Barn og helse

Barn kan spise sølevann

Barna spiser sølevann med skje og de ansatte i barnehagen står bare og ser på, sier far. - Helt greit, svarer doktor Degre.

IKKE FARLIG: Legen vil ikke akkurat oppfordre barn til å spise søle, men det trenger ikke være farlig.

IKKE FARLIG: Legen vil ikke akkurat oppfordre barn til å spise søle, men det trenger ikke være farlig. Foto: Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / Scanpix

Publisert Oppdatert
DEILIG: Barn og vann hører sammen, ikke noe er bedre enn et skikkelig gjørmebad!

DEILIG: Barn og vann hører sammen, ikke noe er bedre enn et skikkelig gjørmebad! Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

«Jeg har sett barn fra ett år og oppover som spiser med skje fra sølepytter i barnehagen. De ansatte gjør ingenting, men står passivt og ser på.»

Dette skriver en noe provosert pappa i Klikk.no-tjenesten Doktor Online.

«De ser dumt på foreldre som sier noe og hevder at barna styrker immunforsvaret sitt ved å spise av sølepytter.»

Pappaen lurer på om de ansatte har rett i dette, eller om sølepyttene er bakteriebomber som kan være skadelig for barna.

Ville du latt barnet ditt spise sølevann? Si din mening i kommentarfeltet og stem i pollen nederst i saken.

Les hele innlegget her.

Vanskelig spørsmål

«Dette er ikke et helt lett spørsmål. I utgangspunktet er det nok riktig det du antyder at man bør ungå at barna slikker på, eller spiser forurensede gjenstander, sand, sølepytter og lignende. Det er alltid en viss fare for at de kan påføre seg en infeksjon med mikroorganismer som de helst ikke bør få», svarer spesialist i mikrobiologi, doktor Miklos Degre.

«På den andre siden er det også blitt hevdet at overbeskyttelse av de yngste mot mikrober bare utsetter infeksjonen, og konsekvensen av infeksjoner er større når de påføres senere i livet. Ikke minst tror man at astma og andre allergiske lidelser lettere kan oppstå hvis ikke barna venner seg til smittestoffet tidlig i livet», skriver han.

Farlig i utlandet

Ifølge Wikipedia er en sølepytt en naturlig vannsamling som i størrelse tilsvarer et lite tjern og alt som er mindre enn dette, som for eksempel en midlertidig dam etter nedbør.

Sølepytter kan inneholde spor av mennesklig avfall og dyreavfall, men doktor Degre kan opplyse om at dyrene i Norge er relativt ufalige - i alle fall smittemessig.

«I enkelte land er det slett ikke ufarlig å slikke på eller spise sand fra sandkassen der katter gjør fra seg. Mest uttalt er det i Frankrike, hvor katteekskrementer ganske ofte inneholder smittestoffet Toxoplasma. Men det forekommer heldigvis sjeldent hos oss», sier Miklos Degre, som understreker at han likevel ikke ville oppfordret barna til å spise sølevann.

«Men jeg ville heller ikke være hysterisk redd for det», sier legen.

Les hele legens svar

Ville du latt barnet ditt spise sølevann? Si din mening i kommentarfeltet og stem i pollen under.

Les også:

Ammende mor: Vil påføre seg selv virusinfeksjon

Sannheten om snørr

Prevensjon: Plugg i pungen

Nytt kjøkken på loppebudsjett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning