Barn blir eksponert for en mengde bakterier hver eneste dag. Her tar helsesøster for seg foreldres største hygieneredsler.

Bedriftssykepleier og helsesøster Karen Ose-Velle ved MediPluss i Oslo minner om at dette er en del av barndommen og stort sett ikke noe å bli hysterisk over.

Hundebæsj i sandkassa

- Tenk på noe så hverdagslig som lek i sandkassa. Det synes voksne kan være ekkelt fordi katter og hunder bruker utildekkede sandkasser som do. Samtidig elsker barn å leke i sand, og jeg synes ikke man skal ta fra dem den gleden, sier hun.

Ikke sand i munnen

- Vask heller hendene til barnet når de kommer inn fra lekeplassen, og pass på, så godt det lar seg gjøre, at ikke de minste barna putter sanden i munnen, anbefaler Ose-Velle, som mener man kan unngå mye smitte ved hjelp av god, daglig håndhygiene.

Hun har tidligere vist hvordan man får barn til å vaske hendene frivillig.

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Grisete hverdag

Det amerikanske nettstedet Parenting.com har undersøkt en rekke dagligdagse bakteriesituasjoner som barn kommer opp i, og vurdert hvor uhygieniske og sykdomsfremkallende de er.

Foreldre & Barn har fått helsesøster Karen Ose-Velle til å komme med sin vurdering av risikoen til de mer eller mindre grisete hverdagsscenarioene:

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!