gravid og kosthold

DRØYER: Det drøyer med nye kostholdsråd til gravide. © FOTO: Crestock

Den eneste kostholdsveiledningen mange gravide får under graviditeten er brosjyren Ernæring i svangerskapet. Den deles ut på legekontorer og av jordmødre. Siste utgave ble laget i 1999, og kom ut i 11. opplag i 2005. Siden den gang har en ny brosjyre vært under utarbeidelse, men fire år etter at arbeidet startet har den ennå ikke kommet ut.

Les også:Gravid? Se opp for baketrier

- Den gamle brosjyren trenger veldig å fornyes. Det er ikke så galt det som står der, men det trengs mer informasjon, sier professor Tore Henriksen, seksjonsoverlege på Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Henriksen har vært med å jobbe med innholdet til det som skal bli en ny brosjyre, men ifølge han selv har teksten vært ferdig for lenge, lenge siden.

- Myndighetene tar ikke kosthold for gravide alvorlig nok når de bruker så lang tid på en ny brosjyre, sier Henriksen.

Les også: Vanskelig å spise nok folat

Ny brosjyre underveis

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Arnhild Haga Rimestad beklager at arbeidet med den nye brosjyren har tatt så lang tid.

- Jeg ser at den eksisterende brosjyren er gammel og trenger fornyelse, men de rådene som står der gjelder fremdeles. Vi ville ikke latt en brosjyre med gale råd ligge på nettet, sier Haga Rimestad.

- Hvorfor har det tatt så lang tid å lage en ny brosjyre?

- Vi gjør et omfattende grunnarbeid for å være sikre på at rådene er tuftet på oppdatert kunnskap. I tillegg jobber vi tverrfaglig for å inkludere matsikkerhet og fysisk aktivitet, og samhandler med flere institusjoner. Brosjyren er i prinsippet ferdig, men vi har igjen å avklare noe i forhold til mattrygghet. Jeg kan ikke si med sikkerhet når den blir ferdig, men jeg håper at den kommer ut i løpet av høsten, sier Haga Rimestad.

Mange mangler

Flere ulike ernæringseksperter fra ulike hold har sett igjennom den nåværende brosjyren og gitt kommentarer.

- Brosjyren fremstår som foreldet innholdsmessig, og er ikke oppdatert og nyansert i forhold til direktoratets kostholdsråd de siste årene, sier lege Fedon Lindberg.

Han påpeker også at brosjyren gir veldig lite spesifikke råd.

- Det står ingen steder at noen matvarer kan være uheldig under svangerskap, som enkelte fiskesorter, noe Mattilsynet gir råd om på sine nettsider. Burde ikke dette nevnes et sted?, spør Lindberg.

Han får støtte fra ernæringsfysiolog Gunn Helen Arsky i Din Kost.

- Heftet har store mangler, mener Arsky, og lister opp en rekke punkter: Den refererer til brunost som jernkilde (Det er kun Litago-varianten som er tilsatt jern), rådene i forhold til fiskeinntak er unyanserte og brosjyren mangler advarsel om å spise myke oster/oster av ikke-pasteurisert melk.

Gunn Helene Arsky i Din Kost er også kritisk til at dagens brosjyre kun gir anbefalinger i forhold til et tradisjonelt, norsk kosthold. Det betyr at de som spiser annerledes ikke får noen råd i det hele tatt.

- Slik det er i dag, kræsjer brosjyren med mye av det som står på Matportalen, sier Arsky.

Matportalen er et nettsted som ble åpnet av daværende landbruks- og matminister Lars Sponheim i 2003. Her legges det ut matinformasjon fra offentlige myndigheter.

Les også: ABC for gravide

Lover å luke ut feilkildene

På Matportalen anbefales gravide å drikke maks én til to kopper kaffe om dagen, forutsatt at de ikke drikker annen koffeinholdig drikke. I brosjyren er det skissert at man kan kose seg med kaffe både til frokost, lunsj og etter middagen.

- Mens myndighetene går for "føre var"-prinsippet i forhold til røyking og alkohol, anbefales gravide i denne brosjyren å drikke tre-fire kopper kaffe om dagen, det vil si opp mot én liter. Kaffe kan ha betydelig negativ effekt på fertilitet, da det inneholder det kreftfremkallende stoffet akrylamid, samtidig som koffeinet kan bidra økt produksjon av stresshormoner. De burde heller anbefale grønn te og si at én kopp kaffe om dagen holder, sier Lindberg.

Helsedirektoratet sier at denne typen feilkilder vil bli luket ut i den nye brosjyren. I det nye heftet vil det også i større grad fokuseres på viktigheten av fysisk aktivitet for gravide, kan avdelingsdirektør Haga Rimestad opplyse.

- Det brukes altfor få ressurser til forebygging og behandling gjennom kostholds- og livsstilstiltak. Her har politikerne en stor oppgave fremover, sier Fedon Lindberg.

Les også: Vil ikke skremme gravide på nytt

Les flere nyheter om graviditet

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!