Mange foreldre kjenner situasjonen. Penklærne er endelig på, du er klar til å ta med vesla ut i verden, og så kjenner du den varme, våte følelsen nedover nakken. Gulping er noe alle foreldre må tåle, og spedbarn er som regel strålende fornøyde når den store gulpen endelig er kommet opp. Men hos noen barn er kraftig gulping et tegn på at noe ikke virker helt som det skal nederst i spiserøret.

Gastroøsofageal refluks, eller bare refluks, kalles det når innholdet i magesekken skvulper tilbake i spiserøret, og noen ganger helt opp. Ifølge Norsk Helseinformatikk betyr refluks tilbakestrøm og kalles også sure oppstøt eller syreplager.

Det kan skyldes flere ting, ifølge barnelege Kristian Hom, ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer.

- Det sitter en lukkemuskel mellom magesekken og spiserøret som normalt skal hindre at det kommer mye magesyre opp i spiserøret. Den kan være defekt og for slapp, slik at den blir for vid. Det kan også være at noen har forsinket tømming av magesekken, slik at mageinnholdet blir stående lenger i magesekken enn det som er normalt, sier barnelegen.

Les også: 17 grunner til at barnet ditt kaster opp

Dette er gastroøsofageal refluks:

Diagnosen kan oversettes til "oppstøt som gir betennelse i overgangen mellom magesekk og spiserør". På godt norsk kalles det sure oppstøt eller syreplager, halsbrann eller brystbrann. Tilstanden betyr at mer magesyre enn normalt renner tilbake i spiserøret. Dette irriterer og kan skade slimhinnene, som ikke tåler like sure væsker som magesekken. Mageinnholdet kan også komme over i luftveiene og skape infeksjoner der.

Kilder: Oslo Universitetssykehus og Norsk Helseinformatikk

Vanskelig å skille fra "vanlig" gulping

Det kan være vanskelig å skille mellom vanlig gulping og gulping som skyldes sykelig refluks hos et lite barn. Lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk virker ikke like godt hos spedbarn som hos voksne. Noen barn gulper ikke så mye, andre så flittig at vaskemaskinen stadig må fylles. Begge deler er normalt. Så lenge barnet vokser som det skal, utvikler seg og trives, er det ingen grunn til bekymring, selv om du synes det blir litt mange klesskift både på deg og småtassen.

Les også: Slik vasker du klærne riktig

- Lukkemuskelen utvikler seg i løpet av det første leveåret, og mange vil vokse det av seg i løpet av et år. De fleste spedbarn gulper mye de første månedene og så gir det seg, sier Holm.

Ifølge Norsk Helseinformatikk gulper de fleste 4-måneders babyer. Men når de er syv måneder gamle er gulping ikke lenger så vanlig.

Sykelig blir det først hvis barnet ikke legger på seg som det skal, og samtidig gulper mye. Da kan det være grunn til å undersøke om for mye av mageinnholdet kommer opp i spiserøret. Spiserøret tåler nemlig ikke like høyt syreinnhold som magesekken, forklarer Holm.

Blir det stadig liggende mageinnhold i spiserøret, kan det bli irritert og noen ganger betent. Syreplagene kan dermed føre til at barnet får problemer med å svelge og spise.

- Foreldre beskriver at barn, som normalt er store nok til å spise biter, foretrekker most mat. Hvis barnet også er utilpass og ikke trives, bør vi tenke at det kan være refluks, sier Kristian Holm.

Kan gi infeksjoner

I noen tilfeller kan refluksen føre til at mageinnhold havner i pusterøret og skaper infeksjon i luftveiene. En sjelden gang hender det at oppstøtene påvirker barnets pustereflekser slik at barnet slutter å puste, noe som kan være livstruende.

For å finne ut om et barn lider av gastroøsofageal refluks, måler legene syrenivået i spiserøret. En tynn sonde føres gjennom nesen og ned i barnets spiserør. Der vil sensorer registrere pH-verdien gjennom 24 timer. Dermed finner legene ut hvor stor del av døgnet barnet har magesyre i spiserøret.

Alle mennesker har noen sure oppstøt. Hos friske voksne kan magesyre måles i spiserøret i opp til fem prosent av døgnet. Hos friske barn under et år er det vanlig å ha høye syreverdier i opp til 12 prosent av døgnet, siden lukkemusklene ikke er ferdig utviklet. Dersom pH-målingen viser at barnet har syre i spiserøret i større deler av døgnet enn normalt, skyldes det trolig gastroøsofageal refluks.

Råd mot gulping

Viser det seg at barnet har refluks, har barnelegene noen enkle råd. Det kan hjelpe å gi barnet hyppigere og mindre måltider.

- Noen synes det blir bedre hvis barnet ligger med hodeenden av senga hevet om natten. Man kan bygge opp med bøker under senga, ifølge barnelegen.

Samtidig vil det være naturlig å utrede barnet videre for å finne ut hvorfor det har så mange sure oppstøt.

- Noen studier viser at det kan ha sammenheng med melkeintoleranse hos barn under et år. Mistenker vi det, så prøver vi å fjerne kumelk fra kosten, sier Holm.

Dersom enkle råd ikke hjelper, kan barnet få medisiner som hindrer syreproduksjon i magesekken. De gjør at mageinnholdet blir mindre surt og irriterende for spiserøret. Det er også mulig å gi barnet medisiner som gjør mageinnholdet tykkere, slik at det ikke så lett skvulper ut av magesekken. Ifølge barnelegen opplever mange barn at medisinene lindrer symptomene, selv om årsaken til oppstøtene fremdeles er der. Hos noen går refluksen også over i løpet av behandlingstiden.

- Når man tar bort medisinen etter to-tre måneder, er det like spennende å se om symptomene dukker opp igjen. Noen opplever at symptomene blir borte, andre at de dukker opp igjen, sier Holm.

Operasjon av lukkemuskelen er en behandling som svært sjelden brukes på barn.

- Operasjon gjøres svært sjelden. Som ved mange andre operasjoner, er det ikke gitt at barnet blir bra igjen. Barn der dessuten i vekst, og det som er et problem i dag, kan være borte i morgen når barnet har vokst mer, sier Kristian Holm.

De fleste barn vokser av seg refluksplagene i løpet av de første leveårene. Men noen sliter med plagene i mange år, og fortsetter med medisiner for å lindre symptomene. Legene vil da lete etter andre årsaker til oppstøtene. I sjeldne tilfeller kan det være anatomiske forklaringer, som mellomgulvsbrokk.

Noen veldig få barn har ingen effekt av medisinene som normalt brukes mot refluks. I så fall vil legene også undersøke om det kan være en form for allergi i spiserøret som fører til at barnet gulper. Den kalles eosinofil øsofagitt. Prøver i spiserøret kan avdekke dette. Hvis refluksen er en allergisk reaksjon, kan en astmamedisin være effektiv, forklarer Kristian Holm.

Hos Norsk Helseinformatikk kan du se en animert video om hvordan reflukssykdom arter seg.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!