Barn har ikke ferdig utviklede øyne, og er derfor mer følsomme for UV-stråler enn voksne. Hos en voksen treffer omtrent 10 prosent av UV-strålen, mens hos barn kan opptil 75 prosent av UV-strålene komme inn på netthinnen.

UVA-stråler går dessuten gjennom vinduer.

Sterkest midt på dagen

UV-strålingen er sterkest midt på dagen, på høyfjellet, nær ekvator og på plasser med stor åpen horisont. Snø, vann og sand reflekterer UV-stråling og gjør at ekstra beskyttelse kan være nødvendig. Hvis du skal til sydligere strøk, kan du se hvilke UV-beskyttende klær barnet bør ha.

Kan få skader på netthinnen

- UV-strålene passerer nemlig hornhinnene våre og fortsetter videre inn i øynene. Blir denne strålingen sterk og varig, kan det fremkalle snøblindhet eller at synes svekkes. I noen tilfeller vil også netthinnen skades, opplyser Stig Hubred fra nettstedet Barnisolen.no

Og ekstra viktig er det dersom dere skal på fjellet i påsken, her kan nemlig UV-strålingen være nokså høy på denne delen av året.

Her kan du sjekke UV-varselet på nett

Dette er UV-stråling:

UVA A:

  • Størstedelen av den ultrafiolette (UV)-strålingen fra sola som når frem til jorda, er UVA. Går også gjennom glass, i motsetning til UVB som i større grad blir absorbert.
  • UVA bruner pigmentet melanin som vi allerede har i huden, men denne brunfargen forsvinner ganske fort igjen.
  • Pigmentet fungerer som et filter mot UV. Man blir vanligvis ikke brent av UVA, men strålene absorberes i overhuden og kan ødelegge arvestoffet (DNA) i cellene, noe som også kan føre til hudkreft.
  • UVA-strålene går dypt ned i huden, til de elastiske fibrene. De ødelegger bindevevet i lærhuden, noe som kan føre til at vi får rynker tidligere.

UVA B:

  • Det er UVB som først og fremst gjør at vi blir røde og solbrente når vi er uforsiktige med solingen. Det skjer ved for mye og rask soling. Gjentatte ganger med solbrenthet kan føre til hudkreft.
  • Men UVB gjør også at huden blir tykkere, noe som gir beskyttelse mot solstrålene.
  • UVB hjelper huden med å produsere vitamin D.

Kilde: Kreftforeningen og ung.no

Spår sterk UV-stråling til påske

- Siden påsken er sen i år og det fortsatt er godt med snø på fjellet, blir UV-strålingen spesielt sterk der. Snøen reflekterer nemlig UV-strålene ekstra godt, så vi anbefaler at både barn og voksne er forsiktig i solen og beskytter seg med solbriller, solhatt og solkrem, sier Lill Tove Nilsen, seniorforsker ved Statens strålevern til Foreldre.no

Refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Da er det risiko for å bli solbrent og snøblind.

- Husk at sjøen også reflekterer UV-stråling, så beskytt deg ekstra godt hvis du er i nærheten av vann i påsken, oppfordrer hun.

Blå øyne tåler mindre

Overlege Ketil O. Eriksen ved Øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus understreker også viktigheten av å beskytte øynene til barna.

- Solbriller er ikke nødvendig hele tiden, men på dager med mye sol er det viktig for å forebygge øyeskader. Barns øyne har en større cellefornyelse enn voksnes, og tar derfor lettere skade, bekrefter øyelegen.

Han mener at barn bør få solbriller så tidlig som mulig.

- De yngste kan nok finne på å rive dem av seg, og da kan en solhatt med bred brem være en god løsning. Men en treåring synes garantert at solbriller er stilig, sier Eriksen.

Særlig foreldre av blåøyde barn bør vurdere innkjøp av solbriller. Blå øyne tåler nemlig mindre sol enn grønne og brune.

6 ting du skal se etter når du skal kjøpe solbriller til barn:

1. Blokkering av UV lys

Mengden UV lys som blokkeres er en svært viktig faktor å se etter når du kjøper solbriller. Tallet (f.eks 99) forteller deg at solbrillene blokkerer 99% av de skadelige UV strålene fra solen.

2. Wrap around

Wrap around innebærer at solbrillene omslutter øynene ved å bøye seg rundt ansiktet. Dette er svært viktig for å unngå at UV stråler "lurer" seg inn i øynene fra siden, ovenfra og nedenfra. Dette gjelder spesielt på stranden og på snø hvor solen reflekteres i høy grad. Jo bedre omslutning (wrap around), jo bedre beskyttelse!

3. CE-merket

Alle solbriller som selges i Norge SKAL være merket med "CE". Dette er en europeisk standard som gir deg en forsikring om at solbrillene tilfredsstiller de høye krav som settes til produksjon av solbrillene. Dessverre finnes det mange eksempler på falsk CE merking, spesielt om du kjøper solbriller på gaten eller på stranden når du er ute og reiser. Pass derfor på at solbrillene kjøpes av en seriøs forhandler. Falsk CE merking kan føre til ekstra store skader på øynene, fordi solbriller med mørke linser vil gjøre at barnets pupiller åpner seg ekstra mye. Dersom solbrillene ikke er av god kvalitet og stopper UV strålene, vil øynene absorbere mer UV stråling enn om barnet ikke bruker solbriller i det hele tatt! Strålene vil gå gjennom linsene og rett inn i barnets øyne.

4. Polykarbonat linser

Denne type linser er de mest tålelige som finnes på markedet i dag. Den tåler støt og andre ytre påvirkninger i større grad enn linser av plast og annet matriale. Mer likevel at dette ikke har noe med graden av UV beskyttelse i linsen å gjøre.

5. Polariserte linser

Polariserte linser betyr at linsene er utformet på en slik måte at de beskytter ekstra godt mot sol som reflekteres på vann og i snø.

6. God passform

At solbrillene sitter godt på og er komfortable for barnet, er selvsagt viktig. Det gjør at barnet er tilfreds med å beholde solbrillene på til enhver tid når dere er i solen, i stedet for at du hele tiden skal kjempe for å ta de på. Beskyttelse er viktig, men komfort er også viktig! Disse faktorene henger ofte tett sammen.

Kilde: Barnisolen.no

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!