Giftige tusjer

Barnas skrivesaker kan være giftige

Ikke la barna sutte på tusjene. Slik sjekker du hva du skal se etter når du handler.

BARN ER SÅRBARE: Farlige stoffer lagres i kroppen og det er vanskelig å forutsi virkning over tid.

BARN ER SÅRBARE: Farlige stoffer lagres i kroppen og det er vanskelig å forutsi virkning over tid. Foto: Foto: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Har du tenkt over at barnas skrivesaker kan være giftige? For å finne ut om produktene inneholder ulovlige stoffer må produktene analyseres av et laboratorium, men noen forholdsregler kan være greie å ha i bakhodet.

Klima- og forurensningsdirektoratet oppfordrer foreldrene til å lukte på produktene de kjøper, da sterk lukt kan bety at det inneholder helseskadelige stoffer.

Sterkt parfymerte viskelær

I skrivesaker er det løsemidler og metallene krom, arsen og bly som er de mest problematiske, mens stoffet benzen er forbudt i tusjer. Skolesekker og pennaler er gjerne laget av tekstiler, skinn eller plast, og noen av disse produktene inneholder verstingstoffer som klorparaffiner, ftalater og bisfenol A. Tusjer og viskelær kan dessuten være tilsatt parfyme som kan gi allergi.

- En sekk med sterk plastlukt er kanskje ikke så grei å ha på soverommet til minstemann, eller sterkt parfymerte viskelær, sier Ragnhild Orvik, seksjonssjef i Klima- og forurensningsdirektoratet

Føre-var-prinsippet

Barn har små kropper som er mer sårbare enn voksne. Siden stoffene lagres i kroppen og hoper seg opp over tid, er det viktig at de får i seg minst mulig tidlig i livet.

- De minste barna sutter ofte på tusjene og eksponeres i sterkere grad for innholdet i tusjene. Produktene innholder sjelden stoffer i en slik konsentrasjon at de er akutt giftige, men det er vanskelig å forutsi virkning av alle stoffene vi utsettes for over tid. Føre-var-prinsippet er svært viktig når det gjelder produkter til barn, sier Ragnhild Orvik til Foreldre & Barn.

Klif jobber via det europeiske kjemikalieregelverket REACH med å regulere de farligste stoffene, og produkter til barn ikke bør inneholde stoffer de vet eller har mistanke om er farlige dersom barn eksponeres for dem.

Følg debatten i vårt forum Dinbaby: Hvilken vaskepulver skal jeg bruke til mitt eksembarn?

FARLIGE STOFFER? Ikke la barna sutte på tusjene!

FARLIGE STOFFER? Ikke la barna sutte på tusjene! Foto: Foto: Thinkstock

Grønn Hverdag råder foreldre til å velge skrivesaker som er beregnet for barn og har CE-merking. CE-merking er en deklarasjon på at produsenten garanterer at alle krav som stilles til produktet er innfridd. Du bør styre unna tegne- og skrivesaker som lukter kjemisk. Velg vannløselig lim og maling, og unngå produkter med faremerking.

Unngå farlige stoffer

Skolesekker og pennaler

Skolesekker, bager og pennaler av ulike materialer som plast, metall, lær og tekstil. Produktene kan inneholde verstingstoffer som perfluorerte stoffer (PFOS/PFOA), klorparaffiner, ftalater og bisfenol A og krom.

Råd:

Det finnes ingen svanemerkede sekker, bager eller pennaler. Du kan eventuelt spørre produsenten eller forhandleren om innholdet.

Skrivesaker

Kulepenner, blyanter, rollerpenner og ulike tusjtyper, kan inneholde verstingstoffene krom, arsen og bly. Det er også funnet tusjer med de kreftframkallende løsemidlene benzen og toluen i butikker i Norge. Dette er forbudt. Viskelær og tusjer kan i tillegg være tilsatt ulike luktstoffer, for eksempel muskxylen som kan være kreftframkallende. Slike luktstoffer kan også belaste inneklimaet og føre til allergiske reaksjoner.

Råd:

Kjøp svanemerkede eller vannbaserte produkter dersom du kan. Se etter CE-merket. Unngå produkter som er tilsatt luktstoffer, at barna tegner og maler direkte på huden, eller at de putter skriveredskapene i munnen (om du kan.

Kilde: Erdetfarlig.no

Hormonforstyrrende stoffer

- Løsemidler fra tusjer og lim kan være svært helseskadelig. Myk plast og modellervoks kan avgi hormonforstyrrende ftalater, og i noen tilfeller er det funnet helse- og miljøskadelige tungmetaller i maling, sier Brita Haneberg, miljørådgiver i Grønn Hverdag.

Ifølge miljørådgiveren kan bare det å tegne med tusjer som avgir løsemidler, være uheldig. Fingermaling, modellerleire og ansiktsmaling bør du også være forsiktig med siden disse er i direkte kontakt med huden.

- Huden vår er ikke tett - den slipper stoffer inn i kroppen, sier Brita Haneberg til Foreldre & Barn.

Barn er sårbare

Det er helsefaren som er mest alarmerende i forhold til disse produktene. Små kropper som er i utvikling er spesielt sårbare.

For miljøet skyld bør man først og fremst begrense mengden, for eksempel ved å velge kvalitet og ta vare på tingene, men også gjerne begrense bruken av plast, siden plast lages av ikke fornybar olje, en begrenset ressurs.

- For å være helt trygg når du velger tegne- og skrivesaker til barna, bør du velge tusjer med svanemerket eller trehvite fargeblyanter. Penol har svanemerkede tusjer, anbefaler Brita Haneberg.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

FARGEBLYANTER: Sjekk om barnets skrivesaker inneholder løsemidler og metallene krom, arsen og bly.

FARGEBLYANTER: Sjekk om barnets skrivesaker inneholder løsemidler og metallene krom, arsen og bly. Foto: Foto: Thinkstock

Les mer:

Derfor blir barn venstrehendte

Guide til grønn baby

Denne regndressen inneholder farlige stoffer

Sjekk at smokken ikke inneholder hormonforstyrrende stoffer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning