For de minste kan en fargeglad juleplante minne faretruende mye om godteri, og da kan det være svært fristende å smake litt på blomster, blader eller bær. Noen av dem kan være farligere enn andre.

Ufarlig å smake litt

Du har kanskje hørt at julestjernen er en av disse, men det stemmer ikke, ifølge seniorrådgiver Lise Ringstad ved Giftinformasjonen ved Helsedirektoratet.

- Julestjernen har fått et ufortjent dårlig rykte som en svært giftig plante. Vi regner julestjernen som en lite problematisk plante fordi den kun inneholder mildt irriterende plantesafter, sier Ringstad.

Det å smake på en julestjerne anser hun som helt ufarlig.

Da finnes det andre planter som er mye skumlere.

- Julerose er et eksempel på en giftig plante. Hele denne planten inneholder giftstoffer som fører til magesmerter, kvalme og diaré. Giften kan også påvirke hjertet dersom barnet har mer enn smakt på den, sier hun.

Julestjerna kan gi allergi

- Norges mest populære juleblomst er imidlertid ingen favoritt hos dem som er allergiske. Den inneholder nemlig slimhinne- og hudirriterende stoffer, sier helsefaglig rådgiver i landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Grethe Amdal.

Hun forteller at det finnes mange rapporter om luftveisproblemer, eksem og allergi i forbindelse med julestjerne. Det bekreftes av helsefaglig rådgiver i Astma- og allergiforbundet, Anna Bistrup.

- Hvert år blir vi kontaktet av fortvilte allergikere som opplever ubehag. Veldig mange pynter med julestjerne, og mange vet nok ikke at det er noen som reagerer på den, sier Bistrup.

Mange tror at det er tilstrekkelig beskyttelse å knipe av blomstene og bruke den som grønnplante, men det stemmer ikke. Det er ikke pollenet fra planten man reagerer på.

- Man kan reagere på den hvite melkesaften som siver ut igjennom de røde og grønne bladene, og kontakt med saften kan gi utslett. I tillegg er det veldig mange som reagerer på duften fra planten, som kan lukte veldig sterkt for enkelte, for eksempel personer med astma og sensitive luftveier. Det er derfor ikke nok å knipe av blomstene, man må rett og slett kvitte seg med hele julestjernen, sier Bistrup.

- Men det finnes mange gode alternativer, for eksempel azalea eller ildtopp, eller hvis man gjerne ønsker en julestjerne så har det nå kommet et godt utvalg av alternativer i plast, sier hun.

Irriterer slimhinnene

Vedvarer plagene etter at julestjernen er fjernet, kan det imidlertid hende at det er en av de andre juleplantene som fører til reaksjoner.

- En del reagerer på løkblomster som svibler, tulipaner og liljer, og blomsten juleglede kan også gi plager for allergikere, forteller Amdal.

De vanligste reaksjonene er allergi og overfølsomhet med økt irritasjon i slimhinner. Andre vanlige symptomer kan være oppbluss av eksem, rennende nese, hoste, sviende øyne og astmasymtomer.

- På samme måte som ved annen allergi, kan allergi mot juleplantene gi hoste, sviende øyne, rennende nese, astmasymptomer og oppblussing av eksem, sier hun.

Gi barnet drikke

Løkplantene tulipan, svibel og amaryllis bør du også være oppmerksom hvis poden er glad i å smake seg frem.

- Disse plantene har irriterende plantesafter, og det kan oppstå symptomer hvis man spiser en del av blomst, blad eller planteløken. Ofte vil en slik forgiftning føre til kvalme, oppkast og diaré, sier Amdal.

Heldigvis er det sjelden barn spiser mye av en blomst, men skulle uhellet være ute bør du gi barnet noe å drikke.

- Og hvis han eller hun har spist av løken eller mye av planten, kan det være lurt å også gi medisinsk kull. Kontakt også Giftinformasjonen for råd, sier hun.

Fristende bær

Kristtorn er en annen plante som med sine røde bær kan den være svært fristende for små barn.Å smake på et eller to bær er ifølge Ringstad ikke farlig, men mange bær kan føre til kraftige marg- og tarmsymptomer.

