Musikkterapi og kreft

Kaja glemmer kreftsmertene med musikkterapi

Kaja (4) har hjernekreft med store smerter, men med musikkterapi glemmer hun smertene.

GLEMMER SMERTENE: Kaja (4) har hjernekreft og må ta cellegift ofte. Å være i musikkrommet gjør at hun glemmer at hun har vondt i kroppen.
GLEMMER SMERTENE: Kaja (4) har hjernekreft og må ta cellegift ofte. Å være i musikkrommet gjør at hun glemmer at hun har vondt i kroppen. Foto: Anne Elisabeth Næss
Sist oppdatert
GLEMMER SMERTENE: Kaja liker spesielt godt at musikkterapeuten spiller gitar, og hun glemmer at hun har vondt en liten stund.
GLEMMER SMERTENE: Kaja liker spesielt godt at musikkterapeuten spiller gitar, og hun glemmer at hun har vondt en liten stund. Foto: Anne Elisabeth Næss

Musikk på sykehuset

  • Oslo universitetssykehus har tre musikkterapeuter.
  • Tilbudet er for alle fra 0-18 år som har lyst til å lytte, spille eller trenger å gjøre noe annet en stund.
  • Musikkterapi kan gi opplevelse av mestring og livskvalitet, være med å bearbeide vonde følelser og gi grunnlag for gode samtaler.
  • Det arbeider i dag musikkterapeuter på alle barneavdelingene rundt på universitetssykehusene i Norge.
  • Musikkterapi brukes blant annet i fengsel, på spesialskoler og -barnehager, i psykiatrien og på sykehus.
  • Musikkterapeutene forsøker å finne og bruke musikk som kan være lindrende eller dempende hos barn som opplever smerte, ubehag eller prosedyrer som gjør dem redde eller utrygge.
  • Musikk kan være et ønske fra barnet og familien om en stemning som kan romme noe de kan dele og være sammen om.
  • Kilde: Oslo Universitetssykehus/Norsk forening for musikkterapi

På et eget musikkrom på Ullevål sykehus er det dekket fra gulv til tak med trommesett, piano, tre gitarer og et triangel. Inn døra kommer 4 år gamle Kaja som har hjernekreft. Gjøvik-jenta har brukt musikkrommet jevnlig siden hun ble innlagt for første gang i fjor høst.

Denne morgenen har Kaja ligget i narkose for å få cellegift, og hun har kun vært våken noen timer. Pappa Geir Liakleiv forteller at datteren har hatt vondt i magen i etterkant av narkosen.

Først da hun fikk tilbud om å få komme til musikkrommet, forsvant smertene. Eller hun glemte å tenke på magen og det som var vondt.

Helse i hver tone

Siv Merete G. Kvalbein spiller gitar med Kaja og synger lavt med henne.

Hun er musikkterapeut ved Barnesenteret på Ullevål, Oslo universitetssykehus. Jobben hennes er å bruke musikk i en terapeutisk sammenheng. Sagt med andre ord handler det om å bruke musikk til det beste for helsen.

Arbeidsoppgavene er mange. Hun spiller og synger for barn som er født for tidlig og lærer foreldrene å synge for barna sine. Hun inspirerer og underviser barn og ungdom i å bruke musikk for å flytte tanker vekk fra fortvilelse og sykdom.

- Jeg opplever at musikken er med på å normalisere hverdagen på sykehuset. Den gir familien et lite pusterom fra sykdom og behandling - et rom og en tid for bare å være, forteller Siv Merete G. Kvalbein.

Hun bruker musikk for skolebarna og har faste musikkgrupper for de mindre barna.

- Jeg tar hele tiden tak i det friske i barnet og prøver å utvikle disse sidene. Jeg forsøker å gi barnet mulighet og redskap til å bearbeide opplevelser og følelser. Musikken kan bli en ventil og et uttrykk for følelser som er vanskelig å sette ord på, sier terapeuten.

Musikk er effektiv medisin

- Jeg ser hvordan barn som er veldig engstelige for alle som kommer inn døra, tør opp når jeg kommer og vil spille musikk med dem. Det er utrolig viktig for disse barna å få noen gode minner fra sykehuset som på sikt kan overskygge de vonde.

Kvalbein mener at musikk er en klar motivasjonsfaktor for å få kreftsyke Kaja opp fra senga og ut av rommet sitt.

Tiden med instrumentene og sangen er med på å gjøre tiden på sykehuset bedre.

- Jeg liker å synge, sier Kaja. I dag vil hun bare spille på instrumenter og nynne sammen med musikkterapeuten som spiller yndlingssangene hennes på gitar.

Kvalbein sier at musikk kan være god og effektiv medisin mot kvalme. Hun har hatt barn på besøk som kaster opp i et pussbekken, men som vil spille videre på instrumentene sekundet etterpå. Motivasjonen og gleden over å få holde på med musikk er så stor at den overvinner kvalmen.

- Musikk er med på å normalisere sykehushverdagen, spesielt for barn som tilbringer uker, måneder og år av livet sitt på sykehuset. Familier og barn i krise trenger andre ting å tenke på, og det får de her inne, sier hun.

Musikkterapi et viktig tilbud

Familier og barn i krise trenger andre ting å tenke på, og det får de her inne.

Annenhver uke er Kaja inne til cellegiftbehandling. En ondartet svulst ble operert bort fra lillehjernen i fjor. Fram til september i år skal hun være på sykehuset mange dager hver andre uke.

Da er det viktig med tilbud som ligner på det hun hadde i barnehagen. Per i dag er Kaja for syk til å gå i barnehage, også mellom behandlingene.

