Så lenge du ammer jevnt gjennom hele døgnet, kan amming fungere som et lett prevensjonsmiddel, men jeg ville ikke stolt på denne formen for prevensjon. Ønsker dere å være på den sikre siden, bør dere bruke prevensjon fra det øyeblikket dere gjenopptar sexlivet etter fødselen. Snakk med fastlegen eller jordmoren din om dette.

Undertrykker eggløsningen

Hver gang du ammer, skilles det ut hormoner som undertrykker eggløsningen. Går det mer enn 3-4 timer mellom hver gang du ammer, er risikoen for eggløsning til stede. Hormonene som normalt utskilles under ammingen blir ikke utskilt, og eggløsning kan finne sted. Har du samleie like rundt en slik eggløsning, kan du bli gravid.

Husk at eggløsningen kommer før mensen, og du kan ikke vite når neste menstruasjon kommer etter at du har født.

Usikker metode

Amming som prevensjonsmiddel har alltid vært kjent blant kvinner. For noen ammende kan dette fungere. Men for dem som lett blir gravide, er ikke amming en prevensjonsmetode å gå for. Får du eggløsning når du ammer er risikoen for at det blir graviditet ganske stor. Mange har erfart dette.

Tilbake til barnets 5. måned.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!