Sengevæting

"Lars" (15) er endelig bleiefri

Sengevæting er fortsatt tabubelagt, men slett ikke uvanlig.

VANSKELIG: Mange barn strever med å slutte med sengevætingen, og noen sliter helt opp i tenårene.
VANSKELIG: Mange barn strever med å slutte med sengevætingen, og noen sliter helt opp i tenårene. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
Sist oppdatert

De aller fleste barn er helt tørre når de er rundt 5-6 år gamle. Men en liten gruppe barn sliter med å komme i mål. Faktisk tisser hele 10 % av barn på seg om natten ved 6-årsalder.

For noen varer problemet lenge og blir en tung utfordring i en hverdag med overnattingsselskaper, leirskoler og andre aktiviteter.

- I flere år, til langt ut i barneskolen, var dette et problem både på dag- og nattestid. Vi var engstelige for om andre barn skulle kjenne lukten, med de følger det kunne få, forteller "Nina", moren til "Lars". De ønsker ikke å stå frem med navn og bilde i frykt for at gutten skal bli mobbet. Navnene i saken er derfor ikke deres virkelige navn.

For "Lars" (15) har hele barndommen og store deler av ungdomstiden vært preget av problemet.

- Vi har vært bekymret for mental utvikling i forhold til ikke å mestre. Det har vært svært begrenset med overnatting med venner og det har vært utfordringer i forhold til klasseturer. I disse tilfellene har han måttet bruke bleier i skjul, forteller Nina, som forteller at dette har vært en intens utfordring for hele familien.

Det er ikke uvanlig å bekymre seg hvis barnet nærmer seg skolealder og fortsatt tisser på seg om natten.

"Føler vi har prøvd ALT... Bruker fortsatt bleie på natta", forteller en frustrert mor i vårt forum Barn i magen.

Vanskelig å snakke om

Så mange er sengevætere

- 50 % av 3-åringene

- 10-20 % av 5-åringene

- 10 % av 6-åringene

- 5 % av 10-åringene

- 1-2 % av 15-åringene

(Kilde: Helsesøster og uroterapeut, Vibeke Haahr, Ahus)

- Det har vært tøffe tak. Selvfølgelig aller mest for sønnen min. Men det er heller ikke lett å være forelder, forteller Nina.

Selv om hun prøvde å snakke med sønnen sin om problemet var det ikke så lett å nå fram.

- Det har vært veldig vanskelig å snakke om det. Foreldrene mine har prøvd å være motiverende og forsøkt mye forskjellig for å hjelpe meg, men jeg har jo også opplevd at de har blitt sure på meg hvis jeg har tisset på meg om natten, forteller han til Foreldre & Barn.

For Nina har det vært frustrerende ikke å få Lars i prat. Det har også vært perioder hvor frustrasjonen har tatt overhånd, selv om hun har visst at sinne ikke hjelper for noe.

- Når det blir mange skuffelser er det ikke alltid lett å ta det med godt humør og oppmuntring. I perioder har det vært vask av sengetøy og dyne hver dag. Og det har hendt at vi har blitt sinte, selv om det ikke har vært meningen, innrømmer hun.

Foreldre føler skyld

Selv om det ikke er et uvanlig problem er det fortsatt et stort tabu å slite med sengevæting. Det er derfor ikke bare Lars og hans familie som sliter med kommunikasjonen rundt problemet. Det gjelder veldig mange familier, mener helsesøster og uroterapeut Vibeke Haahr, ved Barne- og ungdomsklinikken på Ahus.

Gode råd til foreldre

Å ha et barn som tisser på seg kan være både leit og frustrerende. Her får du noen gode råd for hvordan du på best mulig måte kan takle utfordringen.

- Ikke begynn å trene på å bli tørr på natten før rutinene på dagtid er på plass.

- Ikke vis sinne og frustrasjon ovenfor barnet. Ingen barn ønsker å være sengevætere.

- Bruk billige og lette sommerdyner som er enkle å vaske i perioder da dere øver på natten. Da blir jobben mindre med tanke på vask og frustrasjonen ikke så stor.

