Alt barn putter i munnen

Stearin er ok, men ikke mors jerntabletter

Småbarns viktigste sanseorgan er munnen, og inn ditt finner mye rart veien. Det meste er ufarlig.

FINGERMAT: Småbarn har en tendens til å smake på det de finner. Engstelige foreldre kan kan ta det med ro; det meste er ufarlig.
FINGERMAT: Småbarn har en tendens til å smake på det de finner. Engstelige foreldre kan kan ta det med ro; det meste er ufarlig. Foto: Foto: Colourbox/Frederic LECOCQ
Sist oppdatert

Mye av det ditt barn putter i munnen er ufarlig, og i følge avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet , Erik Andrew er det sjelden grunn til bekymring.

- Det meste handler om dose, hvor store mengder barnet har fått i seg, sier Andrew.

- Barn er ganske spontane og de spytter ut det de ikke liker. Og det er først når det kommer ned i magen at det kan være farlig. Men er man bekymret skal man selvfølgelig kontakte lege, eller oss. Vi har et døgnbemannet telefonnummer, 22 59 13 00, som folk kan kontakte oss på.

Sigaretter

I en artikkel i det tyske Eltern listes det opp en rekke ting som barn gjerne putter i seg. Få av disse vurderes som farlig. En av «munnfullene» man imidlertid skal være oppmerksom på, er sigaretter. Bladet hevder at en sigarett inneholder nok nikotin til å ta livet av en baby.

Erik Andrew mener at man ikke har grunnlag for en slik påstand.

- De fleste barn spiser jo ikke en hel sigarett.

Og i følge Giftinformasjonen har det vist seg at spising av tobakk er mindre farlig enn tidligere antatt.

«½ sigarett gir vanligvis ingen symptomer. ½-1 sigarett vil hos noen barn gi kvalme og brekninger, men det er vanligvis ikke nødvendig med behandling ved en slik mengde», skriver bladet.

Les også: Forgiftninger

FINGERMAT: Om barnet ditt får i seg litt av en sigarett, er det vanligvis ikke farlig. Først når det blir en hel sigarett, kan det oppstå reaksjoner.
Foto: <a href="http://flickr.com/photos/grrrl/309908178//">marie-ll</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
FINGERMAT: Om barnet ditt får i seg litt av en sigarett, er det vanligvis ikke farlig. Først når det blir en hel sigarett, kan det oppstå reaksjoner. Foto: marie-ll på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Tannpasta

Ta kontakt med Giftinformasjonen

Erik Andrews råd til foreldre som er bekymret for om barnet har fått i seg noe giftig, er å ta kontakt med Giftinformasjonen på deres døgnåpne telefonnummer 22 59 13 00.

- Foreldre ringer oss og er veldig bekymret, nesten slik at de tror barnet dør. Vår rolle er å berolige dem og gi dem råd. Generelt er det svært få tilfeller av barnedødsfall som følge av forgiftning, kanskje ett hvert annet år.

- Vårt generelle råd til foreldre som vil forebygge hendelser, er å tenke igjennom hva de har hjemme, spesielt husholdningsmidler og medisiner. Sørg for at disse er unna barnets rekkevidde.

- Men har barnet fått i seg noe man er usikker på, så ring oss, er Andrews oppfordring.

Større mengder tannpasta kan i følge Eltern også være skadelig. Det kan oppstå såkalt fluorose, som er fluorforgiftning og som kan føre til svekkelse av benstrukturen.

Det skal imidlertid ganske store mengder fluor til før det er skadelig. Ifølge Pasienthåndboken må et barn under fem år innta over en halv tube for at det skal være alvorlig.

Les også: Frie luftveier hos barn

Snørr

Hvilket barn har ikke hatt fingeren dypt begravet langt opp i neseborene, på jakt etter små lekkerbiskener å putte i munnen.

Vi som voksne brekker oss kanskje bare ved tanken, men for barnet finnes det ikke kvalmende. Det hevdes til og med at inntak av snørr kan være sunt, fordi det bidrar til å styrke immunforsvaret.

Les også: Sannheten om snørr

Medisiner

NESEPLUKKING: Barn som spiser sitt eget snørr er ikke farlig for annet enn foreldrenesekkelhetsfølelse. Foto: <a href="http://flickr.com/photos/wokka/197542950//">wokka</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
NESEPLUKKING: Barn som spiser sitt eget snørr er ikke farlig for annet enn foreldrenesekkelhetsfølelse. Foto: wokka på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

En av Klikks tilknyttede leger, Gunnar Oftedal, understreker viktigheten av at medisiner gjøres absolutt utilgjengelig for barn. Generelt er det slik at alle medikamenter beregnet på voksne er farlig for barn.

- For eksempel jerntabletter, allerede 8-10 jerntabletter er farlig og behandlingstrengende for 2-3 åringer.

Rusk og rask på gulvet

En krabbende baby er som en støvsuger. Den plukker i seg det meste den finner på sin vei.

Med et normalt renhold skulle det være lite å bekymre seg over. Men det behøver selvfølgelig ikke hindre en ansvarsfull foreldre i å lære den lille støvsugeren hva som er lov.

