Lite godkjent medisin for barn

Alle medisiner til barn skal være godkjent, ifølge nye regler. Bare 20 prosent er det.

GLAD FOR NYE REGLER: - Barn er ikke små voksne. De har annen nedbryting av legemidler og reagerer annerledes enn vi tror, sier forskningslege Ansgar Berg på forskningsposten for barn ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.
GLAD FOR NYE REGLER: - Barn er ikke små voksne. De har annen nedbryting av legemidler og reagerer annerledes enn vi tror, sier forskningslege Ansgar Berg på forskningsposten for barn ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Foto: Foto: Rune Johansen
Sist oppdatert
Vi har gitt medisiner til barn vi trodde hadde effekt, men som har hatt alvorlige bivirkninger og resultert i død

- En rekke legemidler er ikke tilpasset barn. Barn er ikke små voksne. De har annen nedbryting av legemidler og reagerer annerledes enn vi tror. Du kan ikke knuse en tablett i fire og gi en fjerdedel til barnet, og tro det har samme effekt som på en voksen, sier professor og forskningslege Ansgar Berg på klinisk forskningspost for barn ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

- Vi har eksempler på at vi har gitt medisiner til barn vi trodde hadde effekt, men som har hatt alvorlige bivirkninger og resultert i død, sier Berg. På 70- og 80-tallet fikk spedbarn med hjernehinnebetennelse antibiotika intravenøst.

- En trodde sykdommen var mer aggressiv på barn, men så viste det seg at medikamentet ga alvorlige bivirkninger, slik at barna døde, forteller Berg.

Kartlegger barnemedisin

- 80 prosent av medisiner nyfødte og barn på sykehus får, er ikke formelt godkjent av myndighetene. Av medisinene barn får av fastlegen, er det 30 prosent som ikke er godkjent. Det sier forskningslege Ansgar Berg. Nye EU-direktiv pålegger legemiddelfirmaene å inkludere barn når de utvikler nye medisiner, eller vil ha nye bruksområder på medisiner som allerede finnes.

Statens legemiddelverk går nå gjennom forskjellige kilder i Norge for å kartlegge all bruk av medisiner til barn, både godkjente og ikke godkjente. Først i slutten av januar er oversikten klar.

Uetisk før

Haukeland universitetssykehus har den eneste avdelingen som forsker på barn og medisiner i Norden. Avdelingen ble opprettet i fjor på bakgrunn av det nye EU-direktivet. Det er Ansgar Berg glad for.

- Får ikke barn medisiner som er godkjent for barn, får de heller ikke behandlingen de har krav på. Før var det uetisk å forske på barn. Nå er det uetisk ikke å gjøre det, sier han.

I felleskatalogen finner du en oversikt over alle godkjente medisiner. Er medisinene godkjent på barn, står det under bruksområde, eller i kapitlet om dosering.

Oversikt i 2009

SAMLER FAKTA: Seksjonssjef Ingvild Aaløkken i seksjon for klinisk utprøving ved Statens legemiddelverk (SLV) jobber med å få en oversikt over hvilke legemidler som brukes for barn.
SAMLER FAKTA: Seksjonssjef Ingvild Aaløkken i seksjon for klinisk utprøving ved Statens legemiddelverk (SLV) jobber med å få en oversikt over hvilke legemidler som brukes for barn. Foto: FOTO: SLV
Det er viktig å få dokumentert bruk av legemidler til barn, for å gi dem riktig dosering

- Alle legemiddelfirmaer er nå pålagt å legge fram en plan for forskning om mulig bruk av deres legemidler hos barn, forklarer seksjonssjef Ingvild Aaløkken i seksjon for klinisk utprøving ved Statens legemiddelverk (SLV). Foreløpig er det ikke nedfelt i norsk lov, men det kommer. SLV har ingen samlet oversikt over hvilke legemidler som brukes for barn, men jobber nå med å få det. Oversikten er klar i januar 2009. Da skal den leveres til Det europeiske legemiddelkontoret (EMEA), som vil lage en oversikt fra alle europeiske land.

- Hvorfor skal man forske på barn og medisiner?

- Skal legemidler brukes til barn er det rimelig at vi har bevis for at de virker og ikke er farlige. Det er viktig å få dokumentert bruk av legemidler til barn, for å gi dem riktig dosering. For mange barn er for eksempel en mikstur mer egnet enn å knuse tabletter, svarer Ingvild Aaløkken.

- Hva er utfordringen med å forske på barn?

- Det er en utfordring å få med nok barn i studier. Det er lett å si at det er fint med studier på barn, men ingen kan pålegge voksne, eller barn å være med. Er det snakk om sjeldne sykdommer, er det en utfordring å få med nok barn for å få gode, vitenskapelige studier. Det er også en risiko ved å utvikle et nytt legemiddel, fordi pasienter kan få uønskede virkninger, svarer seksjonssjefen.

Hun sier det er flere barnestudier enn før i Norge.

- Det er en positiv og viktig utvikling for barn, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også