Skolestart

Dropp bilen

- Foreldre bør tenke kreativt for å få barna til å gå til skolen istedet for å kjøre dem, mener Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk.

GÅ TIL SKOLEN: Det er både sunt og lærerikt å gå til skolen isteden for å kjøre, mener Trygg Trafikk

GÅ TIL SKOLEN: Det er både sunt og lærerikt å gå til skolen isteden for å kjøre, mener Trygg Trafikk Foto: FOTO: Scanpix

Publisert Oppdatert

- Vi mener 6-åringer bør gå til skolen og ikke bli kjørt, så langt det er mulig, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk.

På mandag starter rundt 60 000 barn i første klasse, og Kari Sandberg oppfordrer foreldre til å begynne å gå til skolen allerede fra første dag. I en undersøkelse gjort av Transportøkonomisk institutt kommer det fram at nesten ett av tre barn mellom 6 og 12 år blir kjørt til skolen.

- De voksne går foran som gode eksempler, og vi vet at barn lærer veldig fort av foreldres vaner . De barna som begynner å gå til skolen tidlig, fortsetter med dette ut skolegangen og de blir også fortere flinke til å fedres i trafikken.

Dårlig tid og lang vei

Morgenstund med barn er ofte hektisk, og mange foreldre kjører rett og slett fordi de er nødt til det. For å spare tid eller fordi skolen er for langt unna.

- Dersom man er nødt til å kjøre til skolen, kan det være lurt å stoppe litt unna. Gå de siste fem minuttene til skolen, slik at barna lærer å ferdes i trafikken, oppfordrer Sandberg

Felles følgetjeneste

Hun anbefaler også foreldre å lage følgegrupper, slik at man deler på å følge flere barn samtidig.

- Med en slik ordning, trenger man kanskje bare følge noen ganger i uka. Snakk sammen og bruk de siste dagene før skolestart til å avtale!

Vent med sykkelen

6-åringer bør ikke sykle til skolen, selv om de er flinke til å sykle.

- Sidesynet er ikke ferdig utviklet, og vi mener foreldre bør vente med å la barna sykle til skolen til de er 9-10 år.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning