Det er absolutt mulig å amme et barn du ikke har født selv

Det lesbiske paret Lillian (42) og Elin ( 31) Carlberg fra Storfors i Sverige vil begge amme datteren Lovis (8 uker) .

- Vi har forsøkt å få barn så lenge, og dette er det største som har hendt oss, sier Elin Carlberg til det svenske nettstedet alltombarn.se.

Delta i ammedebatten i Din Baby-forumet

Pumpet i gang morsmelken

De møttes på nettet for seks år siden, og snakket tidlig om å få barn sammen. Gjennom prøverørsbehandling ble Elin gravid, men mistet barnet to ganger. På tredje forsøk gikk det bra, og resultatet ble datteren Lovis.

Begge mødrene ville egentlig bære fram barnet, men siden Lillian hadde en sønn fra før, bestemte de seg for at det var Elins tur.

Men det var ingen selvfølge at ammingen bare skulle være forbeholdt Elin.

Lillian fikk satt igang melkeproduksjonen med brystpumpe.

Les også: Amming av store barn

Praktisk med to sett pupper

- Det er stort å amme barnet sitt. Dessuten er det praktisk alltid å ha med seg maten. Hvis vi befinner oss på hver vår kant, kan en av oss alltid amme, sier Lillian til nettstedet.

Les også: Norske mødre blotter puppen

Fordel å ha født tidligere

- Det er absolutt mulig å amme et barn du ikke har født selv. Men det er lettest å få til hvis du har født tidligere, sier Mette Ness Hansen, jordmor og rådgiver ved Nasjonalt ammesenter på Rikshospitalet.

- Dette kalles relaktasjon. Man stimulerer brystene på nytt, slik at melkeproduksjonen kommer i gang igjen. En kvinne kan amme mange år etter at hun selv har født. I mange kulturer er det vanlig at bestemor trår til og hjelper mor med ammingen. I gamle dager hadde vi også profesjonelle ammere i Norge, såkalte ammer.

Ammer adoptivbarn

For kvinner som ikke selv har født, er det heller ingen umulighet å gi morsmelk til for eksempel et adoptivbarn.

- Da må kvinnen få medikamenter som etterligner en graviditet i kroppen hennes, og som modner brystene. Det vil uansett være hard jobbing for å få det til. Men hvis kvinner vil gi morsmelk til ikke-biologiske barn, er det et personlig valg man må respektere, sier hun.

- Hvordan spiller følelser inn?

- Følelser kan ha betydning for motivasjonen, men vi kan ikke si noe om i hvor stor grad motivasjon påvirker melkeproduksjonen, sier Mette Hansen Ness.

Dobbelt opp med antistoffer

Ammeekspert Gro Nylander kan bekrefte at kvinner kan amme andres barn, og ser ikke noe galt i dette.

- Barn er robuste og vil sikkert synes det er greit å få pupp av to mødre, akkurat som flaskebarn gjerne får mat av flere omsorgspersoner. Barn får overført antistoffer fra alle infeksjoner mor har hatt. I dette tilfelle vil barnet få dobbelt dose, som kan være gunstig, sier Gro Nylander.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!