- Skulle barnet spise mer enn fem bær er det lurt å kontakte Giftinformasjonen. Husk også å alltid kontakte lege dersom symptomene vedvarer eller er kraftige, sier Ringstad.

Hun forteller videre at også den populære planten Asalea kan føre til forgiftning dersom den inntas.

- Men det å smake på et blad eller to fra asaleaen er ikke farlig.

Ringstad forteller at Giftinformasjonen fikk 2079 henvendelser i 2012 angående små barn og uheldig inntak.

Ufarlig å spise litt glitter

Stort sett går det bra om glitteret fra juletreet havnet i barnemunnen, og det kan være greit å vite at en liten smakebit av juledekorasjonen sjelden fører til de store reaksjonene.

- Det samme gjelder dersom barnet lar seg friste til å smake litt på gull- eller glitterspraypynt i dekorasjonen. Dette er helt ufarlig, sier Ringstad.

Gi da ganske enkelt barnet noe å drikke, og så vil naturen sørge for at glitter og planterester ender i bleien eller do om ikke så altfor lenge.

Disse juleplantene er giftige:

Svibler

Julerose

Tulipaner

Amaryllis

Kristtorn

Asalea (ved større inntak)

Gode, giftfrie alternativer:

Juleglede

Julekaktus

Roser

Disse juleplantene fører ofte til allergi:

Julestjerne

Svibler

Tulipaner

Liljer

Juleglede

Juletrær

Gode, allergivennlige alternativer til julestjerne og løkplanter:

Julekaktus

Ildtopp

Duftfri asalea

Alpefiol

Gloriosa

Orkideer

Guzmaia

Kristtorn

Duftfrie roser

Dette gjør du hvis barnet har spist giftige planter:

Fjern planterester fra munnen

Gi ham eller henne noe å drikke

Kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging, telefon 22 59 13 00

Allergisk? Velg plast

Selv om du ikke har huset fullt av juleblomster, er det ganske sikkert en plante som befinner seg sentralt plassert i stuen.

For de fleste av oss blir det ingen jul uten juletre, men dessverre er det ikke alle som kan glede seg like mye over duften av frisk gran.

Er barnet ditt blant disse, bør du ta signalene på alvor.

- Allergimedisin er ikke et alternativ. Hvis man vet at barnet reagerer på juletreet, bør man ikke ha et friskt juletre i huset. I dag finnes det mange flotte, kunstige juletrær i ulike prisklasser så kjøp da heller et plasttre, sier Ringstad.

Pass på inneklimaet

Også inneklimaet kan skape problemer for allergikere. I vinterhalvåret tilbringes nitti prosent av tiden innendørs, og da gjelder det å passe på enkelte ting så det blir best mulige forutsetninger for alle.

- Regelmessig renhold og støvfjerning er effektivt for å begrense forurensninger i inneluften. Husk å rengjøre pyntegjenstander som har vært lagret før de plasseres rundt i huset. Og selvsagt bør ingen røyke inne. Tenk gjennom hvor mye pynt, gardiner og tepper du har fremme. Til jul blir det ofte ekstra mange "støvsamlere" med all pyntingen, sier Amdal.

Hun anbefaler bruk av tørrmopper og microfiberkluter når man skal gjøre rent, og å unngå kjemikalier.

- Temperaturen bør ikke være mer enn 20-22 grader inne, og det er viktig å være oppmerksom på fukt. Luft ekstra på rom med høy fuktighet som bad og kjøkken så du unngår dannelse av muggsopp som kan føre til luftveisinfeksjoner og forverrelse av lungesykdom. Om du lufter godt to til tre ganger om dagen vil det bidra til å senke luftfuktigheten, sier hun.

giftige planter

GIFTIG: Julerose er en giftig juleplante, som inneholder giftstoffer som fører til magesmerter, kvalme og diaré. Giften kan også påvirke hjertet dersom barnet har mer enn smakt på den. © FOTO: Colourbox

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!