De følger med tyggegummi, matvarer og barneblader. Litt vann. Et lett trykk. Og vips har poden fått en fargerik sjørøver på armen. Juksetatoveringer er blitt svært populære blant barn. Men flere norske butikker bryter reglene for merking.

Skal merkes

Fordi en juksetatovering består av fargestoffer som påføres direkte på huden, regnes den som kosmetikk. Derfor må den følge reglene for hva kosmetikk kan inneholde.

- Produktet skal være merket med alt det består av. Ellers er det ikke lov å selge det, sier Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Ukjent med regelverk

Nille er blant butikkene som selger juksetatoveringer uten å oppgi hva de består av. Produktet Tattoo Bubble Gum inneholder én slik tatovering for hver tyggegummi.

- Jeg trodde tatoveringene ble regnet som leketøy, ikke som kosmetikk, sier kategorisjef i Nille, Trine Bråthen.

- Selv om produktene ikke er merket med fargestoffer, er jeg sikker på at de kun inneholder stoffer som er tillatt i Norge. De er laget i Tyskland, hvor produsentene må følge samme regler som i her i landet.

Forbudt i USA

Temporary Glitter Tattoos er produsert i Taiwan. Amerikanske myndigheter har tidligere forbudt import av enkelte tatoveringer fra Kina og Taiwan, fordi man ikke får oppgitt hva merkene er laget av. Flere viste seg å inneholde farger som ikke var godkjent.

Selgers ansvar

Også Temporary Glitter Tattoos - som blant annet selges hos leketøykjeden Ringo - manglet påkrevd informasjon om fargestoffer da Foreldre & Barn sjekket produktet.

- Nei, jeg er ikke kjent med at alle ingredienser må oppgis, sier Tore Hansen, daglig leder hos importøren Fritz Hansen AS.

- Vi må kunne stole på leverandørene våre, sier daglig leder i Ringo, Gro Svendsen. - Butikkene har ikke mulighet til å sjekke alt selv.

- Alle som selger produkter, har plikt til å være oppdatert på gjeldende regler, påpeker Mattilsynets Hans Jørgen Talberg.

Hensyn til allergikere

- Det er hensyn til allergikere som er årsak til kravet om merking. Folk som er allergiske mot enkelte av fargestoffene, må kunne velge bort produkter de ikke tåler, sier Talberg.

Folkehelseinstituttet har ikke mottatt noen konkrete henvendelser om juksetatoveringer. Likevel bør foreldre være forsiktige, mener fagsjef i Astma- og Allergiforbundet, Helle Grøttum.

- Bør fjernes raskt

- Unngå å påføre huden noe du ikke vet hva er. Dette gjelder særlig for barn med følsom hud, understreker Grøttum.

- Dersom man absolutt skal male seg med teatersminke eller påføre juksetatoveringer, dekk et så lite område som mulig. Og fjern dekorasjonene raskt.

Trukket tilbake

Temporary Glitter Tattoos ble midlertidig trukket ut av Ringobutikkene da vi ble klar over den manglende merkingen. Vi fikk raskt tatoveringene testet og godkjent, forteller daglig leder Gro Svendsen.

Importør Tore Hansen er sikker på at selskapets produkter er trygge.

- Vi kjøper dem av seriøse leverandører. Vi har solgt Temporary Glitter Tattoos i flere år, og det har aldri vært noe problem med dem.

Les også:

Julestjerna kan ødelegge for barna

Forurensning gir ikke allergi og astma

13 giftstoffer du finner på barnerommet

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!