Søvnmangel

Småbarnsforeldres største søvntabber

– Mangel på søvn over svært lang tid, vil få konsekvenser for både store og små, sier ekspert. Dette er de fem tabbene som forsurer tilværelsen for svært mange småbarnsforeldre.

FÅR KONSEKVENSER: Underskudd på søvn går ut over alle i en småbarnsfamilie
FÅR KONSEKVENSER: Underskudd på søvn går ut over alle i en småbarnsfamilie Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Når barna er små og foreldrene trenger mye energi for å komme seg gjennom dagen, er det desto viktigere å få en god natts søvn.

Likevel er en god natts søvn noe mange småbarnsforeldre i realiteten kan se langt etter.

Er du en av dem, kan det være fint å vite at du ikke er alene.

Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Ingen fast døgnrytme

– Det er helt opplagt at de fleste småbarnsforeldre får for lite søvn.

Det sier søvnspesialist og overlege Olav Skatvedt ved søvnklinikken Søvnspesialisten.

– Årsaken til dette er hovedsakelig at barna sover for lite, særlig når de er helt små, sier spesialisten.

Da spedbarn ikke har fast søvnrytme, våkner ofte og skal ha mat om natta, må man regne med at det blir en del søvnløshet det første halve året etter barnet er født.

– Fra barna er tre-fire måneder gamle bør foreldre imidlertid begynne å lære barna teknikker for at de skal sovne for seg selv, mener han.

Fra da av er det nemlig lettere å lage faste spise- og sovetider, og foreldrene kan forsøke å gjøre hverdagen og leggingen mer strukturert.

Kan få konsekvenser

Ammeproblemer og stressede foreldre kan gjøre at barnet sover ekstra urolig. Kolikk kan også ramme alle barn, men det finnes det råd mot.

– Alle foreldre tåler en våkenatt iblant, for eksempel på grunn av sykdom eller tannfrembrudd hos barnet. Men blir det mangel på søvn over svært lang tid, vil det få konsekvenser for både store og små, sier Skatvedt.

Underskudd på søvn kan gjøre barnet urolig og overaktivt, grinete og utilpass. Foreldrene vil oppleve at mangel på overskudd går ut over parforholdet og samspillet med barnet.

– Når det første halvåret er overstått, skal det ikke være noe i veien for at slitne småbarnsforeldre kan få seg en god natts søvn. Dette kan man oppnå ved å ikke havne i de klassiske søvnfellene, sier Skatvedt.

Les også(+): «Hvordan får man det til å gå rundt? Jo, man tar snarveier. For eksempel bestikkelser, tomme trusler, skjerm, søvnbrist, ferdigmat og sølibat»

Søvnekspert Karin Naphaug mener foreldre kan bruke dette som veiledning når de lurer på hvor mye søvn barn trenger:

0-3 mnd: 1-3 timer mellom hvert måltid (inkl. natt) noen sover hele natten.

3-6 mnd: 3-4 ganger per dag, kan også være mye våken og sove hele natten.

6-12 mnd: 1-3 timer x 2 daglig, 10-12 timer om natten. Pass på at ikke ettermiddagsluren blir for sen!

1 - 2,5 år: 1-3 timer i løpet av dagen, 11-12 timer om natten.

2,5 - 3år : Hvile/kosestund midt på dagen, helst ikke etter kl. 13 (13.30), 11-12 timer om natten.

Fra barnet er 6 måneder til 3 år legges barnet senest kl.19 .

3-6 år: Evt. hvilestund på dagtid, 10-12 timer om natten. Bør legges mellom kl.19-20 etter alder.

6-9 år : Noen barn føler behov for å hvile seg av og til 9-12 timer om natten. Bør legges mellom kl.19.30-20 etter alder.

9-12 år: Bør legges mellom kl. 20-21.30 etter alder og behov.

Barns søvnbehov kan variere. Fra 6-års alder begynner søvnstadiene å ligne de voksnes, mer dyp og rolig søvn.

Mellom 6 og 9 år er den perioden i livet da mennesket har lengst sammenhengende søvn.

Barn liker rutiner, det vil si fast leggerituale, fast leggetid og å stå opp til fast tid.

