BARN OG SYKDOM

Sender syke barn i barnehagen

Foreldre har ikke tid til å være hjemme fra jobb når barna blir syke.

LITT PJUSK: Disse barna er friske, men mange forleldre er usikre på når det er greit å sende barn i barnehagem.
LITT PJUSK: Disse barna er friske, men mange forleldre er usikre på når det er greit å sende barn i barnehagem. Foto: FOTO: Scanpix
Sist oppdatert
Mange foretrekker å levere barnet og heller bli oppringt av oss på jobb.

Det er sesong for runder med oppkastsyke og forkjølelser. Og barnefamilier er absolutt i risikosonen for smitte. Når kan man sende barna i barnahagen eller på skole?

Les også: Alt om forkjølelse

Tørket mye oppkast

Barn som har kastet opp om natta, kan være forbausende kvikke om morgenen. Mange foreldre velger derfor å levere barnet i barnehagen eller på skolen, men ofte ender dette med at personalen må tørke oppkast, forteller Turid Irene Sandnes, styrer i Hessa barnehage i Ålesund.

Barnehagen har vært plaget med gjentatte epidemier av mage og tarm-virus og har derfor satt fokus på å hindre smitte.

- Vi har sagt at foreldre bør holde barna hjemme en ekstra dag etter at de har vært syke. Det ser ut for å hjelpe, sier Sandnes.

- Vi har opplevd familier med tre barn i barnehagen som har hatt magesyke på omgang og deretter blitt smittet på ny, sier Sandnes. Hun forstår at mange foreldre føler seg presset på jobb, og ikke kan ta ut ubegrenset med sykedager. Likevel mener hun at de faktisk vil spare seg for sykedager, hvis de gir barnet denne ekstra dagen hjemme.

Vente og se holdning

Det er også vanskelig å vite når barnet er friskt nok til å gå i barnhagen, og hun opplever ofte at foreldre ringer og spør om råd. Vanskeligere er det med dem som kommer i døra og forteller at barnet hadde feber i natt, men er pigg nå. Sandnes har ikke bedt dem snu, men har mange ganger opplevd å måtte ringe de samme foreldrene litt senere på dag. Da har nemlig feberen kommet tilbake.

- Mange foretrekker å levere barnet og heller bli oppringt av oss på jobb. Da ser arbeidsgiveren at de ikke har noe valg, forklarer Sandnes.

Også personalet har gjort sitt for å hindre smitte. Det siste året har de brukt sprit når de vasker hendene, og de bruker også samme reglene om å ta en dag ekstra hjemme når de selv er syke.

Allmenntilstand er viktigst

Folkehelseinstituttet gir råd om smittsomme sykdommer. Når barn får diaré anbefales at de er symptomfri i 48 timer før de går på barnehagen eller skolen. Oppkastsykdom uten diare blir det ikke gitt råd om.

- Det er allmenntilstanden som avgjør om barn er friske nok til å gå i barnehagen og dette er det foreldrene som må avgjøre, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Øistein Løvoll.

Han forstår at det kan bli uenighet mellom barnehage og foreldre om temaet. Selv synes han at barnehagepersonalet noen ganger kan være i strengeste laget.

- I en barnehage er det umulig å unngå å bli smittet av for eksempel luftveisinfeksjoner og forkjølelse, sier Løvoll.

Selv om Folkehelseinstituttet ikke sier noe om oppkastsyke, mener Løvoll det kan være lurt å holde barnet hjemme en dag, hvis dette er noe som går i nærmiljøet. På den måten kan man begrense videre smitte.

Les også: Slik takler du barn med feber

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også