Du har kanskje allerede begynt å innarbeide kveldsritualer før leggetid. Dersom du ikke har gjort det allerede, er det lurt å starte nå.

Rutiner er et nøkkelord. Babyen forstår tidlig hva som skal skje når du gjentar de samme tingene kveld etter kveld. Har du et barn som strever med å finne roen, er det spesielt viktig med slike rutiner. Det er med å forberede barnet på å gi seg hen til søvnen.

Dempet stemning

Det viktigste er å sørge for at inntrykkene fra omgivelsene gradvis trappes ned. Skarpe lyder og sollys er søvnens fiende. Å redusere lys- og lydinntrykkene før sengetid, er til stor hjelp. Vanlige huslyder, derimot, er en fordel fordi det virker beroligende å høre vante, trygge lyder fra dem som bor i huset.

Lyden av skritt eller mennesker som snakker i det fjerne, virker søvndyssende. Også klassisk musikk har samme effekten. Barnet kan derimot våkne til igjen dersom det blir helt stille.

Søvndyssende reprise

Gjentakelse av de samme tingene kveld etter kveld, leder barnet til ro. Vis og fortell barnet hva som skal skje.

Etter kveldsmaten, tar dere kveldsstellet. Av med klærne og frem med pysjen.

Mange babyer blir tilfredse og rolige av et bad om kvelden. Etterpå sier du at nå er det tid å ta på seg pysjen. Det blir et signal for babyen og kan være med på å markere forskjellen på dag og natt.

Amming om kvelden

Det mest beroligende er vel brystmåltidet. Både sugingen, lukten av mor og hele situasjonen virker søvndyssende for barnet. Ofte sovner også barnet ved brystet, men prøv å unngå dette. Det e rviktig at barnet finner søvnen sin selv der det skal ligge og sove - helst i sin egen seng. Da vil det bli lettere å roe det ned igjen når det våkner om natten - uten at du må ty til amming, gor barnet vil tenke på den situasjonen det sovnet i når det våkner.

Sang

Vuggesanger har vært brukt i generasjoner. Sangene har et monotont toneleie og barnet hører din kjente og kjære stemme.

Barnet bryr seg ikke noe om at du langt fra er Sissel Kyrkjebø. Det føler seg trygg med deg i nærheten når det skal sovne.

Sovnet det til en vuggesang, slår det seg lettere til ro igjen bare ved å få bekreftet at du fortsatt er der. Det kan da være nok at du bare legger hånden din lett oppå dynen til barnet før det faller til ro igjen.

Beroligende

Det kan virke beroligende for barnet å ha noe mykt å holde i. Et kosedyr kan gjøre underverker. Noen liker å ha en myk klut mot hodet eller å bli strøket litt over ansiktet. Andre vil helst være helt alene og ha det stille når de skal sove. Prøv deg frem og se hva som hjelper for ditt barn.

Like før søvnen

De fleste barn sutrer litt før de sovner. Når babyen snur hodet fra side til side, ser det ut som om det vil vekk fra alle. Da er det viktig at barnet får være i fred slik at det kan finne søvnen selv.

Det er en god ting å lære barnet at sengen er et godt sted å være. Snakk alltid positivt til barnet om det å legge seg. Det kan være med på å gjøre leggingen til en fin ting for barnet.

Tilbake til barnets 4. måned.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!