Skadelig støynivå i barnehager

I dag starter en aksjon om å få ned støynivået i barnehagen. Forskning viser nemlig at det er skadelig for både barn og ansatte i barnehagen når støynivået blir for høyt

STØYETE: Barnehage-bråket kan til tider bli svært høyt. Både for ansatte og for barna.
STØYETE: Barnehage-bråket kan til tider bli svært høyt. Både for ansatte og for barna. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Aksjonen GOD LYD er et samarbeidsprosjekt mellom Utdanningsforbundet og Hørselshemmedes landsforbund.

- En rapport fra arbeidsforskningsinstituttet i 2008 viser at støy sammen med andre faktorer kan bidra til dårlig arbeidsmiljø for de ansatte. Man vet også at barn lærer språk dårligere hvis det er for bråkete rundt dem, og i noen barnehager kan støynivå sammenlignes med en motorsag, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

Glade barn lager lyd

Hun tror ikke barn alltid er slitne fordi de har løpt rundt i barnehagen, men fordi de har vært mange timer i bråkete lokaler.

- Målet med denne aksjonen er jo ikke at barn skal være stille, men at de skal lære seg at det går an å snakke roligere til hverandre.

I barnehager som vil være med på aksjonen vil det blant annet bli plassert ut "trafikkskilt" som lyser rødt når lydnivået blir for høyt.

Ikke bare bråk

Gamperiene Migle i Arbeidsforskningsinstituttet var en av forskerne bak studien om arbeidsmiljøet i barnehager.

- Det er ikke støy isolert som kan gi dårlig arbeidsmiljø. Det er kombinasjonen av støy og et intens arbeidsmiljø der ansatte ikke kan ta små pauser, hvor de ofte er tynt bemannet og hvor de noen ganger har et dårlig inneklima som gjør dette til et problem, sier hun.

Ifølge pressemeldingen fra Utdanningsforbundet og Hørselshemmedes landsforbund har hvert sjette barn øresus som følge av støy, og hver fjerde ansatt opplever en hørselsskade som følge av støy.

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2008, og sist oppdatert 23/06 2017.

Les også