Du tror det er for tidlig, men det er det ikke. Med medisiner, riktig mat og vitaminer allerede nå kan du lindre plagene. Pollenspredningen av or og hassel er allerede i gang flere steder i landet, og for allergikerne er det på høy tid å sette i gang tiltak. Lege Roald Strand ved Kilden Helse anbefaler allergikerne å starte forebygging med medisiner fire uker før den aktuelle pollensesongen. Så er barnet ditt allergisk mot bjørkepollen, er det lurt å starte nå.

Kan gjøre mye selv

Spredningen av bjørk starter vanligvis i slutten av april flere steder i landet - og er på høyden i begynnelsen og midten av mai. Etter det følger gresspollen hakk i hæl. Men ikke fortvil, det er mye du kan gjøre for barnet ditt med riktig medisinering, kosthold og vitamintilskudd.

- Plagene pollenallergikere får, er ofte summen av flere faktorer. Det er viktig å spise riktig mat, drikke rikelig og få nok søvn og hvile. En ren og god omega-3-olje og C-vitamin i gode doser kan også hjelpe, sier Roald Strand til Foreldre & Barn.

Han har spesialisert seg i miljø- og ernæringsmedisin, og er opptatt av hva vi selv kan gjøre for helsen vår gjennom det vi spiser av mat og kosttilskudd. For små barn som ikke kan svelge tabletter, er C-vitaminer i pulverform best. Legen råder foreldre til å gi barn som er plaget av pollenallergi opptil en halv t-skje C-vitaminer to ganger daglig.

Gode råd i pollensesongen

  • Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide, før symptomene blir for sterke.
  • Vask ansikt, hender og hår når du kommer inn. Bruk solbriller ute.
  • Informer skole og barnehage om sykdommen, slik at de kan ta hensyn og tilrettelegge.
  • Unngå utlufting av huset fra morgen til ettermiddag. Ikke tørk klær ute.
  • Ta ferie høyt til fjells, langs kysten eller i utlandet.
  • Bruk Pollenvarslingen.no

Kilde. Norges Astma - og Allergiforbund

Får pollenallergi fra 2-3 årsalder

Heller ikke barn slipper unna. Det er ikke uvanlig at barn får pollenallergi allerede 2-3 år gamle. Noen debuterer enda tidligere. I tillegg til høysnue kan barna få hodepine, bli slappe og uopplagte. Astmaplager og eksem kan forverres. Det finne ingen nedre grense for når allergitester kan tas og hos fastlegen kan du teste både pollen, husstøvmidd, muggsopp og dyreallergi.

Å diagnostisere matallergi er vanskeligere. Det finnes ingen enkel test som kan påvise allergi. En diagnose blir satt ved hjelp av blodprøver, prikktest og matprovokasjoner. Norges Astma - og Allergiforbund (NAAF) anbefaler allergikere å bruke antihistaminer eller betennelsesdempende øyendråper mot pollenplager, eventuelt også nesedråper. Noen barn får astmaplager i pollensesongen og da må astmamedisin gis.

- Allergivaksinasjon kan gis til barn over 5 år, men det kommer litt an på motivasjonen til barnet og foreldrene, sier Grethe Amdal, seniorrådgiver og sykepleier i NAAF. Kortisonsprøyter, derimot, anbefales ikke Norges Astma - og Allergiforbund. Dette skyldes risiko for bivirkninger, spesielt i binyrebarken.

allergi, barn, pollen,høysnue

POLLENALLERGI: Antihistaminer virker bra på de fleste og motiverte barn og foreldre kan prøve allergivaksine. Men styr unna kortisonsprøyten til de minste! © Foto: Thinkstock

Ikke kortison til barn

- Kortison slår ned immunforsvaret, ikke bare den delen som rettes mot pollen. Du blir mer mottagelig både for bakterier og virus, og får ubalanse i kroppen. Jeg anbefaler i stedet behandling med antihistaminer, akupunktur og homeopati, sier almennlegen som også er åpen for alternativ medisin.

- Vi kjenner ikke til noen godt dokumentert effekt av alternativ behandling, men det betyr ikke at du ikke kan oppleve god nytte av det, opplyser Grethe Amdal.

Reduser plagene med sunt kosthold

  • Generelt bør du spise mat av rene råvarer og unngå ferdigmat og bearbeidet mat.
  • Spis minst 5 om dagen av frukt, bær og grønnsaker.
  • Mye fisk - særlig den fete typen som laks, ørret, makrell, sild og tunfisk - det er rikt på omega-3-fettsyrer.
  • Kumelk og hvete trigger reaksjoner hos mange, både når det gjelder astma, allergi og eksem.

Kilde: Lev godt - Astma og allergi av Roald Strand

Antihistaminer best

Begge ekspertene Foreldre & Barn har snakket med, har god tro på virkningen av antihistaminer.

- Det fungerer bra for de fleste, men en viss prosent blir veldig trøtte av det. Da er det vanskelig å vite om det er allergien i seg selv du blir trøtt av, eller medisinene, sier Roald Strand.

Følg debatten i vårt forum Dinbaby: Får små barn pollenallergi?

En allergireaksjon er en feiltolkning fra immunforsvarets side. Pollen er ikke farlig for oss, det er kroppen som oppfatter pollenet som en inntrenger og setter i gang en immunologisk reaksjon som gir symptomer som høysnue, slitenhet - og kryssallergi.

- Ved kryssallergi ser ikke kroppen forskjell på det du i utgangspunktet er allergisk mot og proteiner fra andre matvarer, fordi proteinene ligner hverandre. Vanlig er dette frukt og grønnsaker. Enkelte får kun reaksjoner i pollensesongen, men kan spiser dette ellers i året, forklarer Grethe Amdal i NAAF. til Foreldre & Barn.

astma, allergi, barn

ASTMA: Mange barn får forverret sine astma - og eksemplager i pollensesongen. © Foto: Thinkstock

Spis ren mat mot pollenallergi

Lege Roald Strand anbefaler å unngå matvarene du reagerer på i to uker før pollensesongen starter - og ekstra oppmerksom bør du være på sitrus og hvetemel, noe gressallergikere kan reagere på.

- Generelt anbefaler jeg å spise så ren mat som mulig før pollensesongen setter i gang. Prefabrikkert mat med e-stoffer vil belaste systemet. Kjøtt og grønnsaker er bra, og mye fisk er også bra for dem som tåler dét, sier Roald Strand.

Les mer:

Påskegodt for allergikere

Spiste seg friske fra ADHD og autisme

Er barnet ditt uvel og grinete? Det kan skyldes parfymen din

Er du villig til å bake glutenfri bursdagskake og kutte ut egg, nøtter eller fisk i barnas matboks?

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!