Navnevalg

Har dere gitt barnet navn i tide?

Etter seks måneder kan du bli anmeldt, og babyen blir registrert uten navn.

PASS PÅ FRISTEN: Tiden går fort med en liten i huset, så pass på fristen for å sende inn navnemelding.
PASS PÅ FRISTEN: Tiden går fort med en liten i huset, så pass på fristen for å sende inn navnemelding. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Hvilket navn barnet skal ha, er viktig for de fleste foreldre.

Barnets navn er noe av det første folk spør etter, og gjerne kommer spørsmålet allerede mens babyen ligger trygt inne i mammas mage.

Noen bestemmer navnet lenge før fødselen, men for andre er det vanskeligere å lande på et felles valg.

Husk bare å ikke drøye for lenge.

Foreldrene anmeldes

- Når barnet er født og får tildelt personnummer, får foreldrene tilsendt forespørsel om navnevalg. I denne forespørselen fremgår det at barnet automatisk får mors etternavn hvis navn ikke meldes innen barnet er seks måneder gammelt, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet Anette Bjerke.

Hun forteller at foreldrene mottar en purring dersom navnemeldingen ikke er mottatt når barnet er noen måneder gammelt.

- Fører ikke purringen frem, varsler vi igjen om plikten til å melde navn. Vi varsler samtidig om mulig anmeldelse dersom man ikke sender inn navnemeldingen, sier hun.

Flere hundre uten navn

Slik er prosessen fra fødsel til navnevalg:

  • Sykehuset sender melding om fødsel til Skatteetaten
  • Far må godkjenne farskapet hvis dere ikke er gift
  • Skatteetaten gir barnet et fødselsnummer
  • Mor melder inn barnets navn. Far eller medmor (den biologiske morens kvinnelige ektefelle eller samboer) må godkjenne valget dersom foreldreansvaret er delt. Både navnemelding og godkjenning kan leveres elektronisk
  • Skatteetaten sender ut fødselsattest

KIlde: Skatteetaten.no

For sent ute?

Heldigvis er det aldri for sent å levere inn navnemeldingen.

- Navnet kommer på plass når foreldrene melder det - uansett hvor lang tid det tar - med mindre navnet er i strid med andre regler i navneloven. Husk at begge foreldrene må underskrive navnemeldingen dersom de har felles foreldreansvar, sier navneforsker Ivar Utne.

Ifølge navneforsker ved Universitetet i Bergen Ivar Utne er det trolig noen hundre barn som ikke har fornavn i Norge i dag.

- Kanskje et sted mellom tre og fem hundre. Noen av dem kan nok være flere år gamle, men det er neppe noen av dem som nærmer seg skolealder, sier han.

Han forteller at det finnes dem som har opplevd å få en bot på rundt 2000 kroner for å ikke melde inn barnets navn.

- Og under den forrige navneloven, var det minst ett tilfelle med fengsel fordi foreldrene nektet å betale boten. I praksis er det nok likevel svært sjelden at boten blir betalt, og den virker antageligvis helst som et press for å få meldt inn navn, mener Utne.

Navnløs Olsen

Verst konsekvens får dette likevel for barnet.

Har dere ikke meldt fra innen barnet er et halvt år, blir han eller hun nemlig i praksis navnløs.

- Barnet får altså morens etternavn, så heter moren Olsen blir han eller hun ganske enkelt registrert som pike eller gutt Olsen, sier Bjerke.

Flere grunner

Grunnene til at navnevalget drøyer for noen kan være flere.

- Det kan dels skyldes av foreldrene ikke er enige. Noen har også flyttet fra hverandre. Andre har skjemaskrekk, hvilket betyr at de ikke får overblikk over den formelle utformingen av skjemaer, eller de forstår ikke norsk godt nok, sier Utne.

Han legger til at det nok også er noen som ikke oppfatter dette med å sende inn skjema for navnevalg som spesielt viktig, mens andre foreldre mener at de må bli kjent med barnet før de kan gi ham eller henne det rette navnet.

Det meste er lov

- Under den gamle navneloven fra før 2003, var det også noen som kunne være uten navn i flere år fordi navnet var i strid med loven og derfor ikke ble godtatt av folkeregisteret, sier Utne.

Her kan dere hente inspirasjon til navn

Skjemaskrekk?

Det å melde inn barnets navn er ingen komplisert sak.

Dette kan enkelt gjøres elektronisk via Altinn.

Nå er imidlertid mye mer lov innen navn, og det er dermed få slike tilfeller.

- Når foreldrene er uenige, har det normalt med smak å gjøre, og i enkelte tilfeller kan kanskje uenigheten ha med oppkalling å gjøre, sier han.

Lag et navn selv

Hvis fristen for navnemelding nærmer seg, kan det altså være greit å jobbe mer aktivt for å komme i havn med navnevalget.

Det finnes flere gode inspirasjonskilder.

Navn fra Bibelen og gamle tradisjonsnavn er eksempler på trygge valg, eller dere kan kanskje ta en kikk på Statistisk Sentralbyrås oversikt over de 500 mest brukte jente- og guttenavnene de sist ti årene. Her bør det være noe for en hver smak.

Ønsker dere mer spesielle navn, bør dere derimot lete andre steder.

- Da kan dere for eksempel lage navnet selv eller hente ideer fra andre land, sier Utne.

Les også:

Disse navnene blir hotte i 2020

Disse navnene vil ingen ha

Seks tegn på at du bør velge et annet navn

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også