Gir du ofte paracet til barn, kan du øker risikoen for at de får astma når de er 6-7 år gamle. Det viser en stor studie av over 200 000 barn fra Europa, Afrika, Midtøsten, USA,Europa og New Zealand, publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet.

Hvis barnet bruker slike legemidler en eller flere ganger i måneden, øker man risikoen for astma, eksem og allergier med hele 300 prosent, skriver Dagbladet.

Viktig studie

- Dette er en viktig studie, fordi den er gjort i mange land, sier barnelege og førsteamanuensis Per Lagerløv ved Universitetet i Oslo til Klikk.no.

- Den peker i retning av at det er en sterk sammenheng mellom bruk av paracet og utvikling av astma. Det betyr ikke at alle barn som bruker febernedsettende utvikler astma. Men foreldre skal vite at de øker risikoen betraktelig ved å gi barna paracet ofte.

Riskioen øker mest hvis barnet får paracet i løpet av sitt første leveår. Studien var i utgangspunktet tenkt for å undersøke astma, som er en økende kronisk sykdom hos barn.

- Studien kan være med på å forklare hvorfor stadig flere barn får astma i vesten, og at paracet gjør noe med kroppen som gjør den mer disponert til å utvikle astma, sier Per Lagerløv.

Les også: Dramatisk økning av astma

Ikke tid til sykdom

Salgstall viser at paracetamolsalget har økt, og at foreldre stadig oftere gir paracet til barna sine. Per Lagerløv tror foreldre i dag har litt mindre tid til at barna er syke ,og dermed kanskje er litt raskere med å gi barn paracet. Men han understerker at dette kun er spekulasjoner, og ingen forklaring på hvorfor foreldre gi barn mer paracet i dag.

Les også: Doblet bruk av smertestillende

Redde for feber

- Mange foreldre er redde for feber, men feber i seg selv er en god ting som skal hjelpe immunforsvaret. Det er barnets allmenntilstand som skal avgjøre om man skal gi paracetamol.

- Hvis barnet har dårlig allmenntilstand og ikke tar til seg væske, bør man forsøke med paracetamol. Men barn kan ha høy feber og brukbar allmenntilstand uten at det må behandles med medisiner, sier Per Lagerløv.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!