FÅR ABSTINENS AV BRUS:

Barn blir avhengige av koffein

Mange barn og unge har et så stort inntak av koffein at de har utviklet avhengighet, konkluderes det i nordisk rapport.

BRUS: Det er brus  og energidrikker som får skylden for at barn blir avhengige av koffein.

BRUS: Det er brus og energidrikker som får skylden for at barn blir avhengige av koffein. Foto: FOTO: Scanpix

Publisert Oppdatert
BRUS. Barn kan bli avhengig av koffeinen de får i brus og andre energidrikker.

BRUS. Barn kan bli avhengig av koffeinen de får i brus og andre energidrikker. Foto: FOTO: Scanpix

Vi liker dårlig at barn under 12 år skal være avhengige av koffein

- Vi har undersøkt barn og unges inntak av koffein, og gjort litteraturstudier av virkninger av ulike inntak av koffein, sier Jan Alexander, professor og divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, som har vært medlem av prosjektgruppen.

Nervøse symptomer

De fant ut at en del barn og unge har et inntak som gjør at de kan utvikle toleranse og få abstinenssymptomer, det vil si ikke føle seg helt bra om en ikke får koffein. I de yngste aldersgruppene var inntaket såpass lavt at det var under det nivået som gir nervøse symptomer.

- Ved høyere inntak av koffein er det påvist at barna blir engstelige og urolige. Men så høyt inntak har stort sett bare tenåringer, forklarer Alexander og legger til at man ikke skal drikke mye koffeinholdig brus per dag før man kan utvikle toleranse og dermed føle ubehag av ikke å drikke det, sier Alexander.

Cola og "energidrikker"

Hovedkilden til koffein blant barn og ungdom er koffeinholdige leskedrikker, spesielt coladrikker og "e nergidrikker", som i løpet av de siste tiårene har økt betraktelig. Flere alvorlige episoder, som følge av ekstreme inntak av "energidrikker" i kombinasjon med alkohol, har gjort myndighetene og det vitenskapelige miljøet oppmerksomme på problemstillingen.

- Det har vært mye diskusjon omkring koffein i leskedrikker. Spesielt etter at alle energidrikkene, som inneholder mye koffein, kom på markedet, sier Alexander.

Forstyrrer nattesøvnen

For folk som ikke er tilvent koffein vil selv små mengder kunne forstyrre nattesøvnen. Man har ikke studier på dette når det gjelder barn.

- Men når det gjelder voksne som vanligvis ikke inntar koffein, har studier vist at søvnforstyrrelser blir indusert ved svært lave doser, sier Alexander.

Voksne får generelt i seg mer koffein enn barn. Men selv om det er akseptert at voksne blir avhengige av koffein, vil man ikke at barn skal utvikle slik avhengighet.

- Vi liker dårlig at barn under 12 år skal være avhengige av koffein, sier Alexander.

Bekymringsfullt

Det er avhengighetseffekten og de nervøse symptomene man er mest bekymret for. Det er nå opp til Mattilsynet å gjennomgå rapporten og vurdere om det skal settes i gang tiltak for å få ned barn og unges inntak av koffein.

- Det er bekymringsfullt at så mange barn og unge har et så stort inntak av koffein at de kan utvikle toleranse og avhengighetssymptomer, sier Alexander.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning