Kolikk og barn

VONDT I MAGEN:Magesmerter kan være en påkjenning for både store og små. © FOTO: Istockphoto.com

150 000 nordmenn får diaré på utenlandsreiser hvert år, i følge Folkehelseinstituttet.

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken gir oss tipsene som kan holde barna våre unna statistikken.

1. Det er ingen vaksine mot diaré, unntatt rotavirusvaksinen til barn, som nå inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Dukoral er ikke godt nok dokumentert som vaksine mot turistdiaré.

2. Husk mat- og vannhygiene! Kokt vann eller flaskevann, godt kokt eller stekt mat, bakervarer og frukt med skall er trygt å spise. Men disse rådene kan være vanskelig å følge og det er heller ikke særlig gode holdepunkter for at de hjelper. Spis i hvert fall ikke mat som du merker at det er noe galt med!

3. Stoppende midler anbefales ikke til barn. Imodium kan, ifølge Felleskatalogen, gis fra fylte 12 år.

4. Barn med diaré kan spise alt de har lyst på. Om det dreier seg om barn som dier, skal de få så mye morsmelk som mulig. Det er viktig å tilføre mye væske. GEM Collett, eller noe tilsvarende Oral Rehydration Salts (ORS), fra apoteket kan være smart å ha med på reise.

5. Vi anbefaler at spedbarn fullammes på reiser til sørlige strøk. Ideelt sett burde man amme hvis man reiser før barnet fyller 2 år.

6. Det finnes ingen holdepunkter for at kulltabletter, hvitløkstabletter og tabletter med melkesyrebakterier forebygger diaré. Vær oppmerksom på at kulltabletter kan redusere effekten av andre tabletter.

7. Antibiotika ved diaré gis kun unntaksvis, ved for eksempel alvorlig infeksjon, høy feber, blodig diaré eller øm mage.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!