Vår 3-åring har hatt store problemer med avføringen siden 1-års alderen.

Den kommer med 3-4 dagers mellomrom og er hard og vanskelig å få ut. Blir rett og slett for stor.

Bruker 5 ml laktulose daglig for å holde den myk, men selv da går det altså 3-4 dager mellom hver avføring.

Uten laktulose stopper det helt opp og vi må sette klyster. Har tatt dette opp med legen, han foreslår Laxoberal i 1 uke og gradvis nedtrapping.

Har prøvd dette flere ganger, men havner umiddelbart tilbake i gammelt mønster etter kuren.

Vi har prøvd å innføre gode do-vaner, men uten hell så langt. Hun drikker 1/2 - 1 liter melk/vann hver dag. Har atopisk eksem, så vi har prøvd å kutte ut melk i lengre perioder og har gitt cultura/biola eller rismelk istedet. Ingen bedring.

Har ikke prøvd å kutte melkeprodukter helt, for hun slår ikke ut på prikktester.

Spiser mye fiber, frukt og grønnsker men er i perioder heller småspist. Er det mer vi kan prøve? Syns det er uholdbart at hun skal ha så mye plager med dette og vi ikke kan hjelpe mer!

Hilsen mor til treåring

Slik du beskriver problemet er det høyst sansynlig at det dreier seg om en rectal obstipasjon.

Det vil si at tarmfunksjonen er normal, men at avføringen hoper seg opp i endetarmen, og i løpet av 3-4 dager blir en stor og fast klump som det kan være smertefult å få ut.

Hvorfor det har blitt slik er det ofte vanskelig å vite, men nå er poenget at det er ubehagelig å ha avføring, slik at barnet gjerne vil holde igjen. Slik oppstår vonde sirkler.

Som regel vil det ved en rectal obstipasjon være slik at det er ganske mye avføring som sitter i endetarmen og som utvider den like innenfor åpningen. I starten av behandlingen er det viktig å få tømt ut denne klumpen med et eller flere klyster.

Bruk oljeklyster rectalvæske, som du får kjøpt på apoteket.

En dose på 50 ml. kan du gi i noen dager om nødvendig, slik at endetarmen blir tømt. Samtidig med dette fortsetter du med laktulose. Det er et ufarlig middel, som kan brukes over måneder og år når det er nødvendig.

Jeg vil tro at en dose på 5 ml. er for lite, ihvertfall kan det være gunstig å bruke 10 ml. en periode, og se om det fungerer bedre. Dersom dosen er for høy, vil problemer være for løs avføring. Av og til er laktulose ikke tilstrekkelig. Da kan det være gunstig å bruke renset parafin.

Doseringen som står på flasken kan du begynne med, men som regel må man høyere i dose for å få god effekt.

På denne måten smører du tarmen, gjerne i noen måneder. Av og til tar det litt tid før tarmen kommer igang med regelmessige tømminger på egen hånd. Da kan det være hensiktsmessig å bruke et avføringsmiddel som stimulerer tarmbevegelsene, for eksempel X-prep et par ganger i uka.

Ellers er det viktig å opprettholde gode og faste dovaner, drikke mye vann, fortsette med lite melk, eventuelt erstatte melken med Biola, og legge vekt på et variert kosthold med fiber og grønnsaker.

Dette er en behandling som kan vare i mange måneder, kanskje år.

Dersom du ikke får det til på denne måten, synes jeg du skal be fastlegen om å bli henvist til barnelege. Det er mye erfaring i behandling av obstipasjon fordi det er en ikke helt uvanlig tilstand i småbarnsalderen.

Grunnprinsippene for behandling er som jeg her har skissert, men dersom du ikke når frem kan det være andre årsaken enn en rectal obstipasjon, og da kan andre former for behandling være aktuelt.

Hilsen Gunnar Oftedal, barnelege

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!