Barn og inneklima

Så ofte bør du skifte sengetøy

Oftere enn én gang i uka kan være nødvendig.

ETTER BEHOV: Du er ikke hysterisk om du skifter på senga én gang i uka, beroliger helsesøster og seniorrådgiver i Norges astma- og allergiforbund, Rose Lyngra. Og i babysengen må du kanskje skifte flere ganger i uken. - Det er ofte nødvendig å skifte på babyens seng ofte på grunn av gulping og lekkasje fra bleier, mener Lyngra.
ETTER BEHOV: Du er ikke hysterisk om du skifter på senga én gang i uka, beroliger helsesøster og seniorrådgiver i Norges astma- og allergiforbund, Rose Lyngra. Og i babysengen må du kanskje skifte flere ganger i uken. - Det er ofte nødvendig å skifte på babyens seng ofte på grunn av gulping og lekkasje fra bleier, mener Lyngra. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock
Sist oppdatert

Du er ikke hysterisk selv om du skifter på senga én gang i uka eller oftere.

- Skift etter behov, er ekspertene sine anbefalinger.

Helsesøster og seniorrådgiver i Norges astma- og allergiforbund, Rose Lyngra, setter tre kriterier for at nordmenn med god samvittighet kan vaske sengetøy så ofte som én gang i uka.

- Svetter du mye, har du mye sex og det i tillegg er sommer eller varmt ute og på soverommet, så bør du skifte på senga ukentlig. Er det imidlertid vinter eller kjølig ute, og du verken har svetteproblemer eller dårlig hygiene, så vil det holde med et skift hver fjortende dag, sier Lyngra til Foreldre & Barn.

Temperaturen på soverommene bør maks ligge på ca. 20 grader. Dette kan være med på å forebygge astma og allergi hos barn.

Trenger ikke re opp senga

- Har du middallergi kan det imidlertid være nødvendig å skifte flere ganger i uka, og minst én gang i uka, mener helsesøsteren.

- For disse er det også lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.

Men hvor ofte vil barn ha behov for sengetøyskift? I følge Lyngra avhenger dette av hvor stort barnet er, om det tisser i senga eller om det har noen form for eksem eller andre hudproblemer.

Hvor ofte skifter dere på senga? Diskuter med andre foreldre i vårt forum.

Skift en gang i uka

Helsesøster Rose Lyngra mener at man avhengig av hva som skjer i senga, stort sett bør skifte i gjennomsnitt én gang i uka. Og det er flere gode grunner til at man bør følge hennes råd.

Midden trives nemlig veldig godt i lune senger og fuktige dyner.

Husstøvmidden finnes blant annet i tepper, teppegulv, madrasser, sengebunn og sengetøy med flass fra mennesker og dyr.

De lever av døde hudceller som mennesker feller hver dag og der midden finner passende mat, passe temperatur (25 ºC) og litt høy luftfuktighet (50 - 80 %), vil den trives.

Derimot er kulde og tørt vær middens verste fiende. Bruk derfor vinteren til å gjøre barnerommet (og ditt eget soverom!) til en så allergivennlig sone som mulig.

Babyer ligger mye i sengetøyet

- Babyen oppholder seg i sengen mye av tiden, så skift minst én gang i uka eller oftere. Det er ofte nødvendig å skifte på babyens seng ofte på grunn av gulping og lekkasje fra bleier. Noen ganger må man risikere å skifte flere ganger daglig, forteller Rose Lyngra.

Middreduserende tiltak:

  • Unngå bruk av kjemikalier som kan inneholde irritanter, for å fjerne midden
  • Skift sengetøy hver uke eller etter behov
  • Sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 ºC
  • Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper
  • Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy
  • Hvis man kan holde luftfuktigheten under 40 % RF i tre måneders tid i vinterhalvåret, pleier midden å dø ut. RF betyr relativ fuktighet i luften. 40% RF vil bety at luften inneholder lite vann, noe som betyr at midden ikke trives like godt.
  • Ikke bruk vifteovner e.l. som blåser opp støvet i luften.
  • Kosedyr bør av og til få en omgang i vaskemaskinen på 60 ºC

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Det kan gå mange vaskemaskiner med sengetøy og gulpekluter når du har baby i hus, men det blir bedre.

- Som 1-åring har barnet sluttet med gulping og man trenger kun å skifte etter behov - dersom han eller hun har hatt uhell. Men skift minst én gang i uka, anbefaler Lyngra.

Skift når barnet har hatt uhell

Når barnet blir eldre bør hvor ofte man skifter på senga sees i sammenheng med hvor mye senga brukes.