- Oppsøk hjelp hvis dere føler at dere står fast og frustrasjonen vokser. Det er godt å snakke med noen utenfor familien, både for foreldrene og barnet.

- Ikke begynn omfattende tiltak i forbindelse med sengevætingen når dere er midt i travle perioder, for eksempel i forbindelse med flytting eller hvis man akkurat har fått en ny baby.

- Vær veldig flinke til å vedlikeholde gode vaner på dagtid. Drikk og tiss til faste tider. Dette kan for enkelte være løsningen på natteproblemet.

(Kilde: Barnesykepleier og uroterapeut, Susanne Irene Tobiesen Eidset, Haukeland Universitetssykehus i Bergen.)

- Noen foreldre spekulerer i om det er de som gjør noe feil, eller at det er noe feil med barnet. Det kan gjøre at det ikke snakkes åpent om problemet, heller ikke innad i familien. Men barnet kan føle skyld og kan få dårlig selvfølelse hvis man forsøker å skjule problemstillingen og ikke snakker åpent om det.

Fordi det er et tabubelagt tema er det også vanlig at familien holder problemet for seg selv. Det er forståelig, men kan virke negativt for barnet, mener Haahr.

- Barna er ikke flaue overfor meg under konsultasjonen, men de holder ofte problemet for seg selv i hverdagen. Kun få venner vet om dette, og det gjør at friheten deres er begrenset. For eksempel kan de ikke sove over hos venner og de deltar ofte ikke på leirskole og lignende, forteller hun.

Er ikke alene

Det snakkes ikke høyt om barn over 6-7 år som sliter med sengevæting. Men det betyr ikke at problemet ikke eksisterer.

- Så mye som 7-10 % av alle 7-åringer er sengevætere, forteller barnesykepleier og uroterapeut, Susanne Irene Tobiesen Eidset ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

De aller fleste barn vil bli tørre av seg selv etter hvert som årene går. Men noen trenger hjelp. Og de er det viktig å ta på alvor.

- Det er lurt å oppsøke fastlege eller helsesøster hvis man sliter med dette og ønsker råd og veiledning. Ikke bare fordi man får hjelp til selve problemet, men fordi det er positivt å ha en utenforstående å snakke med, både for barn og voksne, forteller Eidset.

Man kan begynne å få hjelp allerede i 6-7-årsalderen, men motivasjonen og forståelsen for å jobbe med problemet er ofte ikke til stede før ved 8-årsalder, fortsetter hun.

Flere årsaker

Det er ikke en enkel forklaring på hvorfor noen sliter med sengevæting til de er langt opp i tenårene.

- Noen barn har liten blære, mens andre lager mer urin, og må derfor tisse i løpet av natten. Felles for disse er at de ikke våkner når de må tisse på natten og de endre derfor opp med å bli våte, forklarer Eidset.

Skap gode tisserutiner

Gode rutiner på dagtid er viktig for å unngå sengevæting om natten. Slik skaper du gode tissevaner for barna.

- Pass på at barna drikker tidlig på dagen. Ett eller to glass til frokost, og mens de er i barnehage eller på skolen.

- Skap rutiner for dobesøk. Etter måltider, før man skal ut på tur, og et par ganger i løpet av barnehage- eller skoledagen.

- Ikke press barnet på do hvis det er midt i aktiviteter eller lek. Benytt dere av naturlige pauser i løpet av dagen.

- Får barnet nok drikke på dagtid vil tørsten være mindre om kvelden. Det gjør at dere kan unngå stort inntak rett før leggetid.

- Samarbeid gjerne med barnehage eller skole om tissevanene, slik at du sikrer dobesøk også når du ikke er der.

(Kilde: Barnesykepleier og uroterapeut, Susanne Irene Tobiesen Eidset, Haukeland Universitetssykehus i Bergen.)

