Marie Svedberg, jordmor ved Jordmorsenteret i Oslo, har de siste årene merket at gravide kvinner i økende grad opplever fødselsangst og uro under svangerskapet.

- Kvinner er nå mye mer bekymret for at det ikke skal gå greit, det er nesten som om man har glemt at dette er naturlig, sier Svedberg til klikk.no.

Redd for å føde? Delta i forum om fødslesangst.

Redde for å miste kontrollen

Hun tror grunnen kan være at de får råd fra mange ulike personer og medier, noe som til tider kan skape forvirring.

- Det man tror er at det er så mye informasjon omkring det, at mange mister oversikten, sier Svedberg, som råder gravide til å ha en eller to behandlere de kan snakke med, i stedet for å høre ulik informasjon fra alle kanter.

Mange kvinner har i dag et stort behov for kontroll og for at ting skal være perfekte, og takler derfor ikke det uforutsigbare ved det å være gravid og føde.

fødselsangst

IKKE TRO ALT DU HØRER: Karoline Bakka Hjertø er gravid for andre gang og husker at hun fikk både riktig og uriktig informasjon da hun skulle føde for første gang. © FOTO: Synnøve Prytz Berset

Mange myter

Karoline Bakka Hjertø er gravid for andre gang og husker at hun fikk både riktig og uriktig informasjon da hun skulle føde for første gang.

- Ikke hør på de sensasjonslystne, råder Karoline, som fant ut at mye av skremselshistoriene hun hadde hørt ikke var reelle. Og hun hadde i tillegg en ganske tøff fødsel.

- Når det gjelder fødsel, er det mange myter. Det er nesten som BCG da vi gikk på barneskolen. Det er mange skremselshistorier som sjelden har noe hold i virkeligheten, ofte kommer de fra folk som ikke har født, sier Karoline.

Vil føde på fødestue

Karoline er andregangsfødende og bestemte seg nylig for at hun denne gangen skal føde på en jordmordrevet fødestue.

- Det er stor forskjell på første og andre graviditeten, mest fordi jeg nå skal føde på Føderiket , som har utrolig bra svangerskapsoppfølging. Det er mye fokus på det å være gravid, og vi får råd, tips og foredrag. Jeg har hatt mye nytte av informasjonen jeg har fått der, sier Karoline.

"Føderiket" er et offentlig tilbud til friske gravide som har født før. Fødestuen, som er ledet av jordmødre som er ansatt på Rikshospitalet, legger vekt på personlig oppfølging.

-- Da må kvinnene ha tett oppfølgning under fødsel og fødeavdelingen nok kapasitet. Jordmødrene gjør en fantastisk jobb, men skal man passe på seks fødende samtidig blir det litt hektisk for dem, sier Karoline.

Svangerskapskurs

Jordmor Svedberg holder fødselsforberedende kurs hvor gravide kan spørre om ting de lurer på. Ofte forteller de historier de har hørt som ikke er riktige. Da er det ofte de har blitt fortalt halvparten av historier, om en for eksempel en fødsel, og fått et helt feil bilde av situasjonen.

- Mange har også angst for rifter og rupturer, at noe skal gå i stykker under fødselen, sier Svedberg.

Jordmoren informerer mye om dette for at kvinnene skal bli kjent med kroppen sin. Da snakker hun blant annet om underlivet, samleie og eventuelle avføringskomplikasjoner. Hun understreker at det er uhyre sjelden at det oppstår alvorlige komplikasjoner, men kvinnene er redde for det.

- Det er viktig å få dem til å se det naturlige i prosessen.

Alvorlig fødselsangst

Om man har eller er redd for å få fødselsangst bør man oppsøke en seriøs behandler som vurderer om en trenger ekstra oppfølging, for eksempel hos psykolog, eller om det holder med vanlige kontroller hos jordmor eller lege.

- Mange har en mer moderat type angst og da holder det å få snakket jevnlig med en jordmor om det, sier Svedberg.

Jordmoren kan fortelle at en del kvinner hun har truffet har vært redde for fødselen siden de var små, mens andre har utviklet det i løpet av svangerskapet når de har merket at det er ting de ikke kan kontrollere. Andre igjen kan ha andre angstrelaterte lidelser som de går til behandling for.

Av cirka 50 kvinner har rundt tre eller fire kvinner så alvorlig angst at de ønsker seg keisersnitt og må delta i et spesialprogram i forhold til fødsel, anslår Svedberg.

- Ikke gru deg!

Karoline tror også at det er viktig å snakke med lege eller jordmor hvis man er bekymret eller lurer på noe. Man vet ikke hvilken fødsel man får, og da er ikke noen vits i å bruke mange krefter på å grue seg.

- Det er veldig dumt å gå og grue seg for noe som antageligvis blir en av de flotteste opplevelsene du har hatt i ditt liv, sier hun.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!