Friskt blod i avføring barn

Blod i avføringen til barnet ditt er ofte ikke alvorlig

Er blodet friskt, kan det blant annet komme fra en rift i endetarmen.

POTTETRENING: Er barnet ditt i startfasen av bleieslutt, og kanskje ikke do-rutinene er helt på plass? Da er det helt normalt at det kommer litt blod med i avføringen.

POTTETRENING: Er barnet ditt i startfasen av bleieslutt, og kanskje ikke do-rutinene er helt på plass? Da er det helt normalt at det kommer litt blod med i avføringen. Foto: FOTO: Colourbox.

Publisert Oppdatert

Har du oppdaget blod i avføringen til barnet ditt?

Blod i avføring hos barn er ikke en veldig vanlig tilstand, men det forekommer likevel hos noen. Det skilles da mellom to tilstander: friskt blod og svart avføring.

- Ved svart avføring kan blodet komme fra øvre del av mage-tarmkanalen, altså magesekken eller spiserøret. Friskt blod i barns avføring kommer som oftest fra den nedre delen av tarmkanalen, eller fra endetarmsåpningen.

Det forklarer barnelege og spesialist i barnemedisin hos Helsedirektoratet, Jens Grøgaard.

- Det er få undersøkelser som viser hvor ofte det forekommer, men en amerikansk studie viste at det er cirka 3 av 1000 barn som søker akutt hjelp med friskt blod i avføringen, sier han.

Han poengterer imidlertid også at en slik blødning sjelden er livstruende.

Rift i endetarmen

Barnelege og avdelingssjef for lege-, barne- og ungdomsavdelingen ved Ålesund Sjukehus, Elisabeth Siebke forteller at vanlige årsaker som ligger bak blod i avføringen kommer an på hvor gammelt barnet er.

- Den vanligste årsaken til friskt, synlig blod er en rift i endetarmen som det blør fra. Det gjelder alle aldersgrupper.

Hun forklarer at hos de aller minste barna kan det være noe de har spist, som deretter synes i avføringen.

- Noen barn reagerer på ku- og soyamelk, men dersom barnet skal stå på melkefri diett skal du snakke med legen om det først, med tanke på næring.

- Allergiske, inflammatoriske reaksjoner fra tarmen, kan gi mindre tarmblødninger, legger Grøgaard til.

Hos de minste barna oppdages blod i avføring som oftest av foreldre ved at de ser blod i bleien eller på papiret.

- Da kan du ta en titt på rumpa og se om det har kommet en rift. Er det ikke det, kan du se etter andre årsaker og tegn til sykdom, tipser Siebke.

Hos litt større barn er det vanlig å tenke på infeksjoner, og det er ønskelig å utelukke det som årsak så fort som mulig.

- Jo større barnet er, jo mer vanlig er det med voksensykdommer som betennelse i tarmen og hemoroider.

Blod i avføringen hos nyfødte og spedbarn

- Hos nyfødte og spedbarn som ammes, kan friskt blod i avføringen komme av at barnet svelger litt blod fra mors brystvorte, sier Grøgaard.

Det er rask tarmpassasje hos spedbarn, og det kan derfor gi friskt blod i avføringen.

Og de vanligste årsakene til friskt blod i avføringen hos spedbarn og små barn er forstoppelse eller en mage-tarminfeksjon med hyppige avføringer.

- Det kan forårsake en mindre rift eller irritasjon i tarmslimhinnen eller i endetarmsåpningen med blødning, informerer han om.

Siebke forklarer det samme.

- En rift kommer av hyppig avføring hos de minste, og hos de større kan det komme av forstoppelse. Typisk kan det oppstå når barnet skal slutte med bleier, og det ikke ennå er innført gode, regelmessige do-vaner.

Det er imidlertid ytterst sjelden med kraftig blødning.

Sjekk ut om det virkelig er blod

Før du oppsøker lege, kan du forsikre deg om at det faktisk er blod du ser.

- Det kan være ulike matsorter som er rødfarget, og går fort gjennom tarmsystemet. Eksempelvis kan rødbeter gi en litt rar farge, forklarer Siebke, og fortsetter:

- Tenk litt logisk, og sjekk hvordan det står til med barnet. Er det for eksempel tydelig endret allmenntilstand?

Men er du usikker på hva det kan være, bør dere ta en tur til legen.

- Du som forelder skal ikke ta på deg ansvaret for å se om det er blod eller ikke.

Er du for eksempel veldig sikker på at det er blod på papiret, og barnet har hatt, og har, sterke tegn til forstoppelse, er det ingen hast med legebesøk.

- Da vet du hva det kommer av, og det er ikke farlig. Er det imidlertid tegn på sykdom ved at barnet er slapp, passiv og går ned i vekt, bør det undersøkes, anbefaler Siebke.

Legen kan ta tester, blant annet avføringsprøver, for å avklare barnets tilstand.

Sjeldnere tilfeller

Mer sjelden kan årsaken til blod i avføringen være at det er utposing i tarmen, eller et nøste av blodkar som det blør fra.

- Dersom det blør kraftig er det i utgangspunktet ikke farlig, men du bør fjerne denne forandringen, særlig hvis det er gjentagende. Den enkleste måten å finne ut av det på er at legene sjekker med et rør i tarmen, sier Siebke.

En sjelden gang kan barn utvikle mer alvorlige tilstander i tarmen, særlig hos de minste, hvor en av disse kalles invaginasjon. Det består i at et område i tarmen vrenger seg inn i neste del av tarmen, hvor det da blir trangt og dårlig blodforsyning til det området.

- Dersom det ikke behandles, kan det utvikles til en livstruende tilstand, sier hun, og legger til:

- Det oppstår særlig hos barn under 2 år, men kan også komme senere. Invaginasjon forekommer gjerne i forbindelse med en infeksjon.

Og har barnet ditt i en periode hatt sterke skrikeanfall, vært slapp og hatt blod i, eller rar avføring, skal du oppsøke legevakt.

Undersøkes av lege

Grøgaard mener det er barnets allmenntilstand som bør være avgjørende om foreldrene velger å ta med barnet til lege eller ikke.

- Er barnet upåvirket og i sin vanlige allmenntilstand kan du trygt avvente situasjonen, men er barnet påvirket av smerter, feber og diaré eller oppkast med redusert allmenntilstand, bør barnet undersøkes av lege.

De fleste tilfeller av friskt blod i avføringen er imidlertid helt ufarlig, men dersom det oppdages bør det likevel undersøkes av en lege for sikkerhetsskyld.

- Helsestasjonen kan også bidra med råd, og vurdere henvisning til lege, avslutter han.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag