Frostskade

VONDT: Forfrysninger skader huden og er forferdelig vondt. Pass på at barn som er ute i mange minusgrader har tørre votter, og varmt og tørt undertøy. © Foto: Pasienthåndboken

Forfrysning

KOLDBRANN: Figuren viser 1., 2. og 3. gradsforfrysning. Ved 3. gradsforfrysning er det fare for at man må amputere. © Foto: Wikipedia

Marka er mettet med skigåere som nyter det fantastiske vinterlandskapet. Men vær forsiktig hvis du tar med små barn på tur: Barn har dårligere varmeregulering og mer utsatt hud enn voksne, og nyfødte og spedbarn bør holdes innendørs om det blir kaldere enn minus 10.

Fryser i bleia

Det er de mest utsatte områdene som ører, nese, kinn, fingre og tær som oftest får frostskader, men gutter og menn har en ekstremitet ekstra som er i faresonen.

- Pung og penis er utsatte, og vi ser det kommer inn barn og voksne med frostskader her, forteller anestesilege Jan Erik Nilsen ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Han oppfordrer derfor spesielt menn og gutter om å ha ullstilongs på, og guttebarn som ennå går med bleie må sjekkes ofte.

- De bør ikke gå med våt bleie ute hvis det er for kaldt, sier Nilsen.

Kan dø i pulk

Hypotermi, eller generell nedkjøling, en skaden de ser ofte i luftambulansen. Symptomer på nedkjøling er blant annet kraftig skjelving, kald, blek og blålig hud, samt tretthet, slapphet og forvirring. Disse symptomene kan være vanskelige å oppdage, spesielt om barnet ligger i pulk - og særlig om barnet sover. Blir temperaturen til barnet veldig lav, kan skjelvingen opphøre og barnet sovne inn.

- Som far er jeg bekymret. Jeg møter mange unge foreldre med små barn i pulk, noen ganger i alt for streng kulde. Er det minus 10 grader eller kaldere, skal man tenke seg godt om to ganger, og man skal definitivt ikke gjøre det med barn under ett år, sier Nilsen, som tenker på saker der barn har dødd i pulk, som denne i Aftenposten. Man må regelmessig sjekke med varm hånd at barnet har det varmt nok, og man må ta høyde for vindfaktoren. En tommelfingerregel er å tilkalle lege til alle som er kalde og som ikke skjelver, skriver helsenytt.no.

Tabell for reell temperatur.

KALDERE ENN GRADESTOKKEN VISER: Vind og nedbør er viktige faktorer for å beregne reell temperatur. Tabellen kan lastes ned på Norsk Luftambulanse sine hjemmesider. © Foto: Norsk Luftambulanse

Varmebad

Barnet kan også settes i et badekar med kroppstemperert vann - ikke over 40 grader. Husk at dette kun gjøres dersom barnet er helt ved bevissthet. Barn som er våkne og prater, kan få noe varmt å drikke, men ikke for varmt. Virker ungen uklar og har nedsatt bevissthet, må man ikke gi noe å drikke. Tilkall lege, og følg med på om barnet mister bevisstheten, om det puster unormalt eller ikke merkbart.

- Er barnet bevisstløst etter nedkjøling, skal det tas i med "silkehansker" og ha fred og ro. Legg det i stabilt sideleie, anbefaler Wik. - Men fjern vått tøy på en skånsom måte, ved f.eks. å klippe opp tøyet. Legg over varmt og lunt tøy eller tepper.

Hold barna inne

De fleste barnehager setter en grense på minus 10 °C for leking utendørs, og vær observante overfor vindkjøling: Dersom det blåser eller er fuktig luft bør man korte ned leketiden til 30-40 minutter eller la barna leke innendørs i stedet.

Sjekk barna på hendene, i ansiktet og på ørene, disse stedene er mest utsatt. Dersom det er tegn til begynnende forfrysning i huden, bør barna oppholde seg innendørs resten av dagen. Blir de sutrete, slitne eller lite aktive bør man også ta dem inn.

Når det blåser og er kaldt kan barns ansiktshud fort bli tørr. Mange anbefaler da å smøre huden med en fet salve uten noe vanninnhold. Slike kremer får du kjøpt på apoteket. Det er viktig å være klar over at fet krem ikke er noen sikker beskyttelse mot kulde. Du må fortsatt se etter tegn til forfrysning med jevne mellomrom.

Barn i pulk utsettes for påvirkninger som de voksne må vite om, og ta hensyn, før man legger ut på tur. Den mest åpenbare påvirkningen er kulde. En bør derfor aldri ta barn med i pulk når det er mindre enn minus 10° C ute eller når det blåser kraftig. Allerede under null grader bør foreldre passe godt på barn som ligger i pulken. Ofte er det kaldere nede ved bakken.

Pulk

KALD FORNØYELSE: Sjekk barnet ofte når du gar med pulk. Det er ofte kaldere nede ved bakken. Pass på at det er ordentlig isolert mellom bunnen av pulken og barnet. © Foto: Istockphoto

Forebyggende råd

- Ikke vask ansiktet med såpe om morgenen hvis du skal ut i kulda. Ansiktshudens normale fett beskytter mot forfrysninger. Smør inn ansiktet med en vannfri, fet salve noen timer før du skal ut. Huden er mer utsatt for kuldeskader dersom du bruker fuktighetskrem som inneholder vann. Vent en times tid med å gå ut etter at du har smurt deg, slik at vannet har fordampet. Kuldekremer som inneholder fett og voks gir en moderat beskyttelse mot kulde

- Bruk varme, tørre klær som ikke strammer. Ikke syntetisk innerst. Ha med rikelig med reserveklær hvis dere skal være ute lenge, spesielt votter og sokker. Skjerf eller lignende som er bundet foran nedre del av ansiktet blir fuktig av pusten og kan bidra til frostskader - bruk heller en balaklava (finlandshette)

- Ikke ta med barn ut i kulda hvis det er lenge siden det har spist. Ta med rikelig varm drikke. Legg bare ut på korte turer når det er kaldt, spesielt når barn er med

- OBS: Småbarn bør ikke være ute i 10 kuldegrader, hverken for å leke eller i pulk.

Overfladiske frostskader:

Huden blir hvit eller svakt blåfarget, men kan beveges i forhold til vevet under. Først kjennes området numment, senere er det følelsesløst. Nedkjøling er farligere enn lokale overflatiske frostskader, derfor skal du varme opp personen før du behandler frostskaden. Behandles på samme måte som dype frostskader.

Dype frostskader:

Huden er blek, læraktig eller har en voksaktig gulfarge, og området er oftest helt smertefritt og uten følelse. Er huden er fast og ubevegelig i forhold til vevet under, er det tegn på en dyp frostskade som også har rammet vev under huden (fettvev,muskelvev, ben eller sener). Dette er en alvorlig skade som skal behandles av lege på sykehus. Vær oppmerksom på tegn til nedkjøling (se nedenfor) og husk at nedkjøling er farligere enn frostskader.

IKKE NØL: Ikke nøl med å ringe etter hjelp dersom noen er utsatt for alvorlig nedkjøling eller 3. gradsforfrysning. Helikopterlege Jan Erik Nilsen anbefaler voksne å sjekke barna ofte for tegn på nedkjøling eller frostskader, og de bør passe på å sjekke hverandre samtidig. © Foto: ROBERTO CAUCINO/ Istockphoto

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!