna et søtbehov

Med skolestart kommer også tilbudene om melkeordninger. Flere av dem inneholder søtsaker som sjokomelk.

RIKTIG DRIKK : Jentene i matpausen ved Flesberg skole drikker vann. Vann er glimrende, synes ernæringsprofessor Svein Olav Kolset, som mener at sjokomelk bør holdes unna abonnementsordningene i skolene.

RIKTIG DRIKK : Jentene i matpausen ved Flesberg skole drikker vann. Vann er glimrende, synes ernæringsprofessor Svein Olav Kolset, som mener at sjokomelk bør holdes unna abonnementsordningene i skolene. Foto: Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Publisert Oppdatert

I skolene landet rundt tilbys såkalte melkeordninger. Her tilbys elevene ulike drikker gjennom en abonnementsordning.

Tilbudet varierer fra skole til skole og fra kommune til kommune. I Bærum kommune tilbys både barneskole- og ungdomsskoleelever sjokolademelk i sine ordninger.

Svein Olav Kolset, professor i ernæring ved Universitet i Oslo, synes det er uheldig sjokomelk tilbys barn i skoletiden.

- Det fremmer vaner med ønske om søte drikker med ekstra smak.

Den ansvarlige skolepolitikeren i kommunen synes derimot valget bør være opp til foreldrene.

Les også: Skolemat i andre land

Skyver ansvaret nedover

I følge informasjonssjef Egil Knudsen i Kunnskapsdepartementet, ønsker ikke politisk ledelse å involvere seg i skolenes drikkeordninger. Dette er kommunenes ansvar.

Og kommunene skyver det videre nedover.

- Jeg tilhører et parti som ikke ønsker å bestemme hva folk skal velge. Det er helt opp til foreldrene å ta sine valg. Vi kan ikke gå inn i hjemmene til folk og bestemme, uttaler Anne Lene Hojem (Høyre), sektorleder for ban og unge i Bærum kommune.

Ofte er det FAU som administrerer drikkeordningene på skolene, og avgjør hvilken drikke som skal tilbys barna.

- Dette må vi ta opp til diskusjon igjen på neste møte i FAU, sier Berit Haug, som er FAU-leder ved én av skolene som tilbyr sjokolademelk.

Les også: Matpakka skaper forskjeller

Ønsker mer offensive politikere

- Jeg synes jo ikke at politikerne skal fraskrive seg ansvar for dette, sier professor Kolset, som likevel forstår at politikere, ut ifra en prinsipiell vurdering, vil overlate slike valg til foreldre og skole.

Uansett skulle han gjerne sett at politikerne var mer offensive på dette området og ikke overlot alt til private initiativer.

- Kosthold og ernæring for skolebarna er viktig, så jeg skulle gjerne sett at politikerne engasjerte seg enda mer.

Juice i små mengder

Appelsinjuice tilbys også i noen av de nevnte drikkeordningene, og i følge Helsedirektoratets matvaretabell inneholder juice like mye sukker som brus.

Kolset mener det er ok i moderate mengder, fordi det gir vitaminer og ikke er så søtt som for eksempel sjokolademelk.

- Det er likevel ingen grunn til fremme bruk av store volumer, derfor er det best med de minste volumene.

Les også: La barna drikke

Få barna til å drikke vann!

Professor Kolset vil heller slå et slag for vanntilbudet på skolene. Han mener at det bør utvides.

- Det bør tilbys fontener og muligheter for å fylle opp blant annet vannflasker. Og flere steder i landet er det forsøk på gang.

I Bærum kommune er det ikke noe spesielt vanntilbud, og Kolset kan ikke regne med å få ønsket sitt oppfylt med det første heller.

- Vi fokuserer først og fremst på innholdet og kvaliteten i skolen, svarer Hojem på spørsmålet om hva de foretar seg i Bærum for å gjøre det enklere for barna å drikke vann.

Les også:

- Melkefettet bør frikjennes

Dette vil barna ha til frokost

Knalløvelser for rumpa

Dette er et oppholdsrom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning