De første leveårene skal barna bygge opp immunforsvaret sitt. Det gjør de blant annet automatisk når de blir smittet av stadig nye virus. Det er derfor, til en viss grad, sunt å være syk.

Den vanlige feberen

Feber er ofte det første man kommer i kontakt med av sykdommer. Det vil si, feber er ingen sykdom i seg selv, men en naturlig del av barnets forsvarssystem som hjelper barnet å bli friskt.

Feber er ikke farlig, men barnet bør utredes for årsaken til feberen. Jo mindre barnet er, desto større risiko er det for en bakterieinfeksjon. Sykdommer som skarlagensfeber, brennkopper og meningokokkinfeksjon skyldes bakterieinfeksjon.

Forebygg med morsmelk

Selv om alle barn blir syke iblant, er det mye du kan gjøre for å forebygge. Morsmelk er barnets første og viktigste helsedrikk.

Ifølge jordmor, ammehjelper og internasjonalt godkjent ammeveileder Tine Greve er morsmelk «en levende ernæringsvæske som inneholder antistoffer, enzymer og hormoner som gir helsemessige fordeler».

Hun peker på at morsmelk bidrar til utvikling av immunsystemet og at det hemmer og dreper virus og sopp. Det har også positiv effekt for å unngå utvikling av alvorlig astma og allergi.

Forebygg med hygiene

Går barnet i barnehage, har både ansatte og foreldre et ansvar for å unngå spredning av smittsomme sykdommer.

Gode rutiner for håndvask, blant både barn og ansatte, er ett av flere tiltak. Overhold regelen om minst en hel dag hjemme uten feber/oppkast før du sender poden tilbake. Da slipper man et barn som blir sykt igjen veldig snart.

Anbefaler å vaksinere

Det er frivillig om du vil vaksinere barnet ditt eller la være. Norske helsemyndigheter anbefaler likevel å følge vaksinasjonsprogrammet, og viser til betydningen av en god vaksinasjonsdekning for å holde alvorlige sykdommer i sjakk.

For å hindre fremtidige epidemier må minst 85-95 prosent av befolkningen være fullvaksinert. Som forelder har du krav på saklig informasjon før du lar barnet ditt vaksinere.

Det anbefalte vaksinasjonsprogrammet inneholder seks forskjellige vaksiner, som i løpet av barneårene gis i alt 12 ganger mot ni forskjellige sykdommer.

Helsestasjonen

Alle småbarnsforeldre kan henvende seg til helsestasjonen om de har store og små spørsmål om barnets helse og utvikling. Dit går også barna jevnlig til kontroll.

Den første, store undersøkelsen på helsestasjonen skjer når babyen er 6 uker gammel. Da saumfares den lille kroppen fra topp til tå, både av helsesøster og lege. Senere innkalles barnet til helsekontroll med jevne mellomrom (det varierer litt fra kommune til kommune) fram mot skolealder.

Kilder: Helsesøster Veslemøy Ruud, BAM, Forstå barnet ditt 2-5 år av Stein Erik Ulvund (Cappelen), Barn og medisiner av Betty Kalikstad og Sophie Lund Aaserud (Cappelen Damm), Bare barnemat - riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom av Christine Henriksen, Janne Anita Kvammen og Rut Anne Thomassen (J.M. Stenersens Forlag AS), Nasjonalt folkehelseinstitutt, Apotek 1, Vitus apotek, BAM, Barn og Medisiner av Betty Kalikstad og Sophie Lund Aaserud (Cappelen Damm), Norges Astma og Allergiforbund.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!