Plutselig dukker det opp, rødt og vablete, med intens kløe et tilfeldig sted på barnekroppen. Ikke har barnet feber, og ingen barnesykdommer er i sikte. Det er typisk elveblest.

- Elveblest er ganske vanlig, og mange tenker med en gang på allergi når barnet får elveblest. Men det er faktisk ikke så ofte at elveblest skyldes allergi. Som oftest er det en reaksjon på en infeksjon i kroppen, forklarer overlege Camilla Moger ved barneavdelingen på Sykehuset Innlandet i Lillehammer.

Tenk deg god om. Var barnet hjemme med feber en dag for et par uker siden? Elveblesten kan henge samme med den infeksjonen barnet gjennomgikk for en tid tilbake.

- Det er kroppens immunforsvar som overreagerer i ettertid, sier Camilla Moger, og forklarer at elveblest også kan være et signal på at en infeksjon er under oppseiling.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er elveblest en vanlig hudsykdom som legene fremdeles vet lite om årsaken til. Det er derfor ikke alltid verken foreldre eller leger finner årsaken til utslettet. Men som regel er det mildt og forbigående, og begrenser seg til et lite område på kroppen. I løpet av 24 timer er elveblesten som oftest borte.

Les også: Hva kan utslettet være?

Dette er elveblest:

 • Elveblest er en vanlig hudsykdom som også kalles urticaria. Det er et kløende utslett som består av vabler som dukker opp og forsvinner i løpet av et døgn.
 • Vablene er rosa eller hvitaktige og hever seg over huden. De største vablene kan bli bleke i midten og dermed få en rosa ring ytterst. De fleste vablene forsvinner i løpet av få timer, og nye kommer til hele tiden.
 • Elveblest finnes som en allergisk og en ikke-allergisk variant. Den ikke-allergiske varianten er vanligst hos barn.

Kilder: Norsk helseinformatikk og barnelege Camilla Moger ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer

Kjøp reseptfrie allergitabletter

Men i mellomtiden kan det være plagsomt fordi det klør noe infernalsk. For å lindre kløen, anbefaler barnelegen å ta en tur på apoteket og kjøpe en pakke reseptfrie allergitabletter.

- Utslettet klør, og da kan man gi en allergitablett. Man kan også kjøpe en mild kortisonsalve reseptfritt på apoteket. Bare det å smøre på litt fuktighetskrem kan også hjelpe, råder hun.

Som regel er det ikke nødvendig å ta barnet med til legen hvis det har fått denne vanlige, ikke-allergiske formen for elveblest. Ifølge Norsk helseinformatikk skyldes utslettet i 10-20 prosent av tilfellene uskyldige ting som kulde, varme, trykk, risp, sol eller vann.

- Hvis barnet har en lett elveblest som dukker opp på et begrenset område på kroppen, kan foreldrene gjerne ha litt is i magen og se det an, sier barnelegen.

Utslettet kan komme og gå over et par dager, men er som regel helt borte fra to døgn til to uker etter at det viste seg.

Men i noen tilfeller kan elveblest være god grunn til å ta barnet med til legen.

- Hvis utslettet er kraftig, dekker større deler av kroppen eller man mistenker allergi, må man oppsøke lege, sier Camilla Moger.

Slik lindrer du barnets kløe:

 • Gi barnet en reseptfri allergitablett. Følg pakningsvedlegget.
 • Smør på reseptfri kortisonsalve.
 • Vask med hvitvask, kjøpt på apoteket.
 • Fuktighetskrem kan også hjelpe

Ta barnet med til lege hvis:

 • Utslettet er kraftig og dekker store deler av kroppen.
 • Du mistenker at barnet reagerer allergisk på noe.
 • Elveblesten dukker opp etter et insektstikk.
 • Elveblesten dukker opp gjentatte ganger.
 • Barn under to år bør alltid undersøkes av lege hvis de får elveblest.

Kilde: Barnelege Camilla Moger ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer

Dukker opp rakst

Ved allergisk elveblest vil utslettet ofte dukke opp ganske raskt etter at barnet har fått i seg noe det ikke har tålt. Barn som er allergiske mot for eksempel egg eller melk kan reagere med akutt elveblest på slike matvarer.

- Da er det gjerne en rask reaksjon og kort tid mellom at barnet inntar noe å spise og utslettet som kommer. Ofte får foreldrene derfor raskt en sterk mistanke på at utslettet henger sammen med noe barnet har spist, sier Moger.

Dersom det bare går en halv times tid fra barnet har spist, til utslettet viser seg, kan det tyde på at barnet er allergisk mot noe i maten. Ofte vil barnet samtidig ha andre tegn på allergi enn selve elveblesten. Hovne lepper, vondt i magen og tung pust er symptomer som tyder på en kraftig allergisk reaksjon. Da må barnet undersøkes av lege.

- Har man en mistanke om at det er en matvare som gir denne reaksjonen, er det ofte nødvendig med en utredning for å få bekreftet mistanken eller avdekke hva som har forårsaket den. Hvis barnet har spist en matvare med forskjellig innhold, er det ikke lett å si hvilen ingrediens barnet var allergisk mot, forklarer hun.

Allergisk elveblest skyldes som oftest matvarer. Men også andre former for allergi kan fremkalle det kløende utslettet. Penicillinallergi, dyrehårsallergi og pollenallergi kan gi elveblest. Dersom utslettet dukker opp like etter insektstikk, bør lege alltid oppsøkes, ifølge barnelegen.

- Det er viktig å finne ut om barnet er allergisk mot insektbitt.

Dersom elveblesten skyldes en allergisk reaksjon, vil behandlingen være å holde barnet unna det som fremkaller allergien.

Noen ganger kan elveblest som er utløst av virusinfeksjoner dukke opp igjen noen uker etter at det forsvant. Ifølge Camilla Moger er det helt normalt. Men hvis utslettet over tid stadig dukker opp igjen, er det grunn til å la barnet undersøkes av lege.

- I så fall bør barnet utredes for å avdekke andre sykdommer, sier overlege Camilla Moger.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!