Intens kløe, særlig på kvelden og om natten, er et av symptomene på barnemark, eller Enterobius vermicularis, som de små, kravlende skapingene egentlig heter.

Hundrevis av mark

Barnemark er en liten gulhvit mark på 8-13 x 0,5 mm. Marken finnes kun hos oss mennesker, og smitten skjer fra avføring til munn.

Det betyr at du kan bli smittet av en hånd eller et håndkle som har egg fra barnemark på seg.

Er du først blitt smittet, kan du ha alt fra noen få til flere hundre mark i tarmen.

Slår til om natten

Barnemark slår seg til i tykktarmen, men om kvelden og natten kryper den ut på huden rundt endetarmsåpningen for å legge egg, noe som kan føre til kraftig kløe.

Les mer i Barnehelseguiden

Symptomer på barnemark er derfor kløe, irritabilitet og søvnvansker, i tillegg til at man i visse tilfeller kan se marken med egne øyne rundt endetarmsåpningen eller i avføringen.

Dårlig håndhygiene

Det er særlig barn mellom 5 og 10 år som får mark, men voksne kan også bli smittet.

- Grunnen til at denne typen mark opptrer hyppigere hos barn enn hos voksne, er nok at barn generelt slurver mer med håndhygienen enn voksne, sier Christine Frigaard, farmasøyt og fagsjef hos Apotek 1.

- Barnemark er svært smittsomt, så hvis en i familien har mark, er det viktig at hele familien behandles samtidig. Det er fullt mulig å ha mark uten at man har noen som helst symptomer på det.

Mer om barnemark

Slik blir du kvitt marken

Det finnes to kurer, Vermox og Vanquin, som kan brukes mot barnemark.

Vermox er førstevalget, men Vanquin gis til barn under ett år og gravide. Begge er reseptfrie og svært effektive. Hvis man tydelig har sett marken, trenger man altså ikke gå til lege.

- For at man skal være sikker på at marken forsvinner, er det viktig at kuren gjentas.

Man bør også ha streng personlig hygiene i form av grundig håndvask, negleklipping, og vasking av sengetøy og håndklær.

Les mer om barnemark: Pasienthåndboka

Tilbake til Klikk Helse

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!