Husk at overtrøtte barn sover dårligere og kortere. Legg barnet når det viser tegn til trøtthet.

Se mer

Her er noen av de vanligste søvntabbene småbarnsforeldre begår:

Tabbe 1: Kosestund om natta

En typisk tabbe, som kan være noe av det dummeste du gjør, er å gjøre oppvåkninger om natten til hyggestunder for barnet, mener søvnspesialisten.

– Ikke gi barnet for mye oppmerksomhet om det våkner om natten, da vil det få problemer med å sovne igjen av seg selv. Selv om barnet våkner og gråter, bør du først og fremst forsøke å trøste barnet i sengen, i stedet for å ta det opp i egen seng, råder Skatvedt.

Han har forståelse for at slitne foreldre kan ty til denne løsningen hvis barnet gråter mye om natten, men er klar på at dette i lengden vil gjøre vondt verre.

- Foreldre må være mer oppmerksomme på hvilke vaner som er med på å skape dårlig søvnhygiene, og det å ta barnet opp i senga om natta, bidrar til det, mener han.

Tabbe 2: Skal gjøre "alt" etter at barnet har sovnet

En annen klassisk felle som spesielt mange mødre går i, er at de skal ta igjen alt husarbeidet, betale regninger og gjøre annet forefallent arbeid etter at barnet er i seng for kvelden.

– Hvem bryr seg vel om at huset er rotete i perioder? Også voksne trenger å roe seg ned og ha faste rutiner før de skal sove om kvelden. Du finner ikke roen om du skal ta oppvasken, rydde og svare på e-post timen før du legger deg, råder han.

I stedet bør du gjøre noe som får deg til å slappe av. Ta et bad, les en bok eller se favorittserien på TV. Velg det som måtte fungere for deg og gjør det til en kveldsrutine. Det gjør at du lettere vil falle i søvn når du først legger deg.

Les også: Babyer som ikke sover: Dette er triksene du må kunne

Tabbe 3: Sover til langt på dag i helgene

Barn tar ofte den søvnen de trenger ved å sove om dagen om de ikke får nok søvn om natten. Voksne har ofte ikke den muligheten.

Men er man to, og den ene er hjemme med barnet med barnet i ukedagene, er det mange som benytter sjansen til å ta igjen noen timer med søvn i løpet av helgen, og overlate ansvaret til partneren.

– Hvis man er to, kan foreldrene gjerne bytte på å stå opp med barnet, og den ene som er hjemme med barnet kan gjerne ta igjen litt tapt søvn i helgene. Men du kan aldri sove på forskudd, sier Skatvedt.

Mye søvn i helgen vil med andre ord ikke gjøre deg mer uthvilt i uken som kommer, men vil gjøre at du kommer i balanse igjen.

– Så selv om noen ekstra timer med søvn en lørdag morgen gjør at du fungerer bedre akkurat den dagen, er det ingen god ordning i lengden - spesielt ikke om du overdriver. Det kan ødelegge døgnrytmen din og mandag morgen vil bli ekstra tung, sier han.

LETT Å SKAPE UVANER: Det kan være lurt å lære barnet å sovne i sin egen seng og ikke ta det opp i foreldresengen når det våkner om natten.
LETT Å SKAPE UVANER: Det kan være lurt å lære barnet å sovne i sin egen seng og ikke ta det opp i foreldresengen når det våkner om natten. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Tabbe 4: Trene rett før sengetid

Det er viktig med regelmessig mosjon. Fysisk aktivitet kan gjøre at du sovner lettere og at søvnen får bedre kvalitet.

Trener du imidlertid rett før du skal legge deg, kan du blir for gira og kroppen for varm til å sove.

La kroppen få tid til å falle til ro etter du har trent, så avslutt minst tre timer før sengetid.

Tabbe 5: Engster seg for mye

Søvnspesialisten har erfaring med at mange nybakte foreldre engster seg unødig mye og er svært urolige, noe som også påvirker barna og skaper dårlig søvn.

Ikke lag for mange kveldsrutiner og gi barnet mulighet til å finne roen av seg selv om det skulle våkne i løpet av kvelden og natten.

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2010, og sist oppdatert 02/09 2022.

Les også