Forebygge allergi i svangerskapet

Du kan trygt spise allergener i svangerskapet

- Sett fra et allergiforebyggende perspektiv, bør barnet tidlig introduseres for allergifremkallende matvarer.

FOREBYGG: Å spise allergener både i svangerskapet og mens du ammer, kan forebygge allergi hos barnet.
FOREBYGG: Å spise allergener både i svangerskapet og mens du ammer, kan forebygge allergi hos barnet.
Sist oppdatert

- Tidligere har rådet vært å utsette introduksjon av allergifremkallende matvarer til barnet var ett år eller eldre. Dette gjelder ikke lenger, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen.

Ifølge Carlsen bør alle spedbarn få mat som kan være allergifremkallende i løpet av deres første leveår - dette inkluderer blant annet kokt egg, meieriprodukter og hvete. Hun poengterer at barnet fint kan leve på bare morsmelk de første seks månedene, men at det etter seks måneder burde bli introdusert for fast føde i tillegg, for å dekke behovet for energi og næringsstoffer.

Allergener i svangerskapet

Carlsen forteller at også gravide tidligere ble rådet til å holde seg unna allergifremkallende matvarer under svangerskapet, for å forebygge potensiell allergi hos barnet.

- Det foreligger derimot ikke grunnlag for at gravide kan forebygge allergi hos barnet ved å unngå bestemte matvarer under svangerskapet. Det er imidlertid grunnlag for at et fullverdig kosthold i svangerskapet har betydning for barnets helse senere i livet, sier hun.

Helsefaglig rådgiver i Astma- og allergiforbundet, Anna Bistrup, er enig. Hun poengterer at mor kan spise akkurat det hun vil både under svangerskapet og når hun ammer, såfremt ikke barnet viser tegn på at det reagerer. Reaksjonene kan komme i form av magevondt, utslett og annet ubehag, ifølge Bistrup.

- Men barn har ofte vondt i magen, så det er ikke nødvendigvis noe i mors kost som utløser det. Det er viktig at mor ikke umiddelbart kutter ut matvarer fra sitt eget kosthold, men sjekker hva det er barnet reagerer på i samråd lege eller helsestasjonen, sier Bistrup.

Les også: Dette må du ta hensyn til som gravid og veganer

Smaksprøver fra 4-6 måneders alder

Helsedirektoratet har utarbeidet katalogen «Mat og måltider for spedbarn». I denne poengteres det at rådene hvorvidt gjelder morsmelk og tidspunkt for start med fast føde gjelder for alle barn, uavhengig av risiko for allergi eller matoverfølsomhet. Bistrup er enig, men til forskjell fra Helsedirektoratets anbefaling om introduksjon ved 6 måneders alder, mener den helsefaglige rådgiveren at det ikke er noe i veien for å introdusere smaksporsjoner allerede ved 4 måneders alder.

- Dette med matvareallergi er økende og svært mye forskning tilsier at det kan være nyttig, sett fra et allergiforebyggende perspektiv, å introdusere smaksporsjoner med fast føde når barnet er mellom 4-6 måneder, sier Bistrup.

Til tross for Helsedirektoratets anbefaling om introduksjon av fast føde ved 6 måneders alder, påpekes det også i «Mat og måltider for spedbarn» at: «Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres». Bistrup forteller at hun er glad for at Helsedirektoratet har løsnet litt på kostholdsrådene hvorvidt gjelder tidspunkt for introduksjon av fast føde, fordi anbefalingen om 6 måneder tross alt ikke gjelder for alle.

- Selv om de fortsatt anbefaler introduksjon ved 6 måneders alder, ser vi at de har myket opp språket litt, sammenliknet med det de har sagt tidligere. Det er jo mange mødre som vil introdusere barnet for fast føde tidligere enn etter 6 måneder, eller som ikke klarer å amme så lenge. Ingen barn er tjent med en utmattet mor som forsøker å amme lengst mulig, fordi hun har hørt fra alle andre at man skal det, forteller Bistrup.

Les også: Her er maten gravide kan spise

Kumelkproteinallergi og gluten

Carlsen forteller at laktoseintoleranse er svært sjeldent hos barn under ett år, og at også barn som ikke ammes kan få vanlig morsmelkerstatning, selv ved høy risiko for allergi eller laktoseintoleranse.

- Dersom barnet likevel er påvist kumelkproteinallergi, anbefales fullstendig hydrolysert morsmelkerstatning fra apotek, til drikke og i matlaging, i samråd med lege. Dersom mor ammer, bør også hun unngå melk og kumelkprotein. Til barn som ikke har påvist kumelkproteinallergi anbefales det ikke fullstendig eller delvis hydrolysert morsmelkerstatning, sier Carlsen.

Også inntak av gluten blant spedbarn har vært et omdiskutert tema. Bistrup poengterer at det ikke er noe som tilsier at det er nyttig å holde barnet unna gluten.

- Leverpostei på brødskive er jo den tingen de fleste starter med å introdusere barnet for, og det er det ingenting feil i. Man skal ikke holde barna unna noe, gluten inkludert. Friske, norske barn skal kunne spise vanlig, norsk kost, sier Bistrup.

Denne saken ble første gang publisert 12/12 2011, og sist oppdatert 30/01 2018.

Les også