Vi sier alltid at du er hva du spiser, men faktisk kan det være sant at du er hva din mor spiste

Hvis mor spiser usunt mens hun er gravid eller ammer, kan hun påføre barnet sitt dårlig helse i lang tid fremover.

Det viser ny forskning publisert i The Journal of Physiology. Forsøkene ble gjort på rotter.

Skaden skjedd i magen

Tidligere har det vært kjent at rottebarn som hadde mødre som spiste junk-food under graviditeten, fikk sug etter usunn mat selv. Den nye forskningen viser imidlertid at selv om rottene ikke fikk usunn mat etter fødselen, kunne skaden allerede være skjedd, skriver BBC.

- Det virker som en mors kosthold under graviditet og amming er veldig viktig for helsen til barnet, også på lang sikt, sier professor Stephanie Bayol.

- Vi sier alltid at du er hva du spiser, men faktisk kan det være sant at du er hva din mor spiste, sier forskeren.

SUNN OG FRISK: Er du selv sunn og frisk under graviditeten er det større sjanse for å få sunne og friske barn. © FOTO: ISTOCKPHOTO

En urovekkende oppdagelse var at fett samlet seg rundt de største organene. Dette blir sett på som en risikofaktor for å utvikle diabetes type 2.

Forskningen viste også interessante forskjeller mellom kjønnene. Hannrottene så ut til å ha høyere nivå av insulin og mer normalt blodsukker enn sine søstre. Hunnrottene hadde også en tendens til å bli mer overvektige enn hannene. Det er grunn til å tro at det samme kan gjelde for mennesker.

Ikke overbevist

Forsker Simon Langley-Evans fra Nottingham-universitetet sier at studien ikke beviser at morens kosthold påvirker noe annet enn suget etter visse typer mat og hvor stor appetitt avkommet får.

- Jeg er ikke overbevist. Resultatene kan vise overvekt på grunn av økt appetitt, sier Langley-Evans.

Men han mener ikke at forskningen er verdiløs.

- Det den viser er at tidlig påvirkning fra moren er veldig viktig, sier han.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!