- Småbarn uten bleier sover i senga si kun på natta, og da kan man følge resten av familiens rutiner. Hvis barnet har tilgang til sengen slik at den er en arena for lek, bør du skifte ukentlig eller ved behov hvis barnet har vært uheldig.

Det viser seg nemlig at mer enn 10 prosent av barn mellom 5 og 13 år tisser på seg i senga.

Tar med seg uønskede «gjester» inn

I 6-10-årsalderen bør man igjen se hvor mye senga benyttes av barnet og venner. Brukes senga som sitteplass? Er senga tildekket med et teppe eller kun sengetøy?

- Man bør tenke på at barna drar med seg forurensing utenfra, som dyreallergener og pollen, så et skift i uka vil være greit. Dekk gjerne over senga med et sengeteppe for å beskytte sengetøyet og hodeputen, men husk at dette også må vaskes, sier Lyngra.

Ta en ekstra runde i vaskemaskinen

- Barn som har atopisk eksem bør ligge i egen seng fordi det kan bli ekstra varmt å ligge i samme seng som foreldrene. Varme provoserer fram kløe. Bruk glatt sengetøy, gjerne av bomull, og ikke grove stoffer som irriterer huden, forklarer Rose Lyngra.

Hun anbefaler å ta en ekstra skylling av sengetøyet når du vasker det. Da får du ut de siste restene av vaskemiddel.

- Støvsug madrassen

Malin Skaar er rådgiver i Lilleborg, og mener imidlertid at dersom du ikke har middallergi eller andre hudproblemer eller eksem, så vil det holde og skifte sengetøy omtrent hver andre uke.

Hun anbefaler også å lufte dyner og puter og å støvsuge madrassen.

SKIFT OFTERE: Ved sykdom bør du skifte sengetøy ofte, sier Malin Skaar i Lilleborg. - Er det synlig søl på sengetøyet, bør det skiftes med en gang, understreker hun.
SKIFT OFTERE: Ved sykdom bør du skifte sengetøy ofte, sier Malin Skaar i Lilleborg. - Er det synlig søl på sengetøyet, bør det skiftes med en gang, understreker hun. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock

- Ved kraftig forkjølelse eller omgangssyken bør man skifte sengetøyet noe oftere. Er det synlig søl på sengetøyet, bør det skiftes med en gang, understreker hun.

5 enkle sengetøytips:

  • Benytt anledningen til å støvsuge madrassen når du bytter sengetøy.
  • Vask sengetøyet på minst 60 grader.
  • Bruk tøymykner (parfymefritt), slik at sengetøyet blir mykt og behagelig mot huden.
  • Husk å lufte dyner og puter innimellom ca. én gang i måneden.
  • Hver sjette måned bør dyner og puter vaskes på 60 grader.

Kilde: Malin Skaar, Lilleborg

Vask nytt sengetøy

Malin Skaar anbefaler ikke hyppigere vask av sengetøy for små barn utenom dette.

- Men vær ekstra påpasselig med å vaske nytt sengetøy før bruk, og unngå vaskemidler med parfyme og fargestoffer, sier hun.

Unngå parfymerte vaskemidler

Personer som har eksem, psoriasis og andre hudproblemer som krever at en må smøre seg ofte med kremer og salver, vil ha behov for å skifte etter behov - noen ganger daglig.

- Bruk minst mulig kjemikalier når du vasker sengklær. Mange elsker duften av skyllemiddel, men husk at duftstoffer er kjemikalier og bør i alle fall ikke brukes til barn. Parfymefrie produkter finnes i både vaskemiddel og skyllemiddel, sier Rose Lyngra.

Se sølet bedre på hvite laken

Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1 er enig i at ett skift på sengen i uka høres fornuftig ut dersom man svetter mye.

- Men jeg vil understreke at sengen bør skiftes oftere ved søl fra melk, gulp og lekkasjer fra bleie eller fra blødning. Et lite tips kan jo være å bruke hvite laken og hvitt eller lyst sengetøy så man lettere kan se om det har blitt søl i sengen, sier Sandvik til Foreldre & Barn.

Hun sier det er vanlig at kvinner svetter en del etter å ha født barn, noe som skyldes de hormonelle forandringene.

Det kan hjelpe på svetten å bruke en antiperspirant som reduserer svetteutskillelsen, men Sandvik anbefaler at den er parfymefri av hensyn til det lille barnet som skal bli kjent med mors naturlige dufter.

LES OGSÅ:

Les alt om rengjøring her.

Brennkopper er høstens hissigste plageånd.

Nå kommer hodelusa! Slik blir du kvitt den.

Disse dyrene er allergiverstinger

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også