Les også: Barns hygiene

Hunde- og kattefor

I familier med kjæledyr skal det vanskelig unngås at den lille tester ut katten eller hundens mat. Det er helt ufarlig, og ifølge Eltern vil noen onde tunger ha det til at man noen ganger vil kunne finne bedre kjøtt i hundematen enn i hermetikk beregnet på mennesker.

I en forumdiskusjon på Klikk.no i fjor fortalte mange av deltagerne at både katte- og hundemat har vært en del av deres barns hverdagskost, og uten at de synes å ha tatt skade av det.

Les også: Dyrebitt

Dyreeksrementer

Hva så med det som kommer ut i andre enden når katten eller hunden har gjort seg ferdig med maten sin? Eltern hevder at heller ikke det er noe problem. Bekymrede foreldre bør uansett ta kontakt med en lege, for å forhøre seg om det vil være fornuftig med en ormekur.

- Vanligvis er ikke avføring, eller feces som det latinske navnet er, noe problem, supplerer Andrew.

- Men igjen er det selvfølgelig snakk om mengder.

Sand og jord

Selv om mye havner i munnen på barnet, er det ikke alltid det fortsetter videre nedover i systemet.

FINGERMAT: Skulle smårollingen finne på å putte i seg avføring fra hunder eller katter, er risikoen for komplikasjoner liten.
FINGERMAT: Skulle smårollingen finne på å putte i seg avføring fra hunder eller katter, er risikoen for komplikasjoner liten. Foto: Foto: Manuel PASCUAL/Colourbox

Skulle den lille likevel knaske i seg jord og småstein, er det sjelden grunn til alarm. Så fremt ikke sanden eller jorden inneholder gjødsel, eller at stedet er benyttet av egnens katter og hunder som toalett.

- Stoffer man finner i naturen er sjelden giftige, beskriver Andrew.

- Når det gjelder giftige planter, er det slik at barn sjelden orker å spise noe særlig av det. De kan få reaksjoner, men det vil sjelden være livstruende.

Les også: Barn kan spise sølevann

Insekter

Lurer du på hvor de døde fluene i vinduskarmen plutselig ble av, og frykter du at de kan ha funnet veien inn i munnen på den lille som nettopp passerte forbi? Ingen grunn til bekymring. Fluer er proteinrik føde.

Veps og stikkende insekter er derimot ikke like sunt.

Har du mistanke om at tassen har spist en veps for eksempel, bør du kontakte lege. Kunnskap om førstehjelp på småbarn er også en god ting å kunne.

Les også: Dette gjør du ved insektsstikk

Modellérleire

Modellervoks som Plastalin og andre leirelignende greier til forming ligger ifølge Eltern i et grenseland, litt avhengig av hva slags tilsetningsstoffer som finnes i massen.

Blant annet kan Alun bli benyttet, som er aluminiumsforbindelse. Dette kan frembringe helseplager hos barn dersom de kommer i direkte kontakt med stoffet.

INSEKTER: Vanligvis er det ikke farlig om barnet ditt får i seg en flue eller et annet insekt. Det man imidlertid skal være bevisst på er veps og bier. Disse kan gi komplikasjoner. Foto: <a href="http://flickr.com/photos/laserstars/640499324///">jpctalbot</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
INSEKTER: Vanligvis er det ikke farlig om barnet ditt får i seg en flue eller et annet insekt. Det man imidlertid skal være bevisst på er veps og bier. Disse kan gi komplikasjoner. Foto: jpctalbot på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Mynter

Det kanskje mest klassiske munngodtet for babyer er mynter. Så fremt den ikke setter seg fast i spiserøret, vil den ifølge Eltern komme ut igjen i andre enden. Og det uten å forvolde helsemessige plager.

- Dersom mynten skulle sette seg fast i spiserøret, kan det være en god ide å gi barnet grøt, da glir mynten gjerne ned i magesekken, sier Gunnar Oftedal.

Les også: Barn med nedsatt allmenntilstand

Stearin

Stearin lages blant annet av parafin eller bivoks. Dette er ufarlige stoffer, og derfor er det ingen fare om smårollingen har satt til livs et stearinlys, eller deler av et.

Kroppstemperaturen gjør at stearinet passerer mykt og føyelig gjennom tarmsystemet, uten risiko for forstoppelse.

Tennvæske og annet flytende

Andrew forteller at husholdningsmidler er en vanskelig gruppe, og spesielt de som enten er veldig basiske eller sure.

- Noe av det aller farligste er etsende preparater, som lut. Det kan gi store skader, som for eksempel i spiserøret dersom det drikkes, og vil kreve langvarig behandling, supplerer Gunnar Oftedal.

I den lyse sommertiden finnes det mye tennvæske rundt omkring. Tennvæske kan føre til alvorlig lungepåvirkning og bør derfor behandles med en gang.

Dette gjelder alle petroliumsprodukter, som for eksempel lampeolje.

Les mer om forgiftninger og hva legevakten vil spørre deg om hos NettDoktor.no.

Les også:

Barn og sikkerhet

Leker som gjør smårollingen smart

Barn og huggormbitt

Hageforvandlingen

Denne saken ble første gang publisert 11/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også