Barn og tannpuss

Du kan droppe fluortabletten

Fluortannkrem er nødvendig for barnas tenner, men fluortabletten kan du gjerne droppe.

Selv om fluor er bra for tennene, er det nemlig skadelig å få i seg for mye.
Selv om fluor er bra for tennene, er det nemlig skadelig å få i seg for mye. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Råd for god tannhygiene

  • Bevar lørdagsgodteriet. Det er bedre med mye på lørdag enn litt fredag, lørdag og søndag.
  • Kjøp børste med lite børstehode. Det kommer bedre til i munnen.
  • Ta en fluortablett hvis dere ikke rekker tannpussen om morgenen, men husk da å pusse ekstra godt om kvelden.
  • Bruk vann som tørstedrikk og styr unna sukkerholdig drikke.
  • Husk at en fluortablett aldri kan erstatte tannpuss. Dersom det er et belegg av bakterier på tennene, får nemlig ikke fluoren gjort jobben sin.

Allerede når den første, lille tannen kikker opp av tannkjøttet, bør dere starte innarbeidingen av de gode vanene. Og holder du på ditt selv gjennom den verste trassperioden er mye gjort.

- Barnas tannhelse er foreldrenes ansvar, og man kan rett og slett ikke godta at de ikke vil pusse tennene. Barnet forstår jo ikke sitt eget beste, sier distriktstannpleier i Oslo syd Kirsten Meinich-Backe.

Litt er nok

Tennene skal pusses med fluortannkrem, men pass på at dere ikke bruker for mye. Til å begynne med holder det å stryke tuben lett over børsten slik at det blir et tynt lag tannkrem. Etter hvert som barnet vokser, kan dere øke til en mengde som tilsvarer barnets lillefingernegl.

- Husk å aldri la barnet være alene med tannkremtuben. Ofte smaker barnetannkremen søtt og godt, men det er ikke bra å spise det, sier Meinich-Backe.

Ikke for alle

Selv om fluor er bra for tennene, er det nemlig skadelig å få i seg for mye. Dette er også grunnen til at dere ikke bør begynne med fluortabletter uten at tannlegen eller tannpleier har anbefalt det.

EKSTRA FLUOR: Hos tannlegen får du vite om det er nødvendig med fluortabletter.
EKSTRA FLUOR: Hos tannlegen får du vite om det er nødvendig med fluortabletter. Foto: FOTO: Colourbox

- Når barnet er inne på kontroll første gang som treåring, vil det bli vurdert om det er behov for fluortabletter. Det vil det for eksempel være i tilfeller der man ser belegg på tennene som følge av for mye sukker i kostholdet, dersom barnet har mye hull eller man ser antydning til nye hull, sier tannpleier ved Lierbyen tannklinikk Liv Brattås. Hun forteller at de fleste barn har fine tenner i dag, og at det da holder med tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig.

Reparerende effekt

Men hva gjør egentlig fluor med tennene våre? Hvorfor er fluor så viktig?

- Fluoren har en reparerende effekt på syreskader. Hvis du har spist noe med sukker i, vil det bli surt og emaljen oppløses litt. Dette er grunnen til at vi bør ha faste måltider i stedet for å småspise hele dagen, sier Brattås. Du må gi fluoren tid til å virke og bygge opp emaljen igjen.

DITT ANSVAR: Barnas tenner er ditt ansvar. Begynn de gode vanene så fort du ser den første tannen titter frem.
DITT ANSVAR: Barnas tenner er ditt ansvar. Begynn de gode vanene så fort du ser den første tannen titter frem. Foto: FOTO: Colourbox

- Av den grunn bør ikke barnet få noe annet enn vann å drikke etter tannpuss om kvelden. Kveldspussen er aller viktigst for da får fluoren tid til å virke gjennom natten, sier Kirsten Meinich-Backe.

Slik pusser du

Når det gjelder selve tannpussen, anbefaler tannpleierne å innarbeide et godt system slik at ingen tenner blir glemt. Start med yttersiden av tennene, fortsett med innsiden og avslutt med tyggeflaten. Sørg også for å rengjøre alle groper og mellom tennene. Fra seksårsjekslene dukker opp, bør man også bruke tanntråd

- Pass på at tannbøsten er i kontakt med tannkjøttet, da det også legger seg en del bakterier mellom tenner og tannkjøtt, sier Brattås.

Hovent tannkjøtt

Sunt tannkjøtt ser blekt rosa og stramt ut når du smiler. Hvis det er hovent, rødt og blør er dette et tegn på en infeksjon som følge av for dårlig puss.

- Dersom dere er flinke til å pusse godt på dette området, forsvinner det igjen. Hos barn som har begynt å pusse tennene sine selv, kan dette ofte skje fordi de ikke får det til ordentlig. Når det så bli vondt unngår de dette området, men da blir problemet bare større, sier Brattås.

Voksenhjelp

For på et eller annet tidspunkt må jo barnet få slippe til i sin egen munn, men ikke la det skje for tidlig. Voksne og barn kan gjerne pusse litt hver en periode, men husk at håndmotorikken ikke er god nok til at barnet kan pusse helt selv før han eller hun er rundt 10 år gammel.

- Det er en del som tenker at det er greit pusse selv fra man begynner på skolen, og det er trist å se at det kommer hull i de bakerste tennene fordi barnet ikke får hjelp lenger. La gjerne barnet pusse selv om morgenen, men om kvelden bør voksne hjelpe til, sier Meinich-Backe.

Visste du at en av ti pusser tennene feil?

PUSS HVER DAG: To ganger om dagen lyder rådet fra tannpleierne.
PUSS HVER DAG: To ganger om dagen lyder rådet fra tannpleierne. Foto: Foto: Colourbox Skovdal og Skovdal/colourbox.com

En liten premie

Og hvis du er blant dem som premierer barnet for godt gjennomført tannpuss med en fluortablett, trenger du ikke å fortvile. Dersom dette er en ordning som fungerer godt hjemme hos dere, er det ingen grunn til at den ikke kan fortsette.

- Husk da bare å være enda litt mer forsiktig med mengden tannkrem slik at det ikke blir for mye fluor totalt sett. Og gi barnet fluortabletten før leggetid, slik at den får virke helt til neste morgen, sier Meinich-Backe.

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Les også:

20 råd mot tannlegeskrekk

Tannpussen avslører deg

Slik får barnet ditt friske tenner

Karies smitter fra mor til barn

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også