Barn og avføring:

9-åring med avføringsproblemer

Moren lurer på om problemene kan være rop om hjelp.

PLAGSOMT: Legen forteller om store plager rundt avføring og barn.

PLAGSOMT: Legen forteller om store plager rundt avføring og barn. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Datterne vår på 9 år har det siste halve året vært periodevis plaget med hard avføring. Hun sier det svir når hun skal trykke ut bæsjen, og dermed gruer hun seg for dobesøk, og utsetter dem i det lengste.

Like før påske var vi på apoteket og fikk gode råd. Vi satte et klyster som tømte tarmen, og i dagene etterpå fikk hun laktulose to ganger per dag.

I tillegg passet vi på at hun drakk mye vann, og spiste fiberrik kost.

Avføringen ble myk, men likevel syntes hun det sved i endetarmsåpningen ved avføring. For 3-4 dager siden ville hun ikke ta mer laktulose fordi hun synes bæsjen kom så fort at hun ikke rakk frem til doen i tide.

Dette har vi også sett spor av i trusene hennes, det virker som hun "lekker" litt avføring, det har vi sett både i badekaret og i dusjen.

De siste par dagene dagene har avføringen blitt en blanding av myk og hard, litt suppete med klumper i, og det virker som bæsjingen går greiere. Hun sier at det fortsatt svir litt akkurat i det bæsjen kommer ut, men hun klarer likevel å gå mer regelmessig på do enn tidligere.

Det vi lurer på er hva denne svien kan komme av?

Kan hun ha fått hemorider? Hun sier hun merker ingenting i rompa ellers, bare akkurat når hun bæsjer. Ellers er hun som hun pleier å være både m.h.t. allmenntilstand, vekt, humør og annet. Det bør legges til at vi det siste halve året har hatt en stressende tid.

Vi har bodd borte fordi huset vårt har vært under ombygging, og vi flyttet tilbake like før påske.

Hun fikk også en lillebror for 1,5 år siden som etterhvert har tatt opp veldig mye av vår tid og oppmerksomhet. Hun har alltid vært et rolig og beskjedent barn, så vi har vært inne på tanken om at dette med bæsjen kanskje er et "rop om oppmerksomhet", men det er vanskelig å vite noe sikkert om dette.

Det bør også nevnes at både mormoren og oldemoren hennes har hatt avføringsproblemer hele sitt liv med vekselvis hard og bløt avføring.

Vi håper inderlig hun har arvet dette. Nå kan det jo virke som problemet er på retur, men hva hvis svien i rompa vedvarer?

Hilsen rodo

Det er et ganske vanlig problem dere beskriver og jeg synes behandlingen og veiledningen dere fikk på apoteket var riktig.

Mengden laktulose kan varieres, avhengig av hvordan plagene er. Dersom avføringen blir for løs, må dosen reduseres.

Av og til kan også mye laktulose og tynn avføring gi kolikksmerter, da må dosen også reduseres.

Dersom avf er løs, kan det gi søling slik dere beskriver. det samme kan sees dersom nedre del av endetarmen ( ampullen) står full av avføring. Den vil kunne irritere slimhinnen og " overflow", dvs. tynn avf som ligger langs veggen i tarmen renner ut.

Smertene som beskrives kan skyldes en liten rift i slimhinnen i endetarmen eller hemoroider, som kan behandles med en salve eller stikkpille som virker smertestillende.

La fastlegen se på stumpen.Hemoroider kommer lett ved fast avføring. Når avføringen er blitt normal er det viktig å finne frem til en daglig kost som regulerer avføringen på normal måte uten bruk av laktulose.Stort sett vil det i daglig kost bety fiberrik kost og mye frukt og grønnsaker.

Bekymringene dere beskriver pga. mormor og oldemor synes jeg dere ikke skal være opptatt av.

Hilsen Per H Finne, professor i barnesykdommer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning