Jeg har en datter på 7,5 år. Hun har i tre dager nå vært redusert og hatt magesmerter.

Hun har ikke noe spesielt med feber, har kastet opp en gang på disse dagene, og ingen tegn til diare. I dag gikk hun på do og fikk ut litt hard avføring.

Var på legevakten i dag og hun ble stukket i fingeren. Den prøven var normal. Urinprøven var normal og legen sjekket om det var avføring i tarmen ved å sjekke med en finger i rektum. Det var ikke avføring der.

Legen anbefalte biola, youghurt etc. for å få igang fordøyelsen.

Hun ønsker hverken mat eller drikke, og jeg må forhandle for å få i henne drikke. Legen mente at dersom hun ikke blir bedre i løpet av kort tid skulle hun få ultralyd av magen.

Det faktum at hun ikke har de vanlige symptomene på omgangssyke (feber, oppkast, diare) gjør meg så bekymret. Hvorfor skal hun ha disse magesmertene? Som hysterisk mor tenker man jo til og med på kreft. Vi har ingen historie i familien når det gjelder matintoleranse eller cøliaki. Hun har hatt sine runder med barnesykommer, men ikke noe mer enn normalt.

Jeg synes ungen er annerledes enn hun pleier og da blir jeg engstelig.

Tar imot råd og svar med STOR takk.

Hilsen Doffen75

Etter det du beskriver har din datter en irritasjon som spesielt rammer øvre del av mage og tarmsystemet. Når hun kaster opp forteller det at magesekken er irritert, og siden hun ikke har løs avføring er det et tegn på at nedre del av tynntarmen og tykktarmen ikke er affisert.

Årsaken til irritasjonen i magesekken kan være flere, men det er ingen grunn til å tro at det dreier seg om noen alvorlig sykdom.

Jeg vil heller ikke tro at det dreier seg om matintolreanse, siden dette er en mer akutt sak som bare har vart noen dager. Det kan dreie seg om noe hun har fått i seg og som hun ikke har tålt, men hadde det vært tilfelle regner jeg med at dere ville visst om det.

Meget trolig er dette en infeksjon av virustypen.

En slik infeksjon kan være lokalisert til øvre del av fordøyelseskanalen, og behøver ikke gi diare. Infeksjoner andre steder i kroppen, f.eks. urinveisinfeksjoner kan også gi magesmerter og oppkast, men gir dessuten symptomer fra urinveiene.

Som regel vil smerter som oppstår på denne måten gi seg i løpet av noen dager.

Jeg er enig med din lege i at om hun fortsatt er plaget etter en uke er det riktig å fortsette undersøkelsene for å komme til klarhet i problemet.

Ultralyd er da en god måte å starte en slik utredning på.

Hilsen Gunnar Oftedal, barnelege

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!