Barn som hører dårlig

Er barnet ditt urolig, ukonsentrert og hører ikke etter?

Det kan like gjerne skyldes dårlig hørsel som adhd. Her er tegnene du skal se etter.

TA DEM MED TIL LEGEN: Hvis du mistenker at barnet ditt hører dårlig er det lurt å komme seg fort til legen.
TA DEM MED TIL LEGEN: Hvis du mistenker at barnet ditt hører dårlig er det lurt å komme seg fort til legen. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images.
Sist oppdatert

Noen barn kan gå rundt med dårlig hørsel uten at foreldrene vet om det.

Får du mistanker bør du ta med barnet til fastlegen for å bli henvist til utredning hos øre-nese-hals-spesialist.

– Tegn på nedsatt hørsel kan være sen språkutvikling med dårlig eller spesiell uttalelse. Et annet tegn kan være barnets manglende reaksjon på tiltale med ryggen til, at det spør mye opp igjen eller at det snakker veldig høyt, sier generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), Inger Helene Venås.

Hun forklarer at det også kan være en indikasjon på at noe er i veien med hørselen dersom barnet trekker seg tilbake og vil leke alene, eller sitter veldig nær lydkilder.

– Barn med hørselstap kan gjerne vise liten interesse for musikk og lyd, og for eksempel ikke bry seg om man setter på podcast til dem, sier hun.

Generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), Inger Helene Venås.
Generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), Inger Helene Venås. Foto: Svein Brimi

Mange barn kan ha perioder med nedsatt hørsel på grunn av forkjølelse eller væske i mellomøret.

– Barn som har væske i mellomøret får det ofte ved en ørebetennelse. Det gjør ikke alltid vondt, men barnet kan ha en følelse av å ha dotter i ørene. Følelsen kan komme og gå, og hvis det pågår over lengre tid kan det påvirke lytteevnen og språkutviklingen, sier Venås.

Les også: Aldersguide for grensesetting 0 til 6 år: Det er spesielt én «foreldrefelle» du bør unngå

Barn som hører dårlig

En rekke hørselsskader kan være medfødt.

– Det kan skyldes infeksjoner som røde hunder og toxoplasmose i svangerskapet, eller komplikasjoner rundt fødselen, som lite oksygen, blodforgiftning eller unormalt mye gulsott. Lav fødselsvekt kan også gi hørselsskade, sier hun.

Hyppige ørebetennelser kan også føre til nedsatt hørsel.

I tillegg kommer faren med å bli utsatt for høy lyd.

– Mye lyd over lang tid, som for eksempel i barnehager med dårlige akustiske forhold, er en belastning for små ører, sier Venås.

Skadelig støy i barnehagen

Hun viser til forskning som slår fast at hele tre av fire barnehageansatte er utsatt for plagsom støy på jobben.

Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har også gjort en undersøkelse blant 116 barnehager, der 48 prosent av barnehagene svarer at de har ansatte som opplever utfordringer med hørselen.

– Da kan vi bare tenke oss hvordan støy påvirker barna. Det er viktig med et godt lydmiljø, sier hun.

HLF jobber med kampanjen God lyd i barnehagen; hvor forbundets frivillige oppsøker barnehager for å øke bevisstheten og kunnskapen om stemmebruk, støy og et godt lydmiljø, både hos barna og de ansatte.

Les også: (+) Kan jeg nekte foreldrene mine å legge ut bilder av barna på internett?

Tegnene du skal se etter

Berit Fulsaas er avdelingsleder i divisjon barnehage hørsel hos Statped, og forteller at Statped har samlet informasjon om hørselsvansker hos barn på sine nettsider.

Hun kommer med konkrete tips til hva du kan se etter dersom barnet ditt hører dårlig:

  • Barnet er ofte forkjølet og kan ha væske i mellomøret. Ved mange gjentakelserbør man ta kontakt med fastlege for eventuelt videre henvisning.
  • Barnet babler lite eller mindre enn før.
  • Du har et barn du mistenker har forsinket språkutvikling.
  • Barnet bruker øynene aktivt og ser/fokuserer nøye på ansiktet til den som snakker.
  • Du har et barn som sliter med å korrigere egen uttale når det blir utfordret til å lytte for å korrigere seg selv.
  • Barnet spør mye opp igjen.
  • Mange misforståelser.
  • Barnet er urolig og/eller ukonsentrert, eller trekker seg tilbake og blir passiv.

Kan påvirke språkutviklingen

Barnet ditt må altså ikke nødvendigvis ha store hørselskader hvis smårollingen din ser ut til å høre dårlig.

Mange barn kan ha periodevis nedsatt hørsel på grunn av forkjølelser eller væske i mellomøret. Det blir ofte oppdaget i førskolealder.

– Barn som har væske i mellomøret får det ofte ved ørebetennelse eller forkjølelse, og det gjør ikke alltid vondt, men barnet kan ha en følelse av å ha dotter i ørene. Følelsen kan komme og gå, og hvis det pågår over lengre tid kan det påvirke lytteevnen og språkutviklingen, sier Fulsaas.

- For å støtte barnets utvikling i disse periodene, bør det kompenseres ved å sørge for nærhet til barnet når dere snakker sammen, gode lytteforhold og utnyttelse av synet, sier hun.

Les også: Dette bør du som småbarnsforelder vite

Nyfødte hørselstestes

Hørselen til barn utvikler seg svært tidlig. Allerede i sjette måned er hørselen ferdig utviklet, og når barnet er to dager gammelt kan det gjenkjenne språk.

– Nyfødte babyer oppfatter hvor lyd kommer fra, og snur seg gjerne mot lydkilden. De kan også skille mellom forskjellige typer lyder, som bankelyder og ringelyder, og p-lyd og b-lyd i språket, forteller Venås.

Allerede på barselavdelingen blir den nyfødtes hørsel testet. Ved tegn på noe unormalt vil hørselen bli undersøkt videre.

Fra og med januar 2023 vil alle nyfødte barn med hørselsutfordringer bli registrert i et nasjonalt medisinsk register. Meningen er at alle barn med hørselstap skal legges inn i registeret etter hvert for sikre best mulig kvalitet og lik behandling i oppfølgingen.

– Riktig hjelp og tilrettelegging på et så tidlig stadium som mulig er essensielt for språkutvikling, sosialkompetanse og barnets kognitive og emosjonelle utvikling. Derfor er det viktig å oppdage om et barn har nedsatt hørsel så tidlig som mulig, sier Venås.

Helsestasjonen må følge opp

Helsestasjonen har ansvar for å følge opp barna hvis det dukker opp tegn på hørselstap på et senere tidspunkt, og for å sende barna til videre oppfølging og utredning.

Venås mener at alle barns hørsel bør bli undersøkt grundig på fireårskontrollen, hvor de får øreklokker og skal si ifra når de hører lyd.

– Hvis undersøkelsen avdekker at barnet lider av hørselstap, skal hun eller han henvises til en spesialist som vil vurdere behovet for høreapparat, sier Venås.

Hun anbefaler også å teste barnets hørsel selv. Det kan du gjøre via HLFs hørselstest for barn, Lyders lyder.

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2015, og sist oppdatert 10/01 2023.

Les også