Etter to timer med trening var lyset på, terrassedøren åpen og Hanne ville se søsknende hun ikke hadde sett på to år

Det var som å ligge i koma, i en lang døs. Jeg måtte forlate meg selv, og ikke tenke på at det var Hanne som lå der

Det er godt å vite at jeg har en fremtid foran meg, og at jeg ikke skal være syk lenger

ME kronisk utmattelsessyndrom

ETTER TRE UKER: Hanne lager pannekaker. © FOTO: Privat

ME

FØRSTE VENNINNEBESØK: Hannes venninne Sunniva Bjellebø var den første venninnen som fikk besøke Hanne etter at hun ble frisk. © FOTO: Privat

ME kronisk utmattelsessyndrom

FRISK AV ME: Åtte uker etter at Hanne Egeland (16) lå i et mørkt rom fordi hun ikke tålte lys, lyd eller andre synsinntrykk, er hun på båttur ved Kverneland ved Stavanger, der hun bor. © FOTO: Privat

Hanne Egeland fikk ME, kronisk utmattelsessyndrom, da hun var 13 år. I nesten to år lå hun på et mørkt rom med ørepropper eller hørselvern. Hun orket bare snakke med foreldrene noen få minutter hver dag. Alle kreftene brukte hun på å bli trillet på do i rullestol. Magesmertene og den store fysiske anstrengelsen ved å spise gjorde at hun fikk mat gjennom sonde.

Etter to timer med kurset "Lightning Process (LP)" var lyset på, terrassedøren åpen og Hanne ville se søsknene hun ikke hadde sett på to år.

- Det var merkelig å komme tilbake å se verden. Det var et sjokk, men samtidig var jeg rolig og glad, forteller Hanne.

I løpet av tre kursdager skal deltagerne lære mentale teknikker for å bryte gamle tankemønstre, for å bli kvitt sykdommen. Nå tilbys kurset også for barn i Norge.

LES OGSÅ: 90 prosent friske etter LP-kurs

Suksesshistorie

Flere suksesshistorier

Innestengt i egen kropp

I februar 2006 fikk Hanne influensa, men hun ble bare dårligere og dårligere. Et halvt år etter fikk hun diagnosen ME. Da hadde hun vært inn og ut av sykehus en rekke ganger.

- Alle påkjenningene gjorde henne verre, som å kjøre bil til sykehuset, forteller pappa Svein Egeland. De siste to årene kunne ikke foreldrene ta på henne. De kunne ikke snakke til henne mer enn noen minutter om dagen.

- Det å se henne ligge der i så store smerter og pine føltes noen ganger verre enn om hun var død, forteller Svein Egeland.

Hanne selv husker ikke så masse fra tiden i mørket.

- Det var som å ligge i koma, i en lang døs. Jeg måtte forlate meg selv, og ikke tenke på at det var Hanne som lå der, fordi det var så fælt, sier Hanne. Dersom det var noe hun lurte på, brukte hun flere dager på å tenke ut hvordan hun skulle si det.

- Jeg hadde masse smerter og følte meg innestengt i min egen kropp. Jeg følte meg hyperaktiv sliten, forteller Hanne.

LES OGSÅ: -Eg fekk livet tilbake

Levende lik

Da pappa Svein fikk høre om Lightning process, snakket han med en rekke mennesker som hadde blitt frisk av treningen. Foreldrene måtte avgjøre om Hanne skulle delta, fordi hun var for syk selv.

Tidligere ME-syke Live Landmark var en av to LP-instruktører som hjalp Hanne. Landmark tilbyr nå egne kurs for barn i Norge.

- Vi har sett mye skjult angst blant barn. De tør ikke snakke i voksensamlinger og må ha informasjonen presentert på en annen måte, sier Landmark om hvorfor hun har startet egne kurs for barn. Det er også helt avgjørende at foreldrene vet hva som foregår og kan støtte og veilede barna etterpå.

- Etter to timer med LP-trening var lyset på, terrassedøren åpen og Hanne lå med beina på dyna som et levende lik. Hun var under 30 kilo og kritthvit, fordi kroppen ikke hadde sett lys på to år. Da Hanne etter et par timer ville se søsknene, ble det sterkt for oss, forteller pappa Svein.

- Jeg trodde det neste ikke var sant. For noen timer siden orket jeg ikke snakke og kommunisere, så satt plutselig familien min der og snakket med meg. Stressmoduset, smertene og ubehaget i kroppen var helt borte. Jeg var kjempeglad og lettet, forteller Hanne.

Hun fikk åpne alle jule- bursdags- og konfirmasjonsgavene hun hadde fått da hun var syk. Så vasket hun håret for første gang på to år.

- Det tok en og en halv time å vaske håret, og jeg måtte vaske det med Zalo. Det var herlig, sier Hanne.

LES OGSÅ: ME-pasienter øyner håp

Føler seg frisk

Nå har hun vært frisk i to måneder. Hun har gjort alt hun drømte om i det mørke rommet: Feiret 16-årsdagen sammen med familien med kake og presanger og gått rundt i stua og bare vært glad. Hun treffer venner, baker, går tur i skogen og drar på kjøpesenter. Hun har heller ikke vært sein om å bli innviet i Facebook - som Hanne ikke hadde hørt om mens hun var syk.

- Jeg har det kjempefint nå. Jeg føler meg frisk. Det er bare musklene som mangler, for energien er der, smiler Hanne.

LP- treningen har lært henne å stoppe symptomene, som hodepine og magevondt.

Både Hanne og faren er ikke i tvil om at LP-kurset har vært veien ut av ME for Hanne.

- Det har skjedd en så vanvittig endring så rakst, at vi må klype oss i armen for å se om dette er en drøm, eller virkelighet, fordi det er for godt til å være sant. Men dette er faktisk sant, understreker Svein.

Neste høst starter Hanne videregående skole. Etter nyttår skal hun bruke tiden på å ta igjen det tapte fra 8. klasse.

- Det er godt å kunne snakke med mamma og pappa igjen, være sosial og bare leve et liv. Det er godt å vite at jeg har en fremtid foran meg, og at jeg ikke skal være syk lenger, sier Hanne.

ME kronisk utmattelsessyndrom

ETTER 2 DAGER: Hanne kan sitte i stua og prate med pappa Svein Egeland (f.v.) mamma Bente Egeland og lillesøster Mari Egeland. © FOTO: Privat

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!