Det finnes alltid gode grunner til å finne på noe morsomt i helgen. Denne helga er intet unntak: Soldagen er overstått, og vi er definitivt ett steg nærmere våren. Samtidig er det fortsatt gode akebakker og skøytebaner rundtom i hele landet. Er du mer innetypen (eller hvis du har snørrunger for tiden), har vi tips til inneaktiviteter også.

Dagen starter gjerne i tidligste dagen når man har småbarn, og vi mener det er like greit å utnytte morgentimene .

1. Lag noe fint av barnets kunst (og rydd litt samtidig).

Har du en 3-4-åring i huset, er du kanskje også kjent med perleplatene som ligger strødd. Fine, javisst, men hva skal vi bruke dem til?

Samler du barnekunsten til en installasjon, kan den fint få henge midt i stua. © Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Bruker du brikker til å sette glass på for å beskytte bordet, passer de fint til det. Plater av de store plastperlene tåler en del varme, og kan fint fungere som gryteunderlag. Alle de andre kan du sette sammen til et kunstverk: Træ et silkebånd eller et snøre i toppen, og heng dem sammen i vinduet, i en uro eller som her: I en krans som henger i taket. Bruker du silkebånd i én farge, skaper du visuell ro i de fargerike kunstverkene. Du kan selvsagt henge opp barnetegninger på samme måte: Klipp rundt figurene og heng dem i en tråd, træ gjerne en perle på tråden for å gi litt tyngde.

Yngre barn kan lage et kunstverk. Selv 1-åringer kan male: Bruk giftfri fingemaling på tuber. Sprut maling på et ark, og la barnet lage mønsteret men fingrene eller små maleruller (fås blant annet på Panduro og Søstrene Grene).

Også babyer kan bidra: Ta maling på barnets håndflate, og lag avtrykk på et ark som du rammer inn. Vil du gi en ekstra rørende gave, kan du skrive denne teksten ved siden av:

Det hender du blir lei deg fordi jeg er så liten. Jeg setter merker overalt, og gjør deg ganske sliten.

Men hver dag blir jeg større, ja en dag så blir jeg stor. Og alle mine avtrykk blir bare svake spor.

Her er mitt lille avtrykk så du kan huske og forstå, hvor søte hender jeg hadde, den gangen de var små.

Hjemmelaga godis

Hvorfor ikke sette av noen timer til å mekke ditt eget godteri hjemme på kjøkkenbenken? Hjemmelaga godis smaker fortreffelig - og inneholder ikke skadelige e-stoffer. (Foto: iStockphoto) © iStockphoto

2. Lag noe godt til dessert.

Stjerne i boken for morgenfugler som byr på hjemmebakst i helgen!

Ostekake er en slager, og det finnes uendelig mange varianter å velge mellom. Går du for en som ikke skal stekes, må du beregne noen timer i kjøleskapet. Perfekt morgenaktivitet når du likevel er oppe!

Her har vi samlet våre beste oppskrifter på ostekake .

Muffins er også populært blant både store og små. Hvorfor ikke la barna velge design selv ?

3. Søk stueforandring.

Det trenger IKKE koste skjorta å finne på noe ekstra!

Barnesteder.no er det samlet aktiviteter fra hele landet. Noe er relativt dyrt for en hel familie (som enkelte teater- og konsertbilletter eller skipass), mens andre ting er helt gratis.

Oversikten er inndelt etter fylke, og du kan også legge inn arrangement du vet om eller anmelde noe du har testet selv.

4. Planlegg årets ferie.

Snakk med barna om deres ønsker og forventninger. Kanskje de ikke drømmer om dyre sydenturer eller fornøyelsesparker, men gleder seg til at hele familien skal være sammen?

Finn ut i fellesskap hva som er viktigst for familiens ulike aldersgrupper. Etterpå tar dere voksne en avgjørelse basert på budsjettet dere har til rådighet. Barna vil uansett få en følelse av å bli hørt.

Er du fersk på familieferier, og trenger hjelp til planleggingen? Her er våre favorittreisemål når vi reiser med barn .

5. Finn nye favorittspill.

Det er bare å innse det: Våre barns barndom er digital. Ikke at det nødvendigvis gjør noe, barna våre blir tidenes mest teknisk kompetente.

Det betyr også at de krever en viss fortgang i sakene, og at uka favorittspill kan være døllt i morgen. Men 35 prosent av norske foreldre er redd for å la barna spille dataspill som er tilgjengelig på nettet. Derfor har vi lansert siden 3-7.no , der er det samlet trygge og morsomme dataspill for barn.

Legg det inn som startside, og la barna navigere seg fram til sitt favorittspill selv! Enkelt og trygt for deg, morsomt for barna.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!