Hun spiller på kastanjetter og trommer takten når Siv Merete spiller Bæ, bæ, lille lam. Hun bytter til fargerike bjeller og synger Lille Petter edderkopp lavt for seg selv. Faren hennes, Geir Liakleiv, synes det er veldig viktig at det finnes slike tilbud for syke barn.

- Musikkterapi gjør for eksempel at Kaja ikke gruer seg like mye til å reise på sykehus. Hun treffer igjen mennesker hun kjenner og får synge og spille. Det får tankene vekk fra det vonde en stund. Det er god medisin for Kaja, sier han.

I Barnehelseguiden kan du finne ut hva som feiler barnet ditt.

Beroliger premature

TERAPI VIRKER: Musikkterapien gjør at Kaja ikke gruer seg like mye for å dra på sykehuset, sier pappa Geir Liakleiv.
TERAPI VIRKER: Musikkterapien gjør at Kaja ikke gruer seg like mye for å dra på sykehuset, sier pappa Geir Liakleiv. Foto: Anne Elisabeth Næss

Daglige turer til nyfødsintensiven hører med til musikkterapeutens hverdag.

- Se, her ligger lille Christian og Haakon, synger Siv Merete G. Kvalbein stille.

Hun gjentar og gjentar ordene i den lille sangen mens hun spiller rolig på en håndholdt harpe, en lyre. En litt urolig fyr vrir seg, klynker litt, før han begynner å glippe med øynene og følger tvillingbroren inn i en høneblund. Snart sover de begge rolig på mammas fang.

- Der ser du, sier mamma til tvillingene, Hege Brevik Hollingen, fornøyd.

- Musikk virker!

Det er bare minutter før tvillingene Haakon og Christian skal få komme hjem for første gang. De er født tre måneder før termin og har bodd på sykehuset til tre uker før sin egentlige termin.

Da de ble født, veide de knapt en kilo hver og trengte mye av både ro og omsorg. De første fire ukene lå de begge i kuvøse.

Foreldrene ble tidlig informert om musikkterapitilbudet av sykepleierne på nyfødtintensiven. Etter tre uker kom musikkterapeuten på det første besøket. Mamma Hege kunne raskt se hvordan de to små kroppene reagerte positivt på tonene og sangen til musikkterapeuten.

- Jeg så at de ble avslappet i ansiktet. De strakte seg etter lyden og roet seg ned hvis de var urolige, forteller hun. Familien har sett fram til neste besøk av terapeuten. I dag er det siste gang de får høre tonene fra lyren.

Her er tips til deg som føder for tidlig.

Lyre i rommet.

Tre formiddager i uka i nesten to måneder har de to tvillingene fått besøk av Siv Merete G. Kvalbein. Hun har med seg lyren under armen og sitter fra 10 til 20 minutter hver gang og spiller og synger lavt for barna.

FINNER ROEN: Christian og Haakon er født tre måneder før termin. Musikk hjelper de små tvillingene til å finne ro og trygghet.
FINNER ROEN: Christian og Haakon er født tre måneder før termin. Musikk hjelper de små tvillingene til å finne ro og trygghet. Foto: Anne Elisabeth Næss

Musikkterapeuten trekker en hånd over strengene, og vakre toner inntar det upersonlige rommet. Harmonisk og beroligende - nesten som å komme inn på en kinesisk restaurant.

SAMSTEMT: Christian og Haakon har funnet roen og falt i søvn. Mamma Hege Brevik Hollingen har sett at Siv Merete G. Kvalbeins musikkterapi virker.
SAMSTEMT: Christian og Haakon har funnet roen og falt i søvn. Mamma Hege Brevik Hollingen har sett at Siv Merete G. Kvalbeins musikkterapi virker. Foto: Anne Elisabeth Næss
Musikk er med på å normalisere sykehushverdagen, spesielt for barn som tilbringer uker, måneder og år av livet sitt på sykehuset.

Både musikkterapeuten og mammaen er enige om at de ser tydelige tegn på at barna har glede av musikkterapien.

- For barna mine har denne musikkterapien vært flott. Det gir også oss foreldre en ro når vi ser at barna våre koser seg, sier Hege.

Hun har forsøkt å lære seg sangen for å fortsette sangstundene med barna også etter at de kommer hjem. I likhet med mange andre foreldre har hun oppfordret sangterapeuten til å spille inn en cd med de mest populære sangene.

- Lyren er en pentaton og har sju strenger, sier Kvalbein om sitt lille instrument i naturtre. I hennes hender blir lyren et godt arbeidsverktøy.

Dokumentert effekt.

Undersøkelser viser at premature og nyfødte barn som får musikkterapi, utvikler seg bedre verbalt og motorisk.

Kvalbein viser til ulik forskning fra flere deler av verden på dette området. Hun supplerer dokumentasjonen med en historie:

- Jeg ble bedt om å komme og spille for et lite barn som lå med oksygenslange i nesen. Barnet var først urolig, men roet seg gjennom den halvtimen jeg spilte. Da jeg skulle gå, fikk jeg vite at sykepleierne hadde brukt tiden til å skru ned, og til sist helt av, oksygentilførselen til barnet. Det lille mennesket pustet til sist helt fint uten hjelp.

Les også:

Trodde Aase (46) hadde eggstokkreft

-Ikke verdens undergang å få ett barn som Jonas

Får abstinensbarn levert på døra

Slik skaffer du pass til barnet

LYDHØR LYRE: Musikkterapeut Siv Merete Kvalbein spiller flere ganger i uka for de premature tvillingene Christian og Haakon på sykehuset.
LYDHØR LYRE: Musikkterapeut Siv Merete Kvalbein spiller flere ganger i uka for de premature tvillingene Christian og Haakon på sykehuset. Foto: Anne Elisabeth Næss

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også