Nesten alle barn får bleieutslett en eller flere ganger i løpet av de første to-tre leveårene. Slike utslett går alltid over, og det går fortere ved riktig behandling.

- Omtrent halvparten av alle barn har hatt bleieutslett innen de fyller 18 måneder, men de fleste har lette og forbigående plager, sier Nina Misvær som er helsesøster og forfatter av flere bøker om barns helse, blant annet Den store boken om barnet.

- Bleieutslettet kan komme hvis huden blir lukket inne under bleien i et tett og fuktig miljø. Irritasjonen kan forsterkes av urin, avføring og mekanisk gnissing, men også ved overdreven bruk av vann og såpe, sier Misvær.

Barn med ømfintlig hud vil lettere få bleieutslett. Spesielt utsatt er barn med andre hudsykdommer som for eksempel eksem. Barnet får også lettere bleieutslett dersom det har diare.

Følg disse rådene, og du vil lettere kunne forebygge og behandle bleieutslett:

1. Bleieutslett, eller bleiedermatitt, er utslett i bleieområdet hos spedbarn og småbarn. Årsaken er vanligvis at urin eller avføring irriterer barnets hud og gir rødhet og noen ganger væskende sår og pussblemmer. Derfor er det viktig at du aldri lar barnet gå med en bleie med avføring eller mye urin i.

2. Barn med ømfintlig hud og/eller eksem er spesielt utsatt. Noen barn kan ha allergi mot stoffet i bleien, eller for eksempel parfyme i salve eller våtservietter. Unngå derfor parfymerte produkter og såper med høy pH til barnets hud.

3. Den viktigste faktoren for å forebygge bleieutslett er riktig stell. Dette er viktig også for å behandle bleieutslettet.

4. Barn er trolig ekstra utsatt for bleieutslett i sommermånedene, på grunn av høy varme og luftfuktighet. Da kan det være en utfordring å ha på seg en tett bleie av syntetisk materiale. I august koser bakteriene seg ekstra, mat skal ha lettere å råtne og mugne i de såkalte hundedagene som er fra 23. juli til 23. august.

5. Unngå å vaske for ofte med såpe, da dette lett tørker ut huden og gjør den mer utsatt for utslett. Bruk heller ikke våtservietter med sprit, disse fjerner hudens beskyttende fettlag. - I stedet kan du bruke stelleoljer til å vaske med, det er skånsomt og behagelig, sier helsesøster Nina Misvær.

6. Smør barnets hud godt etter hvert stell med vannavstøtende sink- eller silikonsalve. Rester av gammel salve fjernes med vann eller eventuelt parfymefri stelleolje.

7. Det er viktig å holde stumpen til barnet så tørr som mulig. Skift bleie ofte, også dersom barnet bare har tisset litt. La det også gå uten bleie for å lufttørke. Du kan også bruke en hårføner på lav styrke for å tørke hurtigere.

8. Noen ganger kommer bleieutslett i kombinasjon med en infeksjon av sopp og/eller bakterier. Dersom du har mistanke om dette kan du prøve å behandle med hydrokortison-krem som fås kjøpt reseptfritt på apoteket, eller et soppmiddel. Dersom dette ikke gjør utslettet bedre kan du forsøke å pensle med krystallfiolett 0,1% oppløsning på de angrepne områdene. Denne farger imidlertid både hud og klær sterkt blå.

9. Hjelper ingen av de andre rådene, er det et forsøk verdt å gjøre urinen sur og på den måten nøytralisere ammoniakken som irriterer huden. Dette kan du gjøre ved å gi en kvart tablett vitamin C fire ganger daglig til maten.

10. Oppsøk lege dersom du har behandlet utslettet uten at det blir bedre i løpet av noen dager, eller når utslettet er svært hissig og eventuelt væskende.

KILDER:

Doktoronline/barnelege Gunnar Oftedal

Syktbarn.no

Nettdoktor.no

Apotekforeningen

bleieutslett

SKIFT OFTE: Unngå parfymerte produkter og såper med høy pH til barnets hud. © FOTO: Colourbox

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!