Jo da. Katter kan være søte, de. Men det er ikke sikkert at det alltid er like sunt for barna å ha dem i hus.

En ny doktoravhandling fra Folkehelseinstituttet i samarbeid med Universistet i Oslo, viser at barn som eksponeres for katteallergener i husstøv når de er 2 år gamle, øker risikoen for å få astma når de er fylt 10 år.

Kattespor i husstøv

- Jo større mengder katteallergener vi fant i husstøvet hjemme hos barna, dess større var risikoen for at barna utviklet astma når de var 10 år, sier økolog Randi Jacobsen Bertelsen, som har utført studien.

Hun og medforskerne analyserte henholdsvis 260 gulvstøv- og 797 madrasstøvprøver. I tillegg ble alle de 1019 barna som var med i studien, klinisk utredet med hensyn til astma og allergi da de var 10 år. Foreldrene fylte ut spørreskjemaer.

Finnes i alle hjem

- Katteallergener finnes i alle hjem. Du behøver ikke ha katt selv for at det skal finnes i støvet på gulvet eller i madrassen. Disse allergenene tar vi med oss hjem fra jobb, skole og barnehage ved å være i kontakt med folk som har nær kontakt med dyr. Men vi så at det var høyere verdier der det bodde en katt, sier hun.

Les også: Pus og baby i samme hus

Mer allergener hos jenter

Forskerne så også at madrasstøvet hos jentene inneholdt flere allergener fra katter og hunder enn hos de like gamle guttene.

- Jentene hadde ikke flere kosedyr, men det kan hende at jentene koser mer med dyrene og gjerne har flere puter, tepper og lignende hvor støv og allergener samles opp, sier hun.

Vanskelig å vite

- De barna som haddde utviklet astma ved 10 års alder, var ikke nødvendigvis allergiske mot katter. Derfor kan det være noe annet enn katten i seg selv som gjør at risikoen for astma øker.

Det kan for eksempel være bakterier katten har med seg, sier Randi Bertelsen.

Les også: Slik tar du bilder av dyr

Ikke kast ut katten

Synes du at du har lest dette før, men med motsatt fortegn? Nemlig at katter og husdyr beskytter mot allergi og astma hos barn? Det kan stemme.

- Dette feltet er vanskelig, og det er mange studier med motstridende resultater. Noen viser at dyr beskytter mot astma og allergi, mens andre viser at det øker. Sannsynligvis er det mange andre miljømessige og arvelige faktorer som spiller inn.

Men studien vår har fulgt barna over lang tid, og det er verdifullt.

- Bør man kaste ut katten?

- Nei. Det er veldig mye positivt med kjæledyr for barn. Men barn som har foreldre med astma eller allergi, er ekstra utsatt, og da er det viktig gjør det man kan for å unnga at plagene føres videre til barna, sier Randi Jacobsen Bertelsen.

Her er noen tiltak du kan gjøre for å unngå at barn utvikler astma fra katteallergener i husstøv:

  • Gjennomluft huset ofte (pass på å lufte om kvelden i pollensesongen)
  • Vask huset jevnlig
  • Bruk støvsuger med hepa-filter, som er et effektivt partikkelfilter
  • Skift sengetøy ofte
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!