- Vi vet også at arv spiller en rolle. De som har en forelder som har slitt med det samme, har 40 % sjanse for å få samme problem. Har begge foreldrene vært sengevætere er det 75 % sjanse for at barna også blir det, fortsetter hun.

Det er veldig sjelden man ser at psykiske problemer er årsaken.

- Har barnet vært tørt en periode og deretter begynner å tisse på seg igjen, kan det være tegn på at det er psykiske utfordringer inne i bildet. Men har de aldri vært tørre er det som oftest noe annet som ligger til grunn, forteller uroterapeuten.

Vær tålmodig

Mange foreldre stresser nok også unødvendig mye med å få barna tørre om natten. Det er ikke nødvendigvis slik at alle er ferdig med bleie om natten før skolestart. Og det trenger man ikke å få panikk av, mener Eidset.

- Prøv dere fram. Snakk med barnet og bruk en uke eller to til å sjekke om det går bra å kutte ut bleien om natten. Gjør det ikke det, så gjør det ikke det. Da kan dere vente et halvt år og prøve igjen. Noen trenger mer tid enn andre.

Det aller viktigste man gjør er å sørge for at barnet har gode tissevaner på dagtid, om morgenen, på skolen og på ettermiddag. Før man har disse rutinene godt innplantet er det ingen vits å sette i gang med ekstra tiltak for å stoppe nattevætingen, forteller uroterapeuten.

- Mange barn drikker veldig lite på dagtid og ender opp med å drikke masse på kvelden. Ofte kan det å endre toalett- og drikkevaner være nok til å stoppe sengevætingen på nattestid, forklarer hun.

Ikke bli sint

Sengevæting kan føles frustrerende både for barnet og foreldrene. Det kan forståelig nok føre til konflikter og dårlig stemning. Men noen av det viktigste man gjør som foreldre, er å holde hodet kaldt, mener Eidset.

- Det er ikke lett å være mor og far i en slik situasjon. Det er mye våte senger, og en stor jobb med vasking. Det er også leit å se at barnet har det sånn, forteller hun.

Men selv om det er et stort frustrasjonsmoment er det viktig å huske at barnet ikke ønsker dette. Det er ikke barnets skyld. Kjefting vil bare gjøre det verre og det vil være tungt for barnet, fortsetter Eidset.

Selv om barnet tilsynelatende ikke bryr seg om problemet og ikke vil høre på dine råd og spørsmål, er det viktig å huske at barn er barn.

- Barn på 7-8 år ser ikke konsekvenser på samme måte som oss. Derfor er det viktig å være tålmodige hvis de virker umotiverte. Vi har et ansvar for å legge omgivelsene til rette for at de skal få det til, sier Eidset.

Endelig i mål

For Lars var veien til en tørr hverdag lang. Det har blitt mange turer til Barnesenteret på Ullevål og mange frustrerte netter, både for ham og familien, og det har ikke manglet på tiltak.

- Vi har hatt planer med faste tissetider, smilefjes når ting har gått bra og premier når det har gått bra over en avtalt periode. Vi har ved flere anledninger forsøkt piller etter anbefaling fra lege og vi har også prøvd hypnose. Både piller og hypnose har fungert i begynnelsen, men etter en stund har det vært tilbake til start. Han har også forsøkt alarm festet til underbuksen, men denne tok han som oftest av i søvne, forteller Nina.

I en alder av 15 år, ser det endelig ut til at Lars har kommet i mål. Nå håper familien at en slitsom periode er over.

- Timen han skulle ha hatt på Barnesenteret tidligere i høst ble avbestilt etter avtale med dem, så nå krysser vi fingrene for at dette fortsetter, forteller Nina.

Også 15-åringen er lettet over endelig å se slutten på det som har blitt en lang kamp mot sengevætingen.

- Det er godt at jeg er over det verste. Det er også bedre stemning i familien nå. Jeg er glad for at dette ser ut til å være over, forteller han.

Les også:

Bli kvitt bleien på tre dager

Får barna dine nok søvn?

Slik får du barnet til å droppe smokk

Hjelp, jeg har et monsterbarn

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også