- Det bør ikke lenger være slik at et barn automatisk bør bli sendt hjem fra barnehagen hvis de har en lett til moderat øyekatarr. Er det derimot kraftig øyekatarr med mye puss, bør man være hjemme og starte en eventuell behandling før barnet kommer tilbake i barnehagen, sier Øistein Løvoll, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Rådene rundt øyekatarr og andre smittsomme sykdommer i barnehagen har endret seg mye siden 1996. Det var nemlig sist gang Follkehelsa ga ut en MSIS-rapport med råd om syke barn og barnehage. Behover for oppdateringer har nå gjort at en ny samlet oversikt er klar.

Les de nye faglige rådene her

Unødvendig fravær

- Barnehageansatte har vært veldig kjappe med å sende barn hjem på grunn av øyekatarr. Foreldre har vært undødvendig mye borte fra jobben og det har vært mye unøding legesøking pga øyekatarr. Er det mye puss, er smittefaren større. Men er det lite puss, er den tilsvarende mindre. Mange av disse infeksjonene går over av seg selv.

For helsepersonell

De nye retningslinjene er først og fremst tiltenkt helsepersonell og blir ikke sendt ut til barnehager.

- Men jeg regner med at de ansvarlige i kommunehelsetjensten vil orientere og hjelpe barnehegeansatte.

-Trodde det var veldig smittsomt

- Her i barnehagen har vi praksis om å sende barn hjem med en gang vi ser at de har øyekatarr. De skal også være hjemme til de har startet behandling, sier Else Frydendal, førskolelærer i Bislettbekken barnehage i Oslo.

- Jeg vet jo ikke så mye om de nye faglige rådene, men synes det høres litt rart ut. Jeg har inntrykk av at dette er veldig smittsomt . Små barn gnir seg jo i øynene hele tiden, og det er ikke til å unngå at de sprer denne smitten. Men dersom det er nye faglige råd, må vi diskutere og forholde oss til dem, sier hun .

Les også: Slik unngår du smitte i barnehagen

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!