Det er forskjellig når de første melketennene kommer, men for de fleste kommer tennene i 6-8-månedersalderen.

De to første kommer vanligvis i underkjeven med få dagers mellomrom. I overkjeven kommer melketennene noen uker senere. Det er gjerne arvelig om man får tenner sent eller tidlig.

Klør om natten

Tannfrembruddene kan gjøre barnet utilpass. Det kan klø veldig om natten, noe som merkes på søvnen til både stor og liten. Mange foreldre har registret diaré i forbindelse med tannfrembrudd, og mange barn får feber. Men ifølge legene er det antakelig feberen som gjør at tennene kommer seg ut - og ikke omvendt.

Demper kløen

Fordi feber hjelper på tannfrembruddet, bør du ikke gi feberdempende midler til barnet. Du kan få kjøpt Dentinox på apoteket. Dette middelet demper kløen midlertidig.

Du kan også kjøpe biteleker som kan fryses ned slik at de får en bedøvende effekt når de tygges på.

Tannpuss

Når tennene har kommet frem, er det bare å venne barnet til at tannpuss er en del av kvelds- og morgenstellet. Bruk en myk en myk tannbørste. Ha et syltynt lag med barnetannkrem på børsten. Voksentannkrem har for mye flour. Du får kjøpt små babytannbørster og barnetannkremer på dagligvarebutikken eller apoteket.

Tilbake til barnets 6. måned.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!