Kvinner som er utsatt for alvorlig stress seks måneder graviditeten, har en større risiko for å føde for tidlig. Det viser en britisk studie utført av Maternal and Fetal Health Reserach ved University of Manchester, melder BBC.

Mistet barn

Størst var risikoen hos de mødrene som hadde mistet et barn eller hadde barn med alvorlige sykdom seks måneder før de ble gravide igjen. Det var faktisk 59 prosent høyere risiko for at de skulle føde før uke 33, og 59 prosent høyere risiko for at de skulle føde før uke 37.

Les også: Bør få vite om celleforandringer og for tidlig fødsel

Andre dødsfall

Kvinner som hadde opplevd å miste en forelder, et søsken eller en partner seks måneder før de ble gravide hadde også 16 prosent høyere risiko for å føde tre uker før tiden.

Stresshormoner

Forskerne bak studien tror funnene kan skyldes to ting;. Økt nivå av stresshormoner i kvinnens kropp eller en forandret livsstil i krisesituasjoner med mer alkohol og toball.

- Dette kan hjelpe oss å identifisere åraker til tidlig fødsler, sier lederen for studien, professor Philip Baker.

- Forskning hittil har fokusert på stress i svangerskapet. Disse reultatene viser at ogå perioden der man unnfanger barn, kan ha betydning, sier han.

Les også: Stresser seg syke

Les også: ABC for gravide

Les også: Deprimerte kan føde for tidlig

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!